Fyra kollegor sitter vid ett bord och fikar.

Den psykosociala arbetsmiljön handlar om sådant som att ha en trygg anställning, möjlighet till personlig utveckling i jobbet eller hur kollegor samarbetar.

Foto: Cecilia Elander

Vad är psykosocial arbetsmiljö?

Den psykosociala arbetsmiljön omfattar det mesta i vår arbetsmiljö som inte är fysiskt, till exempel buller, kyla eller farliga maskiner.

Den handlar om sådant som att ha en trygg anställning, möjlighet till personlig utveckling i jobbet eller hur kollegor samarbetar.

Problemen inom det här området kan vara till exempel konflikter i arbetsgruppen, mobbning, diskriminering, brist på uppskattning eller otydligt ledarskap.

Den psykosociala arbetsmiljön berör särskilt två andra ämnesområden på suntarbetsliv.se, Ledarskap och organisation samt Stoppa stressen.

Trivsel, rättvisa och den enskildes upplevelse

Den psykosociala arbetsmiljön är svårare att reglera och beskriva än den fysiska. Den handlar ju om trivsel, rättvisa och enskildes upplevelse av att trivas på jobbet.

Arbetsgivaren har ansvar för den psykosociala arbetsmiljön enligt arbetsmiljölagen. Det innebär bland annat att förändringar som kan påverka den psykosociala arbetsmiljön, exempelvis en omorganisation, ska riskbedömas.

Läs mer:

Här på suntarbetsliv.se hittar du bland annat artiklar med tips inom områdena Ledarskap och organisation

 

Text: Michael Nyhaga, 01 juni 2012

Senaste artiklar

Tillit gav bättre arbetsmiljö i socialtjänsten

Socialtjänsten i Nyköping har satsat på dialog och tillit i organisationen. Nu får socialsekreterarna mer stöd, stressen har minskat och introduktionen har blivit bättre. I maj 2015 samlades politiker, chefer…

Så tar du ansvar för inhyrdas arbetsmiljö

I kommuner och landsting blir det allt vanligare med inhyrd personal när det är svårt att få tag på exempelvis sjuksköterskor och socialsekreterare. Men det är inte helt lätt att…

5 steg till ökad arbetsglädje i Habo

Nöjdare medarbetare och färre sjukskrivningar. Det blev resultatet för äldreomsorgens projekt Arbetsglädje i Habo kommun. – Mycket handlar om att förbättra samarbetet, säger skyddsombudet Jeanette Lundberg, Kommunal. Hur kan vi…

Områden

Tillsammans skapar vi en arbetsplats som får oss att må bra.

Var vill du börja?

Läs mer om SAM

SAM

Video

Verktyg

Vill du skapa en frisk arbetsplats? Våra verktyg är baserade på forskning och testade av kollegor till dig.

Här hittar du riktigt bra stöd på vägen!

Så gör andra

Hur jobbar andra med sin arbetsmiljö? Hämta tips och inspiration till din arbetsplats!

Video

Vad säger forskningen?

Allt fler forskare uppmärksammar arbetsmiljö som en framgångsfaktor för friska arbetsplatser. Här får du veta vad de kommit fram till.

Vilken ny kunskap kan ni använda?

Kvinna sover i soffa med vita kuddar och grå filt. Fönster i bakgrunden med mörk natt utanför. Till artikel om dygnsvila.

Ny forskning om dygnsvila

Inom vården är det vanligt med kort tid för vila mellan arbetspassen. Hur påverkar det hälsan hos de anställda och...