Ergonomi handlar om att anpassa arbetet och miljön till människan – och inte tvärtom. Din arbetsställning, dina arbetsredskap och hur du utför ditt arbete ska inte slita på dig i onödan. Läs vår ergonomiguide och se hur ni kan förbättra ergonomin.
Kanske tänker du på en bra kontorsstol och god belysning när du hör ordet ergonomi. Eller på lyfthjälpmedel som skonar ryggen. Ergonomi handlar om allt det och mer därtill.
Ofta tänker vi på just fysisk ergonomi, alltså utrustning, verktyg och olika belastningsmoment i arbetet. Men ergonomi kan också handla om hur vi tar in och tolkar information. Då talar vi om kognitiv ergonomi. Här är samspelet mellan människa och teknik viktig. Tekniken ska anpassas till hur vi människor ser, hör, förstår, minns och fattar beslut, alltså till vår kognitiva förmåga.
Belastningsergonomi
Ett stort område inom fysisk ergonomi är belastningsergonomi. Det handlar om allt i arbetet som påverkar dina muskler och leder – arbetsställning, arbetsrörelser, fysisk belastning och repetitioner. Här är några exempel på belastning inom olika yrken:
- Städare som moppar golv, bär tungt och putsar fönster.
- Vård- och omsorgspersonal som bäddar, tvättar och matar.
- Lärare som använder datorn mycket och skriver på tavlan ovanför axelhöjd.
- Förskollärare som böjer sig framåt, klär på barn och lyfter.
Använd och anpassa redskap och utrustning och tänk på återhämtning för att undvika belastningsbesvär. Försök variera arbetsmoment och ta mikropauser.
Förflytta personer ergonomiskt
Ett vanligt arbetsmoment inom vård och omsorg är att förflytta en person. Det kan vara att lyfta någon som ramlat, hjälpa en person till duschen eller att vända en patient som är sängliggande. Säkra personförflyttningar är viktigt för både personalen och för vårdtagaren.
Det finns en praktisk guide om säkra personförflyttningar som forskare i ergonomi tagit fram tillsammans med Mynak (Myndigheten för arbetsmiljökunskap). Läs mer i artikeln Ny guide till säkrare lyft i vård och omsorg.
Synergonomi
Rätt ljus och belysning är viktigt för att kunna utföra sina arbetsuppgifter på bästa sätt. Bristande synergonomi kan ge symtom från ögonen och på synen samt även orsaka huvudvärk, nackvärk och värk i skuldrorna. Några grundläggande krav på bra belysning är:
- Tillräckligt ljus på rätt ställe
- Så lite bländande ljus som möjligt
- Ett jämnt ljus på arbetsytan
- Inte för stora kontraster mellan arbetsyta och omgivning
Läs mer om hur ni kan anpassa ljuset och få bättre synergonomi på jobbet.
Röstergonomi
I vissa arbeten, som läraryrket, är rösten ett viktigt arbetsverktyg. Röstergonomi handlar om att förbättra förutsättningarna för den som talar. Det kan vara tekniska åtgärder, som mikrofon eller headset. En annan åtgärd är förbättrad rumsakustik. Det är också viktigt att det finns balans i arbetet mellan tal och röstvila. I artikeln Vårda din röst – hela arbetslivet får du tips kring röstergonomi i arbetslivet.
Ljudergonomi
För höga ljudnivåer på arbetsplatsen påverkar också rösten, som då behöver ansträngas mer. En god ljudergonomi kan innebära bullerdämpande material, tysta zoner och god ljudisolering mellan exempelvis mötesrum och enskilda arbetsrum.
Kognitiv ergonomi
På en hjärnvänlig arbetsplats med god kognitiv ergonomi är arbetsmiljön och arbetssätten utformade på ett sätt som avlastar hjärnan. Exempelvis är det hjärnsnällt att:
- kunna pausa
- göra en sak i taget
- växla mellan uppgifter som kräver olika mycket koncentration
- utföra koncentrationskrävande uppgifter i lugn miljö
- frigöra mentala resurser genom att ta hjälp av kalender och att-göra-listor
- ha regler och rutiner för den digitala arbetsmiljön, som tillgänglighet, informationsflöde, mobilfria möten, etc
- se över så att de tekniska systemen stöder medarbetare och inte innebär onödig belastning
Läs mer: Så skapar ni en hjärnvänlig arbetsplats
Ergonomi är arbetsgivarens ansvar
Oavsett om det handlar om fysisk eller kognitiv ergonomi är det arbetsgivaren som ansvarar för arbetsmiljön. Arbetsgivaren ska se till att alla anställda har rätt kunskap om ergonomi, hjälpmedel och bra arbetsställningar och arbetssätt för arbetet som ska utföras.
Arbetet med arbetsmiljön ska ske systematiskt och i samverkan med arbetstagarna. Undersök vilka risker som finns, bedöm riskerna, åtgärda det som behövs och följ upp. Här får du veta mer om vad systematiskt arbetsmiljöarbete innebär.
Så kan ni undersöka ergonomin
Ett bra sätt att undersöka ergonomin på arbetsplatsen är att genomföra skyddsronder och ta hjälp av checklistor. Hos Suntarbetsliv finns stödet Skyddsronder och checklistor. Hos Arbetsmiljöverket finns en mängd checklistor och bedömningsmetoder, bland annat för belastningsergonomi, buller, röstergonomi, synergonomi och städning.
9 stöd för bra ergonomi
Förbättra på din arbetsplats – ta hjälp av verktyg! Här tipsar vi om stöd för bättre ergonomi inom olika områden.
- Buller – mät ljudnivån med mobilen
- Ergoarmmeter – mät belastning och vinkel på armen med app
- Ergonomihjälpen – stöd för att utforma arbetsplatsen och arbetet så bra som möjligt ergonomiskt och för att minska belastningsbesvär
- Hjärnvänlig arbetsmiljö – filmer, podd och webbinarium
- Ljudguide för förskolan – kunskap, checklistor och filmade tips
- Ljus – mät belysningen på din arbetsplats med mobilen
- Säkra personförflyttningar – guide i fem steg
- Tilthermometer – riskbedöm fysisk belastning för vårdpersonal
- Vasst och säkert – utbildning för att arbeta stick- och skärsäkert inom vården, även med korta filmer om säkert arbete med vassa instrument.
Visste du att...
…ordet ergonomi kommer från grekiskans ergon = arbete och nomos = lag, regel. Ergonomi är läran om hur arbetsredskap och arbetsmiljö påverkar människan.