Kvinna vid dator med lampa i förgrunden

Det är viktigt att tänka på ljuset, inte minst när man arbetar hemifrån. Det ska inte blända, utan helst komma uppifrån eller snett från vänster. Och se upp med flimmer!

Foto: Fredrik Sandberg / TT

Anpassa ljuset och må bättre på jobbet

Efter många månaders hemarbete har många börjat känna av värk i kroppen, och funderar kanske kring sin arbetsmiljö där hemma. Då är det viktigt att även tänka på sin synergonomi. För ljus och belysning påverkar oss mer än många tror.

– Ögat styr kroppen. Om vi inte ser ordentligt så anpassar sig kroppen automatiskt. Vi sträcker oss, sitter snett och så vidare. Det kan leda till stora belastningsproblem på nacke och skuldror.

Det säger Hillevi Hemphälä, biträdande universitetslektor vid Lunds universitet.

Hon forskar på hur man ska undersöka och förbättra den visuella miljön, och berättade om detta vid ett webbinarium om hållbart distansarbete, arrangerat av Myndigheten för Arbetsmiljökunskap.

Det hon arbetar med handlar i grunden om ljus, som påverkar oss på olika sätt. Förutom att det hjälper oss att se ordentligt så styr det även sådant som sömn, vakenhet, vila och stress. Därför är det viktigt att hitta metoder för att bedöma ljuset, även om vi inte kan se några problem med blotta ögat.

Undvik bländning

Ett vanligt problem på mångas arbetsplatser är att man blir bländad, till exempel av en felplacerad lampa.

– Då anstränger vi ögonen, vilket ökar muskelaktiviteten i nacke, axlar och skuldror, och det leder till att vi får ont i nacken. Det kan vara tillräckligt för att vi ska bli sjukskrivna på grund av nackbesvär.

Man kan bli bländad både av ljus som kommer framifrån och av ljus som kommer bakifrån, och som sedan studsar i till exempel bildskärmen. Det finns ett enkelt sätt att kolla om man blir bländad.

– Sätt upp händerna som en keps över ögonen, och känn efter ”hur känns detta?”. Oftast är det skönast med den här ”kepsen”, och då kan man också märka vilka lampor det är som stör. Det är ett enkelt sätt att bedöma kvaliteten på ljuset i rummet.

Undvik flimmer

En annan sak som kan störa är flimmer, från lampor eller från bildskärmen. Det syns oftast inte, men påverkar oss ändå mycket.

Det går att upptäcka en del flimmer med hjälp av mobiltelefonens kamera, som en screening. Rikta den mot lampan som om du skulle ta en bild, och se om det uppstår svarta streck på bilden. Om det gör det har lampan flimmer: ju starkare streck, desto mer flimmer.

– Det här orsakar mycket huvudvärk och ögonbesvär, och påverkar vår prestationsförmåga kraftigt. Det syns inte med blotta ögat, utan huvudvärken är oftast det enda vi märker av. Har man huvudvärksproblematik är det vanligt att man är känslig för flimmer.

Har man huvudvärksproblematik är det vanligt att man är känslig för flimmer

En vanlig källa till flimmer är LED-lampor. Som också har ett annat vanligt problem.

– LED-lampor är en stor bov vad gäller icke-visuellt flimmer. Dessutom har de kallt ljus, och det behöver vi på morgonen. Men på kvällen behöver vi varmare ljus. Har vi LED-lampor igång på kvällen kan de fördröja insomningstiden.

Något annat som är viktigt är dagsljus.

– Vi behöver det för att må bra. En bra dygnsrytm kräver mycket dagsljus. Morgonljuset är viktigast. Får vi till dagsljuset så får vi till en bra dygnsrytm och en bra vakenhetsgrad under dagen.

Kolla själv eller ta hjälp

Har man återkommande besvär med värk i huvud, nacke och axlar kan det vara läge att titta närmare på ljus och belysning i den miljö där man arbetar. Man kan göra en synergonomisk riskbedömning

– Det är viktigt, eftersom det finns direkta kopplingar mellan den visuella miljön och ögonbesvär, huvudvärk och så vidare.

Man kan ta hjälp av experter för att göra riskbedömningen, men man kan också komma en bra bit på egen hand.

– Med hjälp av kepstestet och genom att lära oss mer om att bedöma ljuset på vår arbetsplats, så kan vi få till en riktigt bra visuell miljö som påverkar vår prestationsförmåga positivt.

Text: Anna Wettergård, 30 november 2020

Relaterade verktyg