– Det är viktigt att få syn på härskarteknikerna och göra dem tydliga med en öppen dialog, menar Camilla Ländin.

Foto: Torbjörn Uhlin

Lär dig känna igen härskarteknik på jobbet

Blir du ofta förminskad eller tar du gärna på dig en offerkofta på jobbet? Då kan du vara utsatt för en härskarteknik, eller själv utöva en. Organisationskonsult Camilla Ländin har benat ut begreppet i en ny bok.

Har du fått höra att du är för gammal eller ung för att fatta vad det handlar om? Då blev du utsatt för Tidsmetoden. Ett subtilt sätt att få medarbetaren att ta på sig uppdrag är Komplimangmetoden: Att man får höra hur duktig och stark och tjusig man är samtidigt som man får jobb. ”Du som är så stark, du kan väl bära min väska”, är ett exempel.

En vanlig härskarteknik är Offerkoftan, där personen ofta berättar hur mycket denne sliter hemma och på jobbet, när hen får en fråga om en insats. Det handlar inte om att slippa undan, utan att lida inför andra.

Läs direkt: 7 moderna härskartekniker

– Den gäller alla kön och är min favorit, säger Camilla Ländin. Den funkar så bra, man får både sympati och känner att man behövs i arbetslaget.

Vanligt med härskarteknik

Härskarteknikerna är många och förekommer allmänt på arbetsplatserna, liksom i övriga livet. Och man måste motverka dem för att inte dåliga mönster ska cementeras fast.

– Risken är att utvecklade härskartekniker skapar tysta arbetsplatser, säger hon.

Det finns en historik bakom Härskarteknikerna. Den norske psykologen och filosofen Ingjald Nissen myntade begreppet på trettiotalet för att beskriva och analysera nazisternas maktövertagande. På sjuttiotalet beskrev landsmannen och psykologen Berit Ås ett antal härskartekniker som hon menade användes särskilt av män mot kvinnor i offentliga sammanhang. De var: Osynliggörande, förlöjligande, förminskande, undanhållande information, dubbelbestraffning, påförande av skuld och skam, objektifiering samt hot och våld.

Camilla Ländin har fortsatt på det spåret med moderna härskartekniker, som hon menar används av alla oavsett kön: Projiceringsmetoden, komplimangmetoden, hierarkimetoden, tidsmetoden, offerkoftan och relativisering. Men en variant saknas, den har hon fått reaktion på efter att boken tryckts, nämligen Jantelagen. Man ska inte tro att man är förmer än andra. Den hör också dit, menar hon.

Var tydlig och saklig

Camilla Ländin vill dock tillägga att det finns händelser som kan tyckas vara härskarmetoder men som inte behöver vara det. Till exempel när någon argumenterar mot dig, när chefen fattar beslut som du inte gillar och pekar med hela handen eller när någon uttalar sig nedsättande om en grupp rent generellt.

Risken är att utvecklade härskartekniker skapar tysta arbetsplatser

Att hantera en härskarteknik är inte alltid enkelt. Grundlösningen är tydlighet och saklighet, att reagera utan att brusa upp för sin egen saks skull. Inte skratta med när någon blir förlöjligad utan fråga vad hen menar. Liksom att fråga varför jag ska göra något bara för att jag är duktig.

– Det är viktigt att få ögonen på teknikerna och göra dem tydliga med öppen dialog. Det plus en aktiv feedback från chefer, och mellan medarbetare, förebygger problemet, menar hon.

Viktigt avslöja härskarteknik

Så länge härskarmetoderna är okända eller onämnda blir de svåra att hantera, och då sätter sig mönstret i arbetsgruppen. Därför måste de bli avslöjade och omtalade.

– Det är viktigt att vara professionell i sin kritik, att inte låta sig provoceras, säger Camilla Ländin. Sedan måste varje teknik ha sin lösning. Den som kör med offerkoftan bör man tydliggöra sina krav mot och lämna tillbaka ansvaret som hen vill slippa ta.

Att det skulle ”sitta i väggarna” med härskartekniker tycker Camilla Ländin är helt fel. Det är människorna på arbetsplatsen som själv odlar arbetsklimatet, menar hon. Allt går att ändra på, och i svåra fall får man ta till en utifrån kommande expert.

– Men då får det inte bara bli en föreläsning på två timmar, det är som en Treo mot sjukan, menar hon. Utan en medveten genomgång av läget för att förbättra situationen, och sedan ett fortsatt utvecklingsarbete tills man behärskar härskarteknikerna.

Bok: Härskartekniker – identifiera, hantera och förebygga. Författare: Camilla Ländin, Grönegatan förlag 2014.

7 moderna härskartekniker enligt Camilla Ländin

 1. Projiceringsmetoden: Den kritik du framför vänds tillbaka till dig själv. Du får skulden för det du själv klagar på.
 2. Komplimangmetoden: Direkt i anslutning till att du får en komplimang blir du ombedd att utföra något åt den som gav komplimangen.
 3. Hierarkimetoden: Chefen fattar beslut utan att samverka med någon. De i en lägre position i hierarkin använder metoden, för att slippa göra något. ”Vad kan lilla jag?”
 4. Tidsmetoden: Tiden används som argument för att tysta någon. Du är för ung, du är för gammal, nya kollegor är för oerfarna, äldre har kört fast i gamla hjulspår.
 5. Stereotypmetoden: Du reduceras i härskarens ögon till ditt kön, ditt utseende, din hårfärg. Nyanser finns inte, utan en stereotyp identitet råder.
 6. Offerkoftan, även kallad martyrmetoden: Personen formar identiteten efter att vara lite ynklig för att skapa medlidande, inte för att slippa jobb.
 7. Relativisering: Härskaren minskar i sin berättelse något som du själv berättat: Ja, allt är ju relativt, men … Sedan kommer det som förringar din egen story.

Inlägg taggat med:

Text: Torbjörn Uhlin, 07 april 2014

Relaterade verktyg

 • OSA-kollen

  Jobba tillsammans med organisatorisk och social arbetsmiljö

 • OSA-kompassen

  Vägar till föreskrifterna om organisatorisk och social arbetsmiljö

Senaste artiklar

Möt stök med stök för tryggare bibliotek 

Rutiner, pyssel, personal och ommöbleringar. Det är några av de verktyg som bibliotek kan ta till för att öka tryggheten. Stök på biblioteken är ett ökande problem. Det yttrar sig…

Arbetsplatser som passar fler

Bra belysning och ljuddämpad miljö – men också tydliga arbetsuppgifter och kompetenskriterier för tjänster som ska tillsättas. Vad är gemensamt för alla de här sakerna? Det kallas UUA – universell utformning av arbetsplatser.   Universell utformning av arbetsplatser är ett projekt med…

”Vi blir alla människor”

På en psykiatrisk vårdavdelning på Sahlgrenska Universitetssjukhuset har antalet tvångsåtgärder minskat drastiskt. Samtidigt har sjukfrånvaron bland personalen sjunkit. En nyckel till framgång har varit programmet Safewards, som är till för…

Områden

Tillsammans skapar vi en arbetsplats som får oss att må bra.

Var vill du börja?

Läs mer om SAM

SAM

Verktyg

Vill du skapa en frisk arbetsplats? Våra verktyg är baserade på forskning och testade av kollegor till dig.

Här hittar du riktigt bra stöd på vägen!

 • OSA-kollen

  Jobba tillsammans med organisatorisk och social arbetsmiljö

 • OSA-kompassen

  Vägar till föreskrifterna om organisatorisk och social arbetsmiljö

Så gör andra

Hur jobbar andra med sin arbetsmiljö? Hämta tips och inspiration till din arbetsplats!

Vad säger forskningen?

Allt fler forskare uppmärksammar arbetsmiljö som en framgångsfaktor för friska arbetsplatser. Här får du veta vad de kommit fram till.

Vilken ny kunskap kan ni använda?

Forskning. På vårdavdelningar finns samma problem med hot och våld som på akuten, med skillnaden att patienterna ligger här längre. Nu ska problemen kartläggas i en studie.

Hot och våld på vårdavdelningar

Att hot och våld förekommer på akutmottagningar råder det inget tvivel om, men hur stort är problemet på vårdavdelningar? Det...

Utskrivningsbudskap - hoppfulla meddelanden som utskrivna patienter lämnar till sina medpatienter - är en del av Safewards. Veikko Pelto-Piri säger att programmet handlar om att påverka klimatet på en avdelning.

10 vägar till säkrare psykiatrisk vård

Hoppfulla meddelanden från utskrivna patienter, konkreta metoder för att trappa ner konflikter, och en ”lära-känna-varandra-pärm”. Det är några av de...