OSA-kompassen
Vägar till föreskrifterna om organisatorisk och social arbetsmiljö
Vägar till föreskrifterna om organisatorisk och social arbetsmiljö
Arbetsgivaren ska motverka att starkt psykiskt påfrestande arbetsuppgifter och arbetssituationer leder till ohälsa.
Det här är exempel på starkt känslomässigt påfrestande arbete:
Frågor att ställa vid en riskbedömning:
Det är viktigt att skapa förutsättningar för de anställda att berätta för arbetsgivaren om särskilt påfrestande arbetsförhållanden. Ofta behöver de berörda fortlöpande professionell handledning, information och utbildning. Ett exempel är de så kallade etiska ronder, som man har börjat använda inom vården för att diskutera svåra situationer utifrån de värderingar som ligger till grund för arbetet.
När någonting har hänt kan de berörda i många fall bli avlastade av att få sitta ner tillsammans och tala om händelsen. Men kom ihåg att alla reagerar olika på psykiska påfrestningar! Ha en beredskap för att använda olika sätt att hjälpa olika anställda.
Det här är några former av stöd för att förebygga och underlätta, i samband med psykiskt påfrestande arbeten:
Det finns arbetsmiljöföreskrifter för några särskilda former av psykiskt påfrestande arbeten, som man också ska beakta:
OSA-kollen tar upp vad som gäller psykiskt påfrestande arbetssituationer. Det finns också en checklista/skyddsrond om arbetsbelastning som stöd att undersöka nuläget.
Hot på jobbet är ett verktyg som vänder sig till tjänstemän inom staten, men är lika användbar för kommun- och regionsektorn. (Partsrådet)
Stressdialogen är ett verktyg för arbetsgrupper som vill börja förebygga osund stress. Verktyget bidrar till att höja kunskapen i arbetsgruppen och skapa en gemensam förståelse för stress i arbetet.
Temasida om hot och våld.(Arbetsmiljöverket)
”Hot och våld inom vård och omsorg” innehåller kunskap och förslag på hur man förebygger och handlägger hot- och våldshändelser. (Centrum för arbets- och miljömedicin)