Härskartekniker förekommer på många arbetsplatser och påverkar inte bara personen som drabbas, utan även arbetsmiljön och kvaliteten på arbetet. Här får du lära känna de olika varianterna av härskarteknik. Du får också tips om hur själv kan undvika att drabbas – och hur arbetsplatsen kan förebygga problemet.
– De allra flesta av oss har blivit utsatta för härskarteknik på jobbet, och de flesta av oss har dessutom använt härskartekniker själva. Vi försöker kanske vara lite roliga, eller så vill vi helt enkelt vinna diskussionen.
Det säger Maria Hulth. Hon är genusvetare och etnolog, och driver konsultbyrån Jämställt tillsammans med en kollega.
Olika härskartekniker
I en av deras utbildningsfilmer går de igenom olika härskartekniker som återfinns på svenska arbetsplatser. De är:
Osynliggörande. Till exempel att:
- Inte titta på eller lyssna på den som pratar. På digitala möten kan det vara att stänga av kameran när en person har ordet.
- Inte ge respons till den som pratar.
- Avbryta den som pratar.
Förlöjligande. Till exempel att:
- Skratta, håna, eller härma det som någon sagt, eller upprepa det på ett ironiskt sätt.
- Att använda uttryck som ”lilla gumman” eller ”jaså, det tycker du är viktigt”.
Objektifiering. Till exempel att:
- Kommentera någons utseende när den personen försöker säga något viktigt.
- Ge någon blickar eller flirta i ovälkomna situationer.
Stereotypisering. Till exempel att:
- Klumpa ihop alla kvinnor, män, homosexuella eller personer från en viss kultur, och tillskriva dem vissa egenskaper.
Påförande av skuld och skam. Till exempel att:
- Säga saker som ”Du vet inte tillräckligt för att uttala dig”, ”det där har du inte koll på” eller ”att du alltid ska vara så lättkränkt, aldrig kan man få ha lite roligt”.
– När någon blir utsatt för en härskarteknik och tar upp det får den ofta skuld och skam tillbaka. Det är väldigt vanligt att den som tar upp problemet själv blir utmålad som problemet. Det kan vara en nästan klaustrofobisk känsla att när du till slut vågar ta upp ett problem så får du bara ännu mer skuld- och skamkänslor lagda på dig, säger Maria Hulth.
Gemensamt för alla härskartekniker är att den som utsätts kan känna sig dum, löjlig, osynlig, oviktig eller konstig. Det kan göra att personen inte tas på allvar, och att arbetsmiljön och kvaliteten på arbetet drabbas negativt, enligt utbildningsfilmen.
Sätt ljus på fenomenet
Men det finns sätt att motverka problemet. Det viktigaste på arbetsplatsen är att sätta ljus på fenomenet, så att alla medarbetare vet vad härskartekniker är och hur de kan se ut.
– Om alla har kunskap om vad det är så är det även lättare att säga till och ta upp frågan. De allra flesta använder ju härskartekniker utan att de tänker på det och utan att egentligen mena något illa. Det är lätt att blanda ihop exempelvis förlöjligande med att ”vi har högt i tak” eller ”hård med hjärtlig jargong”.
Det gäller också att skapa en kultur där det är möjligt att säga ifrån om man upplever att någon använder sig av härskartekniker.
Tydliga policyer
Tydliga policyer är också bra, inte minst när det gäller osynliggörande.
– Det är vanligt att osynliggörande används på möten, både på plats och digitalt. Därför kan det vara bra att ha en policy att man inte sitter med dator eller mobil på möten, och att uppmuntra alla att ha på kameran på digitala möten.
För chefens del gäller det att föregå med gott exempel.
– Chefer måste vara extra noga med att inte använda ironi eftersom det nästan alltid leder till osäkerhet.
Motstrategier mot härskartekniker
För den individ som blir utsatt för härskarteknik finns det också motstrategier att använda sig av.
– Grundtipset är att spegla det som händer på ett trevligt sätt. Få den andra personen att förstå utan att känna sig anklagad – för då hamnar de flesta bara i försvar. Och har ni tagit upp härskartekniker tidigare, då är det ju lättare att prata om det som händer.
När ni har ett digitalt möte, se till att alla har på sin kamera och fungerar som samtalsstödjare. Nicka och häng med på vad som sägs, oavsett vem som pratar. Foto: Pexels.
Fler tips för att motverka de olika härskarteknikerna:
Osynliggörande
På individnivå: Ta plats. Säg till exempel ”Oj, nu glömde du visst presentera mig, ja det kan hända den bästa”. Låt dig inte tystas.
På gruppnivå: Synliggör varandra. Skapa en norm på arbetsplatsen där alla blir lyssnade på, där ni kommer ihåg allas namn och lär er att uttala allas namn rätt. Där ni inte avbryter varandra eller ignorerar, trots eventuell stress. Se till att vara samtalsstödjare, nicka med, humma instämmande. Ge feedback och respons.
Förlöjligande
På individnivå: Ifrågasätt. Säg ”vad menar du med det här?” eller ”vet du, nu tycker jag att du förlöjligar mig. Det kanske inte var meningen, men det blir svårt för mig att bli tagen på allvar när du gör så här”. Det är svårt att skämta vidare om någon ifrågasätter skämten.
På gruppnivå: Skapa ett klimat där alla känner sig trygga och inte riskerar skämt och gliringar när de till exempel tar upp en fråga. Att ha kul och skämta kan vara bra på arbetsplatsen, men det får aldrig vara på någon annans bekostnad
Objektifiering och stereotypisering
På individnivå: Säg ifrån. Till exempel ”Varför börjar du prata om hur snygg jag är när jag försöker berätta hur det här fungerar” eller ”jag tycker inte att vi ska dra alla över en kam. Bara för att jag är …. Betyder det inte att du ska säga dina fördomar högt”.
På gruppnivå: Se alla som individer, som tillsammans kan bli ett starkare arbetslag. Som individ behöver ingen känna att den ska representera alla kvinnor eller alla män, exempelvis. Eller att ens yttre är det som betyder mest.
Påförande av skuld och skam
På individnivå: Bolla tillbaka. Lägg tillbaka problemet där det hör hemma. Säg till exempel ”Nu var det jag som tog upp ett problem så vänd inte det mot mig. Jag vill veta hur vi kan lösa det här istället”.
På gruppnivå: Skapa ett klimat där det är självklart att kunna säga till varandra, och där alla snälltolkar. Där man inte hamnar i försvar när någon påtalar ett misstag.
Tipsen kommer från Jämställts utbildningsfilm om härskartekniker.