Unga är betydligt oftare än äldre hemma några dagar på grund av sjukdom. Det visar en ny rapport. Och de korta sjukskrivningarna handlar inte så mycket om hur ungdomarna har det på jobbet, utan om andra saker.
Rapporten visar att upprepade sjukskrivningar är dubbelt så vanliga bland ungdomar upp till 30 år som bland deras äldre kollegor. Var sjätte anställd under 30 år är sjukskriven minst sex gånger per år, visar rapporten.
När det gäller längre sjukskrivningar är istället mönstret det motsatta. Statistik från Försäkringskassan visar att långtidssjukskrivningar blir vanligare ju äldre medarbetarna är.
Syns inte i statistiken
I den officiella statistiken från exempelvis Försäkringskassan syns inte de korta sjukskrivningar som faller inom sjuklöneperioden på 14 dagar och betalas av arbetsgivaren. Rapporten synliggör därmed ett dolt problem.
Rapportförfattarna har också gått igenom hur det sett ut under tidigare år.
Det är anmärkningsvärt med så stora åldersskillnader.
Åsa Rex Nygård, marknads- och kommunikationsdirektör på Feelgood
– Det är anmärkningsvärt med så stora åldersskillnader, konstaterar Åsa Rex Nygård, marknads- och kommunikationsdirektör på Feelgood i samband med att rapporten diskuteras under den så kallade Feelgooddagen 28 november 2024.
Jämfört med 2010 är nu dubbelt så många av de unga sjukskrivna minst sex gånger årligen.
Att ungdomar oftare har korta sjukskrivningar kan enligt rapportförfattarna inte helt förklaras av faktorer på jobbet. Enkätundersökningen visar att de flesta av dem trivs på jobbet och inte har högre arbetsbelastning än äldre. Unga upplever i stort sett samma trivsel, stöd och gemenskap på jobbet som äldre gör. De stora skillnaderna i sjukskrivningsmönster har inte heller med långvariga fysiska sjukdomar att göra.
– Unga har inte högre frekvens av kronisk eller allvarlig sjukdom. Sjukligheten ökar snarare med stigande ålder, konstaterar Charlotte Wallin, chefsläkare på Feelgood.
Fler har psykiska besvär
Rapporten visar dock att unga oftare har psykiska problem och att sådana besvär är vanligare bland dem som ofta är borta från jobbet. Hälften av medarbetarna med upprepad sjukfrånvaro – sex gånger per år eller mer – har minst ett psykosocialt besvär enligt undersökningen. Det är inte lika vanligt hos dem som sällan är sjukskrivna.
– Vi pratar mer om psykisk ohälsa numera. Det har blivit normaliserat. Men vi behöver bli bättre på att ta hand om psykisk ohälsa, säger Charlotte Valleskog, chefspsykolog på Feelgood.
Både hon och Charlotte Wallin upplever att företagshälsan får ta hand om psykiska besvär hos unga som gått långt och som inte fångats upp av vården i tid.
En annan orsak till att unga oftare är korttidssjukskrivna kan vara att fler av dem inte är tillfreds med tillvaron och att de oftare upplevt stora livsförändringar senaste året.
Rapporten visar att bäggedera är vanligare hos yngre medarbetare. Unga kvinnor känner sig också mer stressade än äldre kvinnor och yngre medarbetare i allmänhet uppger att de inte lyckas återhämta sig lika väl från arbetet.
Vi kan göra dem delaktiga och tala om för dem hur viktiga de är för arbetsgruppen.
Charlotte Valleskog
Kan även vara effekt av pandemin
Det finns också klassiska friskfaktorer på jobbet som många yngre saknar. De känner mindre delaktighet, meningsfullhet med arbetet och anser att de har sämre möjlighet att påverka.
– Unga har oftast andra typer av jobb än äldre, så det är inte så konstigt att de upplever det. De är också mindre involverade i verksamhetsfrågor. Men vi kan göra dem delaktiga och tala om för dem hur viktiga de är för arbetsgruppen, säger Charlotte Valleskog.
De många korttidssjukskrivningarna hos yngre medarbetare kan också vara en pandemieffekt enligt Charlotte Valleskog. Uppmaningarna under pandemin om att sjukskriva sig vid minsta förkylningssymptom kan ha skapat osäkerhet kring när man egentligen bör stanna hemma och inte gå till jobbet.