Ekonomisk analys - psykisk ohälsa
Förebygg psykisk ohälsa med stöd av siffror
Förebygg psykisk ohälsa med stöd av siffror
Hur påverkas arbetsplatsens ekonomi av psykisk ohälsa? Genom att ha koll på exempelvis kostnader för sjukfrånvaro och personalomsättning går det att hitta argument för åtgärder.
Med Arbetshälsoekonomiskt analysverktyg för psykisk ohälsa får du praktiskt stöd i att räkna på kostnader för psykisk ohälsa på arbetsplatsen och fördelarna med att arbeta förebyggande med arbetsmiljön.
Verktyget bygger på tre vanliga frågor inför beslut om arbetsmiljö- och hälsoinsatser:
Genom att steg för steg gå igenom analysverktyget får du ett ekonomiskt beslutsunderlag för att prioritera och besluta om insatser på arbetsplatsen. Du får samtidigt ett strukturerat och medvetet arbetssätt för att arbeta förebyggande med psykisk ohälsa. Verktyget består av två steg:
1. Gör en verksamhetsanalys för att kartlägga exempelvis chefers förutsättningar och medarbetares arbetssituation. Hämta underlag från exempelvis medarbetarundersökningar och sjukfrånvarostatistik. Arbetssättet utgår från processen i det systematiska arbetsmiljöarbetet (SAM) – undersöka, riskbedöma, åtgärda och följa upp.
2. Ta fram underlag för en kostnadsberäkning av psykisk ohälsa genom en analys av både kortare och längre sjukfrånvaro samt produktionsbortfall på grund av sjuknärvaro. Räkna på den ekonomiska nyttan av förebyggande insatser och konsekvenser av identifierade problem.
Tänk på att koppla den arbetshälsoekonomiska analysen till de evidensbaserade riktlinjerna för psykisk ohälsa på arbetsplatsen.
Arbetshälsoekonomiskt analysverktyg – Ett komplement till Riktlinjer för psykisk ohälsa på arbetsplatsen är ett resultat av forskningsprojektet Att mäta ekonomiska effekter av förebyggande insatser på arbetsplatsen, som finansierats av AFA Försäkring. Verktyget är utvecklat av forskare och praktiker tillsammans, vilket gör att det är en kombination av forskningsresultat inom arbetsmiljöekonomi och en användarvänlig beräkningsmall.
Verktyget stödjer organisationsledningar, ekonomer, chefer och HR-ansvariga att ta fram bra underlag för beslut om investeringar i verksamheten. Det kan även användas av arbetsmiljögrupper/skyddskommittéer och i samarbete med företagshälsan.
Det finns arbetshälsoekonomiska analysverktyg även för hälsoundersökningar via arbetsplatsen samt ländryggsbesvär med tillhörande riktlinjer.
Ökad måluppfyllelse, nöjdare medarbetare och lägre sjuktal. I Svedalas förskoleverksamheter har alla siffror pekat åt rätt håll det senaste åren. Hemligheten är ett främjande arbete med friskfaktorer – och hälsoinspiratörer!…
För två år sen rullade äldreomsorgen i Umeå, med stöd av Suntarbetslivs resursteam, igång ett projekt för bättre arbetsmiljö. Enhetscheferna har en viktig roll, och mycket pekar på att de…
Lycksele kommun saknade huvudskyddsombud, HSO, för äldreomsorgen och flera andra verksamheter. Men inte nu längre - på ett enda möte tog sju av Kommunals skyddsombud beslutet att även bli HSO.…
Ta mig dit
Var vill du börja?
Här hittar du riktigt bra stöd på vägen!
Stöd för att hantera risker, oro och nya arbetssätt
Gemensam bas för chefer och skyddsombud
Gemensam bas för chefer och skyddsombud
Få ut mer av era möten
Utveckla chefers organisatoriska förutsättningar
För bättre digital arbetsmiljö
För ett hållbart arbetsliv
Jobba tillsammans med organisatorisk och social arbetsmiljö
Vägar till föreskrifterna om organisatorisk och social arbetsmiljö
Vägledning för arbetsanpassning och rehabilitering
Stöd för systematiskt arbetsmiljöarbete
Börja förebygga osund stress
Testa din stressnivå
Förebygg stick- och skärskador i vården
Få gemensam bild av nuläget
Stöd för en bättre arbetsmiljö
Ta reda på mer
Vilken ny kunskap kan ni använda?
Den som tar tag i problemet när en kollega mobbas mår bättre än den som inte gör något. Det visar...
Under coronapandemin har många inom vården varit med om svåra upplevelser, som efteråt kan komma tillbaka i form av plötsliga...
Att lyfta och flytta människor inom vården innebär risker för personalen, men många skador kan förebyggas med utbildning och riskbedömning....