Anpassa ljuset och må bättre på jobbet

30 november 2020 Lästid: 4 min
Kvinna vid dator med lampa i förgrunden
Det är viktigt att tänka på ljuset, inte minst när man arbetar hemifrån. Det ska inte blända, utan helst komma uppifrån eller snett från vänster. Och se upp med flimmer!

Foto: Fredrik Sandberg / TT

Efter många månaders hemarbete har många börjat känna av värk i kroppen, och funderar kanske kring sin arbetsmiljö där hemma. Då är det viktigt att även tänka på sin synergonomi. För ljus och belysning påverkar oss mer än många tror.

Ansiktsporträtt Hillevi Hemphälä.– Ögat styr kroppen. Om vi inte ser ordentligt så anpassar sig kroppen automatiskt. Vi sträcker oss, sitter snett och så vidare. Det kan leda till stora belastningsproblem på nacke och skuldror.

Det säger Hillevi Hemphälä, biträdande universitetslektor vid Lunds universitet.

Hon forskar på hur man ska undersöka och förbättra den visuella miljön, och berättade om detta vid ett webbinarium om hållbart distansarbete, arrangerat av Myndigheten för Arbetsmiljökunskap.

Det hon arbetar med handlar i grunden om ljus, som påverkar oss på olika sätt. Förutom att det hjälper oss att se ordentligt så styr det även sådant som sömn, vakenhet, vila och stress. Därför är det viktigt att hitta metoder för att bedöma ljuset, även om vi inte kan se några problem med blotta ögat.

Undvik bländning

Ett vanligt problem på mångas arbetsplatser är att man blir bländad, till exempel av en felplacerad lampa.

– Då anstränger vi ögonen, vilket ökar muskelaktiviteten i nacke, axlar och skuldror, och det leder till att vi får ont i nacken. Det kan vara tillräckligt för att vi ska bli sjukskrivna på grund av nackbesvär.

Man kan bli bländad både av ljus som kommer framifrån och av ljus som kommer bakifrån, och som sedan studsar i till exempel bildskärmen. Det finns ett enkelt sätt att kolla om man blir bländad.

– Sätt upp händerna som en keps över ögonen, och känn efter ”hur känns detta?”. Oftast är det skönast med den här ”kepsen”, och då kan man också märka vilka lampor det är som stör. Det är ett enkelt sätt att bedöma kvaliteten på ljuset i rummet.

Undvik flimmer

En annan sak som kan störa är flimmer, från lampor eller från bildskärmen. Det syns oftast inte, men påverkar oss ändå mycket.

Det går att upptäcka en del flimmer med hjälp av mobiltelefonens kamera, som en screening. Rikta den mot lampan som om du skulle ta en bild, och se om det uppstår svarta streck på bilden. Om det gör det har lampan flimmer: ju starkare streck, desto mer flimmer.

– Det här orsakar mycket huvudvärk och ögonbesvär, och påverkar vår prestationsförmåga kraftigt. Det syns inte med blotta ögat, utan huvudvärken är oftast det enda vi märker av. Har man huvudvärksproblematik är det vanligt att man är känslig för flimmer.

Har man huvudvärksproblematik är det vanligt att man är känslig för flimmer

En vanlig källa till flimmer är LED-lampor. Som också har ett annat vanligt problem.

– LED-lampor är en stor bov vad gäller icke-visuellt flimmer. Dessutom har de kallt ljus, och det behöver vi på morgonen. Men på kvällen behöver vi varmare ljus. Har vi LED-lampor igång på kvällen kan de fördröja insomningstiden.

Något annat som är viktigt är dagsljus.

– Vi behöver det för att må bra. En bra dygnsrytm kräver mycket dagsljus. Morgonljuset är viktigast. Får vi till dagsljuset så får vi till en bra dygnsrytm och en bra vakenhetsgrad under dagen.

Kolla själv eller ta hjälp

Har man återkommande besvär med värk i huvud, nacke och axlar kan det vara läge att titta närmare på ljus och belysning i den miljö där man arbetar. Man kan göra en synergonomisk riskbedömning

– Det är viktigt, eftersom det finns direkta kopplingar mellan den visuella miljön och ögonbesvär, huvudvärk och så vidare.

Man kan ta hjälp av experter för att göra riskbedömningen, men man kan också komma en bra bit på egen hand.

– Med hjälp av kepstestet och genom att lära oss mer om att bedöma ljuset på vår arbetsplats, så kan vi få till en riktigt bra visuell miljö som påverkar vår prestationsförmåga positivt.

Riskbedöm synergonomin

Även synergonomin behöver riskbedömas.

Du kan bland annat kika på Prevents checklista för distansarbete, och scrolla ner till fråga 16.

Det finns också en betydligt mer utförlig metod för synergonomisk riskbedömning som kallas VERAM, eller Visual Ergonomics Risk Assessment Method. Den kan du läsa om här.

8 tips för bra synergonomi

  1. Undvik bländning. Ha inte för starka ljuskällor i synfältet. Använd ”kepstestet”.
  2. Ha inte heller belysningen bakom dig, för då får du lätt skuggor på arbetsmaterialet och blänk och reflexer i skärmen.
  3. Ljuset ska helst komma rakt uppifrån eller snett från vänster.
  4. Ha inte ett fönster precis vid skärmen. Då anpassar sig ögonen efter dagsljuset, och sedan blir det ansträngande att titta på den betydligt mörkare skärmen.
  5. Se till att dina glasögon är anpassade efter din arbetssituation. Kolla med din optiker om de till exempel är anpassade efter att arbeta på två bildskärmar.
  6. Tanka hem appen Ljus från arbetsmiljöverket och kolla att du har tillräckligt med ljus på arbetsplatsen. (Finns bara för Appleanvändare än så länge, men kommer snart även för Android).
  7. Fundera på skrivbordets färg. Med svarta eller vita bord blir kontrasterna för stora. De ska helst vara ljust naturfärgade.
  8. Testa om dina lampor flimrar genom att rikta mobiltelefonens mot dem på nära håll, som om du skulle ta en bild. Telefonen fungerar som en screening: man hittar inte allt, men det som är värst. Om du ser ett randigt mönster så har du flimmer, och ju skarpare ränder desto mer flimmer. Om det inte fungerar kan du testa att slowmotionfilma istället, så kan du se flimret när du tittar på filmen.

Text: Anna Wettergård