Integritetspolicy

Integritetspolicy

2018-05-15

Innehåll

1         Om Suntarbetsliv
2        Ramverket för skydd av personuppgifter
3        Insamling och behandling av personuppgifter
4        Ändamål
5        Säkerhet och överföring
6        Rättigheter som registrerad
7        Kakor
8        Tillsynsmyndighet
8        Kontakt

1 Om Suntarbetsliv

Suntarbetslivs drivs av de fackliga organisationerna i samverkan med Sveriges Kommuner och Landsting samt Pacta.

Parterna är:

  • Akademikeralliansen
  • Akademikerförbundet SSR
  • Fysioterapeuterna
  • Kommunal
  • Ledarna
  • Lärarförbundet
  • Lärarnas riksförbund
  • Pacta
  • Sveriges läkarförbund
  • Vision
  • Vårdförbundet

Suntarbetslivs uppdrag är att bidra till friska arbetsplatser inom kommun- och landstingssektorn.

Kraften att skapa friska arbetsplatser får vi när vi gör saker tillsammans. ”Tillsammans” blir därför grunden för hur vi arbetar och för allt vi gör.

Tillsammans med forskare, samarbetspartners och medarbetare i en mängd olika organisationer fångar vi in perspektiv, kunskap och erfarenheter som vi omvandlar till praktisk nytta för andra.

Resultatet är verktyg och stöd som fungerar och engagerar, baserade på forskning och lång praktisk erfarenhet. Sådant som gör skillnad för dig och dina kollegor, din organisation och dem du möter. Som skapar förutsättningar för en god arbetsmiljö och utvecklar verksamheten. Dessutom; kostnadsfritt för dig inom kommun- och landstingssektorn!

På suntarbetsliv.se hittar du mer information om oss och det vi gör.

2 Ramverket för skydd av personuppgifter

Din integritet är viktig för oss och vi följer gällande lagstiftning för att skydda dina personuppgifter. Integritetspolicyn kompletteras av policy för webbkakor och ibland ytterligare information vid registrering för vissa tjänster, verktyg eller beställning av material. Aktuell version av integritetspolicyn finns tillgänglig på suntarbetsliv.se. Notera att ändringar kan ske över tid. Integritetspolicyn omfattar enbart Suntarbetsliv och gäller således inte länkade sidor utanför Suntarbetslivs domän och kontroll.

3 Insamling och behandling av personuppgifter

Alla uppgifter som direkt eller indirekt kan identifiera eller kopplas till en person är personuppgifter, tex namn, foto, adress etc. En person vars information Suntarbetsliv samlar in kallas en registrerad. Det är viktigt att personen själv samtycker till att bli registrerad, om registreringen sker av någon annan, t.ex. en chef som registrerar anställd.

Suntarbetsliv behandlar personuppgifter för ett flertal olika grupper, såsom användare av våra verktyg, beställare av material, prenumeranter av nyhetsbrev, respondenter i undersökningar, besökare på suntarbetsliv.se, medarbetare och kontaktpersoner hos leverantörer. Suntarbetsliv är personuppgiftsansvarig för insamling av information från de olika grupperna, men i vissa fall använder vi oss av underleverantörer, vilka då är personuppgiftsbiträden.

Information som samlas in är exempelvis namn, e-postadress, adress, telefonnummer, IP-adress, inloggningsuppgifter (för tjänst som kräver det), roll, verksamhet och åsikter om verktyg.

Personuppgifter samlas till exempel in via webbkakor, via tillägg på suntarbetsliv.se, när du registrerar dig för att använda våra verktyg, vid prenumeration på nyhetsbrev eller om du anmäler dig att ingå i en målgruppsundersökning. I vissa fall tar vi också emot medlemsregister från organisationer inom offentlig sektor för att utföra undersökningar. Vi riktar även annonser till personer i sociala media, till exempel via Facebook, LinkedIn och Twitter.

Dina uppgifter lagras bara så länge som krävs för att utföra våra tjänster eller så länge som det föreskrivs enligt lag. I vissa fall, exempelvis vid svar i undersökningar, kommer dina data att avidentifieras för att kunna vidarebehandlas utan att de kan länkas till dig.

4 Ändamål

För alla personuppgiftsbehandlingar krävs laglig grund och ett syfte.

Laglig grund bestämmer för vilka ändamål personuppgifter får samlas in. I många fall frågar vi om samtycke för att behandla personuppgifter. Ett samtycke kan när som helst återtas av dig som registrerad. Vid insamling av känsliga personuppgifter, t.ex. rörande hälsa, inhämtar vi ett särskilt samtycke.

Ibland behandlas personuppgifter för att kunna fullgöra skyldigheter enligt avtal eller till följd av en rättslig förpliktelse. När uppgifter krävs av dessa skäl informeras du om varför uppgifterna behövs.

I ett visst antal fall har Suntarbetsliv gjort bedömningen att det föreligger ett berättigat intresse för personuppgiftsbehandling.

Vi behöver dina personliga uppgifter för följande ändamål:

  • Om du vill prenumerera på vårt nyhetsbrev (t.ex. ditt namn och e-postadress)
  • För att bearbeta dina beställningar av material via suntarbetsliv.se (t.ex. ditt namn, arbetsgivare och adress)
  • För att via SMS kunna avisera om leveransstatus för dina beställningar av material t.ex. ditt mobilnummer)
  • För att kunna säkerställa att du arbetar inom kommun- och landstingssektorn samt Pactabolag (t.ex. namn, arbetsgivare, organisationsnummer och organisationstyp)
  • För att kunna kontakta dig för att utvärdera och förbättra våra verktyg (t.ex. telefonnummer, adress och e-postadress)
  • För att kunna analysera och förse Suntarbetslivs parter med information om vilka som använder våra verktyg (t.ex. roll/funktion, arbetsgivare och organisation)

5 Säkerhet och överföring

Suntarbetsliv vidtar och uppdaterar kontinuerligt lämpliga tekniska och organisatoriska åtgärder för att säkerställa att dina personuppgifter skyddas från otillåten åtkomst, ändring eller radering. Exempelvis skyddas alla uppgifter du lämnar via suntarbetsliv.se med hjälp av kryptering. SSL står för Secure Sockets Layer och är en standard som skyddar den information som skickas mellan webbanvändare och Suntarbetsliv.

Dina personuppgifter behandlas av Suntarbetsliv och dess underleverantörer, i enlighet med det ändamål för vilket de samlats in. Där personuppgifter hanteras av en underleverantör (ex drift av suntarbetsliv.se) upprättas personuppgiftsbiträdesavtal som begränsar tillåten behandling i enlighet med instruktioner från Suntarbetsliv och garantier om fullgott informationssäkerhetsskydd. Avtal med personuppgiftsbiträde innefattar krav på adekvat och likvärdig skyddsnivå för samtliga behandlingar om överföring av personuppgifter skulle ske till land utanför EU/EES.

Suntarbetsliv förmedlar aldrig dina uppgifter till tredje part i kommersiella syften. Information som vidarebefordras till tredje part, till exempel speditörer i samband med leveranser av gods, används endast för att leverera beställda produkter till dig.

I händelse av begäran från myndighet eller polis, rörande lagstadgad skyldighet eller myndighetsbeslut, kommer uppgifter att lämnas till annan part.

Personuppgifter kan komma att överlåtas vid en omfattande omorganisation där Suntarbetsliv helt eller delvis skulle ingå i annan verksamhet.

6 Rättigheter som registrerad

Suntarbetsliv ser till att den egna organisationen och i tillämpliga fall personuppgiftsbiträden efterlever riktlinjer och avtal för behandling av personuppgifter.

Om du vill veta vilka personuppgifter som Suntarbetsliv behandlar om dig kan du begära ett utdrag som visar vilken information som kan kopplas till dig. Den första begäran om utdrag är kostnadsfri, därefter kan administrativa kostnader tillkomma.  Om någon uppgift inte är korrekt eller om du vill ändra någon uppgift, kan du begära rättelse.

Om du vill att vi raderar information om dig, kan du begära radering. Observera att uppgifter som inhämtats med stöd av avtalsförpliktelse eller rättslig förpliktelse inte kommer att raderas.

För behandlingar du samtyckt till kan du begära att ingen vidare (dvs ej retroaktiv) behandling sker. Det skulle kunna vara deltagande i målgruppsundersökning.

Om du vill att vi överför information om dig som vi behandlar baserat på samtycke eller avtalsfullgörelse, kan vi överföra denna information till en annan personuppgiftsansvarig (dataportabilitet).

Om du vill inkomma med en begäran behöver denna göras skriftligt och innehålla:

  • Ditt namn
  • E-postadress du registrerat
  • Din signatur

En bekräftelse på att vi mottagit din begäran kommer att skickas till din e-postadress. En begäran ska tillgodoses inom en månad från det att den inkommit. I undantagsfall kan det hända att tiden behöver förlängas upp till 3 månader. I så fall informeras du om detta. Om en begäran inte kan tillmötesgås eller om du inte finns registrerad så kommer du att informeras.

I samtliga informationsutskick från Suntarbetsliv ska det finnas en länk där du enkelt kan avregistrera dig från ytterligare utskick Om du fått utskick som du inte begärt eller inte längre vill ha och det inte finns en länk för avregistrering, räcker det att du skickar e-post från aktuell e-postadress till integritet@suntarbetsliv.se.

7 Webbkakor

För gällande policy angående webbkakor se suntarbetsliv.se/kakor

8 Tillsynsmyndighet

Datainspektionen är ansvarig tillsynsmyndighet avseende Dataskyddsförordningens tillämpningsområde. Det innebär att du som registrerad kan vända dig till Datainspektionen om du anser att personuppgifter hanteras på ett felaktigt sätt.

9 Kontakt

Vid frågor kan du kontakta ansvarig för integritetsskyddsfrågor på Suntarbetsliv genom att skicka ett mail till integritet@suntarbetsliv.se.

Observera att vi inte tar emot begäran för registrerades rättigheter via e-post eller telefon. Detta för att skydda din integritet och förhindra otillbörlig åtkomst.

Senaste artiklar

”Chefoskopet ger oss ett gemensamt språk”

I Skåne har tre kommuner gått samman för att förbättra de organisatoriska förutsättningarna för sina chefer. De tre är först ut att använda Suntarbetslivs verktyg Chefoskopet. – Vi hade pratat…

Kurs i svenska ger städare ett språk för jobbet

I Jönköping lär sig städare yrkes­svenska på arbets­tid. Kursen ingår i en större arbetsmiljö­satsning. – Nu vet jag namnet på sådant som vi använder i jobbet varje dag, säger Mariam…

Här blir de piggare med ljus som följer dygnet

Mer energi på dagen, lugnare nätter och mindre trötta ögon. Medarbetare vid Central­sjukhuset i Karlstad är i stort sett nöjda med dygnsrytmljus. – Man är inte lika trött efter ett…

Områden

Tillsammans skapar vi en arbetsplats som får oss att må bra.

Var vill du börja?

Läs mer om SAM

SAM

Video

Verktyg

Vill du skapa en frisk arbetsplats? Våra verktyg är baserade på forskning och testade av kollegor till dig.

Här hittar du riktigt bra stöd på vägen!

  • OSA-kollen

    Jobba tillsammans med organisatorisk och social arbetsmiljö

  • OSA-kompassen

    Vägar till god organisatorisk och social arbetsmiljö

Så gör andra

Hur jobbar andra med sin arbetsmiljö? Hämta tips och inspiration till din arbetsplats!

Video

Vad säger forskningen?

Allt fler forskare uppmärksammar arbetsmiljö som en framgångsfaktor för friska arbetsplatser. Här får du veta vad de kommit fram till.

Vilken ny kunskap kan ni använda?