Lär dig känna igen härskarteknik på jobbet

7 april 2014 Lästid: 5 min
Sammanfattning av artikeln

På 1970-talet beskrev en psykolog ett antal härskartekniker som hon menade att män använde mot kvinnor.

I dag talar man om moderna härskartekniker som används oavsett kön.

Det är viktigt att avslöja och hantera härskartekniker för att förbättra arbetsklimatet.

– Det är viktigt att få syn på härskarteknikerna och göra dem tydliga med en öppen dialog, menar Camilla Ländin.

Foto: Torbjörn Uhlin

Sammanfattning av artikeln

På 1970-talet beskrev en psykolog ett antal härskartekniker som hon menade att män använde mot kvinnor.

I dag talar man om moderna härskartekniker som används oavsett kön.

Det är viktigt att avslöja och hantera härskartekniker för att förbättra arbetsklimatet.

Blir du ofta förminskad eller tar du gärna på dig en offerkofta på jobbet? Då kan du vara utsatt för en härskarteknik, eller själv utöva en. Organisationskonsult Camilla Ländin har benat ut begreppet i en ny bok.

Har du fått höra att du är för gammal eller ung för att fatta vad det handlar om? Då blev du utsatt för Tidsmetoden. Ett subtilt sätt att få medarbetaren att ta på sig uppdrag är Komplimangmetoden: Att man får höra hur duktig och stark och tjusig man är samtidigt som man får jobb. ”Du som är så stark, du kan väl bära min väska”, är ett exempel.

En vanlig härskarteknik är Offerkoftan, där personen ofta berättar hur mycket denne sliter hemma och på jobbet, när hen får en fråga om en insats. Det handlar inte om att slippa undan, utan att lida inför andra.

Läs direkt: 7 moderna härskartekniker

– Den gäller alla kön och är min favorit, säger Camilla Ländin. Den funkar så bra, man får både sympati och känner att man behövs i arbetslaget.

Vanligt med härskarteknik

Härskarteknikerna är många och förekommer allmänt på arbetsplatserna, liksom i övriga livet. Och man måste motverka dem för att inte dåliga mönster ska cementeras fast.

– Risken är att utvecklade härskartekniker skapar tysta arbetsplatser, säger hon.

Det finns en historik bakom Härskarteknikerna. Den norske psykologen och filosofen Ingjald Nissen myntade begreppet på trettiotalet för att beskriva och analysera nazisternas maktövertagande. På sjuttiotalet beskrev landsmannen och psykologen Berit Ås ett antal härskartekniker som hon menade användes särskilt av män mot kvinnor i offentliga sammanhang. De var: Osynliggörande, förlöjligande, förminskande, undanhållande information, dubbelbestraffning, påförande av skuld och skam, objektifiering samt hot och våld.

Camilla Ländin har fortsatt på det spåret med moderna härskartekniker, som hon menar används av alla oavsett kön: Projiceringsmetoden, komplimangmetoden, hierarkimetoden, tidsmetoden, offerkoftan och relativisering. Men en variant saknas, den har hon fått reaktion på efter att boken tryckts, nämligen Jantelagen. Man ska inte tro att man är förmer än andra. Den hör också dit, menar hon.

Var tydlig och saklig

Camilla Ländin vill dock tillägga att det finns händelser som kan tyckas vara härskarmetoder men som inte behöver vara det. Till exempel när någon argumenterar mot dig, när chefen fattar beslut som du inte gillar och pekar med hela handen eller när någon uttalar sig nedsättande om en grupp rent generellt.

Risken är att utvecklade härskartekniker skapar tysta arbetsplatser

Att hantera en härskarteknik är inte alltid enkelt. Grundlösningen är tydlighet och saklighet, att reagera utan att brusa upp för sin egen saks skull. Inte skratta med när någon blir förlöjligad utan fråga vad hen menar. Liksom att fråga varför jag ska göra något bara för att jag är duktig.

– Det är viktigt att få ögonen på teknikerna och göra dem tydliga med öppen dialog. Det plus en aktiv feedback från chefer, och mellan medarbetare, förebygger problemet, menar hon.

Viktigt avslöja härskarteknik

Så länge härskarmetoderna är okända eller onämnda blir de svåra att hantera, och då sätter sig mönstret i arbetsgruppen. Därför måste de bli avslöjade och omtalade.

– Det är viktigt att vara professionell i sin kritik, att inte låta sig provoceras, säger Camilla Ländin. Sedan måste varje teknik ha sin lösning. Den som kör med offerkoftan bör man tydliggöra sina krav mot och lämna tillbaka ansvaret som hen vill slippa ta.

Att det skulle ”sitta i väggarna” med härskartekniker tycker Camilla Ländin är helt fel. Det är människorna på arbetsplatsen som själv odlar arbetsklimatet, menar hon. Allt går att ändra på, och i svåra fall får man ta till en utifrån kommande expert.

– Men då får det inte bara bli en föreläsning på två timmar, det är som en Treo mot sjukan, menar hon. Utan en medveten genomgång av läget för att förbättra situationen, och sedan ett fortsatt utvecklingsarbete tills man behärskar härskarteknikerna.

Bok: Härskartekniker – identifiera, hantera och förebygga. Författare: Camilla Ländin, Grönegatan förlag 2014.

7 moderna härskartekniker enligt Camilla Ländin

  1. Projiceringsmetoden: Den kritik du framför vänds tillbaka till dig själv. Du får skulden för det du själv klagar på.
  2. Komplimangmetoden: Direkt i anslutning till att du får en komplimang blir du ombedd att utföra något åt den som gav komplimangen.
  3. Hierarkimetoden: Chefen fattar beslut utan att samverka med någon. De i en lägre position i hierarkin använder metoden, för att slippa göra något. ”Vad kan lilla jag?”
  4. Tidsmetoden: Tiden används som argument för att tysta någon. Du är för ung, du är för gammal, nya kollegor är för oerfarna, äldre har kört fast i gamla hjulspår.
  5. Stereotypmetoden: Du reduceras i härskarens ögon till ditt kön, ditt utseende, din hårfärg. Nyanser finns inte, utan en stereotyp identitet råder.
  6. Offerkoftan, även kallad martyrmetoden: Personen formar identiteten efter att vara lite ynklig för att skapa medlidande, inte för att slippa jobb.
  7. Relativisering: Härskaren minskar i sin berättelse något som du själv berättat: Ja, allt är ju relativt, men … Sedan kommer det som förringar din egen story.

Odla bra arbetsklimat – 3 tips

Ta hjälp av Suntarbetslivs verktyg OSA-kollen för att förbättra arbetsklimatet.

Använd checklista för att motverka kränkande särbehandling.

Se korta filmer med fiktiva exempel på kränkande särbehandling och använd reflektionsfrågor efteråt.

Exempel på härskarteknik

Så här kan den göra som använder härskarmetoden osynliggörande:

  • Stjäla en god idé från en kollega
  • Ta ordet från den talande
  • Störa, nonchalera: Skrapa i stolar, fingra på mobilen, bläddra i boken
  • Ignorera en person

Text: Torbjörn Uhlin