Förkortningen OSA står i arbetslivet för organisatorisk och social arbetsmiljö. Det handlar om att alla ska kunna trivas, må bra och prestera väl på jobbet. En god OSA är arbetsgivarens ansvar och förebygger ohälsa i arbetslivet.
Forskning visar att frågor kring organisation och samspel människor emellan är allra viktigast för hur man trivs på arbetsplatsen och för om man vill stanna kvar. Människor ska heller inte bli sjuka på grund av för hög arbetsbelastning, dåligt arbetsklimat eller otydligt ledarskap på jobbet.
Brister i den organisatoriska och sociala arbetsmiljön kan skapa psykisk ohälsa, vilket i dagens arbetsliv är den största orsaken till sjukskrivningar.
Den här kunskapen och ett förändrat arbetsliv banade väg för Arbetsmiljöverkets föreskrifter från 2016 om organisatorisk och social arbetsmiljö, OSA.
Två huvudområden
OSA är ett brett område som omfattar många saker. Det delas in i två huvudområden:
- Organisatorisk arbetsmiljö – Hur arbetet ordnas, styrs, kommuniceras och hur beslut fattas.
- Social arbetsmiljö – Hur vi samarbetar, samspelar och pratar med varandra på arbetsplatsen, även via e-post, chatt och liknande.
Arbetsgivaren ska sätta mål för OSA
Det är alltså förutsättningarna inom den organisatoriska och sociala arbetsmiljön som kan skapa stress och ohälsa på arbetsplatsen – inte personliga egenskaper.
OSA-föreskrifterna är därför ett viktigt steg för arbetsmiljöarbetet. De innebär att alla arbetsplatser ska sätta mål för att förbättra OSA och bedriva ett systematiskt arbetsmiljöarbete även kring OSA-frågor, alltså undersöka – riskbedöma – åtgärda – följa upp. Chefer och arbetsledare ska ha kunskaper om och förutsättningar för att förebygga och hantera frågorna. Medarbetarna ska bidra till ett bra arbetsklimat och lyfta eventuella problem.
Rimlig arbetsbelastning och bra scheman
Föreskrifterna om organisatorisk och social arbetsmiljö reglerar de tre områdena arbetsbelastning, arbetstidens förläggning och kränkande särbehandling.
Arbetsbelastning
En rimlig arbetsbelastning innebär balans mellan krav och resurser, att arbetsuppgifter och förväntade resultat är tydligt beskrivna och att det finns tid för återhämtning. Är kraven större än resurserna kan arbetsgivaren exempelvis minska arbetsmängden, prioritera bland arbetsuppgifterna, ge möjlighet till återhämtning eller öka bemanningen.
Arbetstidens förläggning
Vissa arbetstider kan orsaka ohälsa. Det gäller exempelvis skiftarbete, nattarbete, långa arbetspass eller att ständigt vara nåbar. Det är därför viktigt hur arbetstiden förläggs och att planera in tid för återhämtning.
Kränkande särbehandling
Kränkande särbehandling kan vara att bli exkluderad från möten, ignorerad, utsatt för sexistiska skämt, nedsättande ord eller ryktesspridning. Ofta hänger sådana problem ihop med brister i den organisatoriska och sociala arbetsmiljön.
Kränkningar och mobbning på arbetsplatsen ska aldrig accepteras. Arbetsgivaren ska se till att det finns rutiner för hur kränkande särbehandling ska hanteras. Kränkande särbehandling kan förebyggas med exempelvis tydlig arbetsfördelning och lagom arbetsbelastning. Alla på en arbetsplats har också ett ansvar för hur vi bemöter och pratar med varandra.
Så kan man undersöka
Buller, föroreningar och kemikalier tillhör den fysiska arbetsmiljön och kan oftast mätas. Men hur mäter man trivsel, arbetsklimat, arbetsinnehåll och ledarskap? Frågor som ryms inom OSA kan tas upp på medarbetarsamtal, utvecklingssamtal, personalmöten, arbetsplatsträffar, via medarbetarenkäter och intervjuer.
Andra sätt att undersöka är via skyddsronder och med hjälp av checklistor. Ta hjälp av Suntarbetslivs många verktyg på OSA-området (se även faktarutor).
Vinster med en god OSA
Arbetsplatser med ett bra OSA-arbete kännetecknas av tillit och stöd i den sociala arbetsmiljön samt ordning och reda i den organisatoriska. Medarbetarna kan påverka sin arbetsmiljö, och var och en kan bidra utifrån sina förutsättningar. Arbetsresultatet blir också bättre – när vi trivs och mår bra fattar vi bättre beslut, presterar mer och gör ett bättre jobb.
Läs mer: 11 vinster av att jobba med OSA
Vad kan OSA handla om? Se en trailer till verktyget OSA-kollen.