Tryggare vikarier med bra introduktion

30 maj 2023 Lästid: 7 min
Sammanfattning av artikeln

En bra introduktion är viktigt för både semestervikarier och ny ordinarie personal.

Då går det fortare att börja jobba, och man gör ett bättre jobb.

I Göteborgs stad får alla semestervikarier i hemtjänsten en ordentlig utbildning. De får också möjlighet att gå bredvid flera dagar på jobbet, innan de ska börja jobba på riktigt.

tre personer talar med varandra, sittandes i en soffgrupp.
Filmvisning och reflektion i grupp för hemtjänstens semestervikarier i Göteborgs stad. Introduktionen får numera ta en hel del resurser, för att hjälpa de nya in i jobbet.

Foto: Anna Rehnberg

Sammanfattning av artikeln

En bra introduktion är viktigt för både semestervikarier och ny ordinarie personal.

Då går det fortare att börja jobba, och man gör ett bättre jobb.

I Göteborgs stad får alla semestervikarier i hemtjänsten en ordentlig utbildning. De får också möjlighet att gå bredvid flera dagar på jobbet, innan de ska börja jobba på riktigt.

En bra introduktion av semestervikarier kan spara mycket arbete när de nya väl kommer ut på sina arbetsplatser. I Göteborg får alla vikarier inom hemtjänsten en gemensam utbildning under två dagar, och gott om tid för att gå bredvid de första dagarna på arbetsplatsen.

Syrenerna blommar i vitt och violett, sommaren närmar sig med stormsteg och med den en efterlängtad semester. I en lokal vid Selma Lagerlöfs torg på Hisings Backa pågår introduktionsutbildning för semestervikarier. De får se en kort film om social omsorg, och får därefter ett antal frågor att reflektera över i mindre grupper.Omsorgsledare Yasin Said Hussein

– Du kommer till Greta. I trapphuset träffar du hennes granne Anna, som frågar hur det är med Greta. Vad svarar du på det? Vad får du berätta? frågar omsorgshandledare Yasin Said Hussein.

– Det beror på hur Greta mår, föreslår en grupp.

– Man säger ingenting tänker vi, säger en annan grupp.

– Vi får inte säga någonting enligt socialtjänstlagen. För det krävs samtycke, säger Yasin Said Hussein.

Tid för reflektion

Yasin är en av fyra omsorgshandledare, som håller i introduktionen för hemtjänst i området Hisingen2. Omsorgshandledarna har varit med och arbetat fram utbildningsmaterialet, som består av korta filmer där erfarna omsorgshandledare och andra experter berättar om bland annat social omsorg, digitala arbetsverktyg, roller och ansvar, värdegrund och bemötande.

– Möjligheten att reflektera tillsammans och med oss omsorgshandledare är viktig och värdefull, i stället för att enbart se filmerna, säger omsorgshandledaren Linda Dahl.

Deltagarna får också med sig ett stödmaterial med förklaringar till ord och begrepp som de kan behöva i sitt arbete.

Omsorgsledare Patience Sandström

Vi är noggranna med att förklara alla ord och begrepp

Patience Sandström, omsorgshandledare

– Vi är noga med att förklara alla ord och begrepp. Jag som har utländsk bakgrund, minns att jag hade svårt för språket när jag började arbeta inom vården, berättar omsorgshandledaren Patience Sandström.

ett par människor vid ett bord, som tittar framåt under en föreläsning.

Mentorer tar emot på arbetsplatserna

De två introduktionsdagarna är främst teoretiska. Semestervikarien får också gå bredvid en ordinarie personal, som visar hur omsorgsarbetet går till i praktiken.

– Vi har förberett mentorer som tar emot vikarierna på arbetsplatsen och jobbar aktivt med kompetensblad. Det kommer att finnas fem till åtta mentorer per enhet, säger Linda Dahl.

Mentorerna är i första hand undersköterskor utbildade för att handleda vårdelever under praktik. Alla mentorer får dock en särskild genomgång om handledning av semestervikarierna.

Omsorgsledare Linda Dahl.

Vid behov finns det utrymme att gå bredvid upp till fem dagar.

Linda Dahl, omsorgshandledare

– Vid behov finns det utrymme att gå bredvid upp till fem dagar, särskilt för de helt nya.

Kompetensbladen handlar detaljerat och steg för steg om vad som är viktigt att tänka på vid olika insatser hos omsorgstagare, till exempel hur man utför hushållsarbete eller hjälper omsorgstagaren att sköta sin kroppsvård.

– Vi börjar ta emot vikarier i juni. Då är vi omsorgshandledare med ute på enheterna, säger Patience Sandström.

Olika bakgrund och erfarenheter

Semestervikarierna har olika bakgrund och erfarenheter. Två av deltagarna den här dagen är Patrik Johansson och Saba Shirazi.

– Jag arbetade inom hemtjänsten drygt ett halvår 2020. Jag har med mig mycket erfarenhet sedan dess, men det är också mycket som har ändrats, till exempel rutinerna kring trygghetslarm. Det är bra att få veta, säger Patrik Johansson.

– Jag har varit i Sverige sen 2015, men aldrig jobbat här. Mitt mål är att bli en riktig sjuksköterska. Introduktionen är jättebra, jag visste till exempel inte vad ska jag göra med en omsorgstagare som dricker alkohol, inte vill duscha, eller om jag ringer på dörren och hen inte svarar, säger Saba Shirazi.

Viktig del av kompetensförsörjning

Två av dem som arbetat med introduktionen är kvalitetsutvecklaren Fredrika Stigsson och sektorchefen Annelie Snis. Annelie har tidigare arbetat med programmet Attraktiv hemtjänst som pågick 2014-2022 i Göteborgs stad. Introduktionen för semestervikarier har hämtat inspiration från det programmet.

– Introduktionsutbildningen ses som ett viktigt led i kompetensförsörjningen av personal till vården. En bra introduktion av nya medarbetare är en prioriterad del för att vi ska bli attraktiva som arbetsgivare, säger Annelie Snis.

– Om semestervikarierna känner sig väl mottagna ökar chansen att vi får behålla dem, säger Fredrika Stigsson.

 

Annelie Snis sektorchef och Fredrika Stigsson kvalitetsutvecklare, Hemtjänsten Göteborgs stad.

Annelie Snis, sektorchef, och Fredrika Stigsson, kvalitetsutvecklare, ser introduktionen som ett sätt att göra Göteborgs stad till en mer attraktiv arbetsgivare. 

Planer för att fler ska få introduktion

Det här är andra året man genomför en gemensam introduktion för alla semestervikarier inom hemtjänsten i Göteborgs stad. En utvärdering visade att den gedigna introduktionen förra året uppskattades av både vikarierna och den ordinarie personalen.

Nästa år planerar man för liknande introduktion för alla vikarier inom vård och omsorg i Göteborgs stad. Och redan i höst börjar man med en gemensam introduktion för nyanställda ordinarie medarbetare.

– Ett viktigt syfte med introduktion för såväl vikarier, chefer och andra nyanställda är att alla ska arbeta utifrån värdegrunden i Socialtjänstlagen, så att den enskilde omsorgstagaren får det den har rätt till, säger Annelie Snis.

Forskning pågår

Forskare har redan visat intresse för konceptet med mentorer. Nu pågår ett projekt på Sahlgrenska universitetssjukhuset där man studerar betydelsen av mentorskap för nyanställda inom hemtjänsten.

Omsorgsledare Joakim Svensson

Mitt tips är att se sommarvikarien som en framtida kollega.

Joakim Svensson, omsorgshandledare

Tillbaka på introduktionen vid Selma Lagerlöfs torg, där omsorgshandledaren Joakim Svensson gör sig redo att visa en film om ansvar och roller.

– Mitt tips är att se sommarvikarien som en framtida kollega. Jag började så, jag fick ett jättebra bemötande och jag valde att stanna kvar, avslutar Joakim Svensson.

Tips för en lyckosam introduktion

  • Anställ omsorgshandledare, som håller i introduktionsutbildning av semestervikarier och ordinarie nyanställda.
  • Satsa resursen TID för att kunna genomföra en gedigen introduktion.
  • En god introduktion ingår i kvalitetsarbetet och bör involvera hela arbetsgruppen. Informera även ordinarie personal, så att de förstår vikten av detta och kan känna glädje att bidra.
  • Lägg resurser på att ta fram ett bra material.
  • Utbilda ordinarie personal att kunna handleda och vara mentorer åt vikarierna.
  • Låt vikarierna gå bredvid sina mentorer 3-5 dagar efter behov. Det är viktigt att vikarierna lär känna omsorgstagarna.
  • Se semestervikarien som en framtida kollega, ta väl emot hen.

Stötta nya medarbetare med bra introduktion

ung man utomhus ler mot kameran.Hur kan ni skapa en hållbar introduktion för nya medarbetare?

Det kan du och din arbetsgrupp undersöka med hjälp av Forskning på 5 – ett snabbt och enkelt verktyg från Suntarbetsliv.

  • Se en kort film och läs lite om forskning
  • Prata om hur introduktion fungerar hos er
  • Kom överens om hur ni vill jobba vidare

Här kommer du direkt till Forskning på 5 om hållbar introduktion

Här hittar du även en checklista med tips för introduktion!

Text: Anna Rehnberg
Kontakt: [email protected]