Här får introduktionen ta den tid som behövs

27 augusti 2024 Lästid: 7 min
Sammanfattning av artikeln

I Borås stad har hemsjukvården en lång introduktion för sjuksköterskorna.

Först får de gå bredvid en kollega i fyra veckor.

Därefter går de olika webbutbildningar.

De har också avstämningar med sin chef.

Om de vill kan de få en mentor – en erfaren kollega.

Med mentorn kan de prata om till exempel hur det är att jobba hemma hos patienter.

Sjuksköterskan Jessica Säll, mentor åt sjuksköterskan Elina Maksumic. De sitter tillsammans vid en dator och tittar engagerat på något på skärmen.
Tryggt med mentor. Jessica Säll har varit mentor för nyanställda sjuksköterskor i Borås hemsjukvård i flera år, och märker att det behövs. En av hennes adepter är Elina Maksumic, till höger.

Foto: Anna Rehnberg

Sammanfattning av artikeln

I Borås stad har hemsjukvården en lång introduktion för sjuksköterskorna.

Först får de gå bredvid en kollega i fyra veckor.

Därefter går de olika webbutbildningar.

De har också avstämningar med sin chef.

Om de vill kan de få en mentor – en erfaren kollega.

Med mentorn kan de prata om till exempel hur det är att jobba hemma hos patienter.

I Borås stad får hemsjukvårdens sköterskor en lång och välstrukturerad introduktion för att bli trygga i sin yrkesroll. Mentorer, webbutbildningar och avstämningar med närmaste chef är några inslag. Men det kanske viktigaste är att stödet finns där så länge det behövs.

Introduktion till ett nytt jobb kan vara det som avgör om man känner sig välkommen på den nya arbetsplatsen. Många vittnar om korta introduktioner – ibland några få dagar – som kan bidra till osäkerhet och stress.

I Borås har hemsjukvården satsat på ett gediget introduktionsprogram där alla nyanställda också har tillgång till en mentor under sex månader.

Likvärdigt för alla

Arbetet började egentligen redan 2018. Då gick staden igenom en stor omorganisation, från tre stadsdelsnämnder till olika facknämnder med tillhörande förvaltningar.

– Då blev det tydligt att man gjort på olika sätt när det gällde introduktion, och det behövde vi ändra på, säger Jennie Tyllander, enhetschef för hemsjukvården i Borås stad.

I hemsjukvården hade man också märkt att just introduktion var något som arbetssökande frågade efter redan i intervjufasen, särskilt om man var nyutexaminerad och oerfaren. Det kunde till exempel gälla hur bredvidgången såg ut och hur lång den var.

– Det var tydligt att många oroade sig över detta, kanske hade man haft dåliga erfarenheter från praktikplatser eller sommarjobb. Eller så visste man andra som haft det.

Det var tydligt att många oroade sig över introduktionen.

porträtt på Jennie Tyllander, enhetschef i Borås hemsjukvård.

Jennie Tyllander, enhetschef

 

Omtag med nytt introduktionsprogram

I ledningsgruppen beslutade man att göra ett omtag. Alla sjuksköterskor i hemsjukvården skulle få en likvärdig introduktion. Det behövdes för att skapa en trygghet och bra start för den som är ny i arbetslivet. En grupp bestående av fysioterapeut, arbetsterapeut och sjuksköterska fick tillsammans med verksamhetsutvecklaren i uppdrag att göra ett introduktionsprogram.

– Vi klargjorde också roller och ansvar mellan kollegor, chefer och andra. Det ska vara tydligt för alla medarbetare. Dels så att inget faller mellan stolarna, men också för att ingen ska ta på sig uppgifter som inte är ens ansvar. Det gör jobbet mer hållbart.

Börjar på egna arbetsplatsen

Den som är nyanställd börjar med en bredvidgång på ungefär fyra veckor, utifrån vad personen själv behöver och vill. Bland det första man går igenom är de olika administrativa systemen, som till exempel journalsystem och planeringsverktyg.

– De första veckorna har också fokus på enheten man ska arbeta på; var hittar jag allt? Vilka rutiner jobbar vi efter? Vilka är mina patienter, hur lägger jag upp mitt arbete? Under de här veckorna försöker vi också se till att man får besöka andra enheter som till exempel kvälls- och nattorganisationen. Då får man en förståelse för hur allting hänger ihop.

Chefen stämmer av med checklista

Bredvidgången följs av olika utbildningar och insatser vid vissa bestämda tidpunkter. Det kan ta upp till ett år innan en nyanställd gått igenom alla delar.

– Under den tiden har även vi chefer regelbundna avstämningar med medarbetaren för att kolla hur allting går och om det är något vi behöver ta tag i. Både medarbetare, de som introducerar och chefer har checklistor som man går efter.

Efter några månader får den nya medarbetaren möjlighet att träffa en mentor i form av en erfaren sjuksköterska. Tanken med mentorskapet är att fortsätta stötta och inspirera i den yrkesvardag man börjat komma in i.

Hemsjukvården är en komplex arbetsplats. Man arbetar i människors hem med allt vad det innebär.

Jeesica Säll, sjuksköterska och mentor i hemsjukvården, Borås.

Jessica Säll, sjuksköterska och mentor

Jessica Säll har varit mentor sedan 2018 och tycker det är lärorikt och givande.

– Hemsjukvården är en komplex arbetsplats, dels med tanke på att man arbetar i människors hem med allt vad det innebär. Men också utifrån olika former av samverkan vi har med exempelvis hemtjänst, vårdcentral, rehab liksom anhöriga. Då är det viktigt att i lugn och ro kunna bolla tankar och funderingar som dyker upp efter hand.

Ett vanligt upplägg är att mentorn träffar sin adept, som det kallas, två gånger i månaden under ett halvårs tid, cirka två timmar vid varje tillfälle. Men det är adepten som styr utifrån sitt personliga behov. Utgångspunkten är att erbjuda stöd där det behövs, och utifrån det får också mentorerna arbetstidsutrymme för att träffa sina adepter.

Tryggt att ha en mentor

Matilda Drysén tog examen som sjuksköterska i januari och började därefter jobba i hemsjukvården i Borås. Sedan ett par månader tillbaka har hon en mentor. Med flera palliativa patienter är det ibland svårt att släppa jobbet när man går hem, menar hon:

– Jag ser människor dö och träffar anhöriga som är väldigt ledsna. Att göra rätt vårdbedömningar kan även det vara tufft när man är ny på jobbet. Då är det väldigt skönt att ha en mentor att prata med.

Att göra rätt bedömningar kan vara tufft när man är ny på jobbet. Då är det skönt att ha en mentor att prata med.

Matilda Drysén, nyutbildad sjuksköterska i hemsjukvården i Borås.

Matilda Drysén, sjuksköterska

 

I annonsen för tjänsten stod det att arbetsplatsen hade en lång introduktionstid och mentorskap. Något som var viktigt när Matilda sökte jobbet:

– Jag känner flera från utbildningen som bara kastats in på sina nya arbetsplatser och där kollegorna inte heller hann stötta.

Hennes kollega Elina Maksumic instämmer. Att det faktiskt finns regelbundna samtalstider avsatta för just henne upplever Elina som mycket värdefullt. Där får hon prata av sig, hitta strategier och utvecklas i jobbet.

– En del patienter kanske tackar nej till min hjälp, hur ska jag göra då? Och hur agerar man när hygienen brister hemma hos någon? Min mentor hjälper mig att se vad jag kan och inte kan lösa. Då kan jag också släppa en del av tvivlen jag har på mig själv.

Min mentor hjälper mig att se vad jag kan och inte kan lösa.

Elina Maksumic, sjuksköterska i hemsjukvården

Elina Maksumic, sjuksköterska

Introduktion ett långsiktigt arbete

Att skruva och justera sig fram till en bra arbetsintroduktion i Borås hemsjukvård har tagit tid. Och man är långt ifrån färdig, menar Jennie Tyllander. Men responsen från de nyanställda är så här långt mycket positiv.

– Jag tror att vårt sätt att arbeta skiljer oss åt från många andra kommuners hemsjukvård. Det är vanligt att man ser bredvidgång och introduktion som samma sak, och att det då handlar om kanske fyra veckor. Hos oss är introduktionen ett långsiktigt arbete, som egentligen inte har någon tidsbegränsning. Det är en viktig förutsättning för att rekrytera sjuksköterskor som också vill stanna kvar.

Visste du att...

…forskning visar att medarbetare i hemsjukvården ofta tampas med utmanade arbetsvillkor. De har till exempel:

  • brist på rätt material när de vårdar patienter i hemmet
  • brist på lugna och anpassade kontorslokaler där de kan skriva journaler
  • en splittrad kommunikation, dåliga kommunikationsvägar och många samarbetspartners.

Läs mer om arbetsvillkoren i hemsjukvården i en studie hos Forte

Det här är hemsjukvården i Borås
  • Hemsjukvården i Borås omfattar vård- och omsorgsboenden, ordinärt boende och korttidsboende.
  • Här finns omkring 300 legitimerade anställda.
  • Drygt 200 av dem är sjuksköterskor och omkring 80 är fysioterapeuter och arbetsterapeuter.
  • Det finns också rehabassistenter och undersköterskor.
  • Organisationen består av tio hemsjukvårdsteam som leds av lika många enhetschefer.

Så fungerar introduktionen hos hemsjukvården i Borås

De nya sjuksköterskorna får:

  • gå bredvid i cirka fyra veckor.
  • utbildning i olika administrativa system. För varje utbildningssteg finns en webbaserad checklista.
  • utbildning i olika medicinska frågor, som munhälsa. Alla moment checkas av med närmaste chef.
  • träffa en medicinskt ansvarig sjuksköterska och medicinskt ansvarig för rehabilitering.
  • möjlighet att träffa en mentor, i form av kontinuerliga fysiska träffar. Den nyanställda, tillsammans med mentorn, bestämmer vad samtalen ska handla om.

I varje hemsjukvårdsteam finns ansvariga som ser till att introduktionen är likvärdig och uppdaterad.

Alla anställda i Borås stad får också en övergripande introduktion i hur förvaltningen ser ut och vilka mål som finns.

Checklista för introduktion

checklista - illustration ikonDen som får en bra introduktion

  • känner sig välkommen och uppskattad
  • kommer snabbt in i jobbet och förstår sin roll
  • kan tidigt använda sin kompetens på ett bra sätt
  • blir trygg i arbetsgruppen och vet vem den kan fråga
  • vågar ställa frågor

Använd Suntarbetslivs checklista för introduktion!

Här hittar du checklistan

Text: Pernilla Fredholm
Kontakt: [email protected]