OSA-kompassen
Vägar till föreskrifterna om organisatorisk och social arbetsmiljö
Vägar till föreskrifterna om organisatorisk och social arbetsmiljö
Arbetsgivaren ska förebygga ohälsa som har samband med hur man förlägger arbetstiden.
Det här är exempel på riskabel arbetstidsförläggning:
Möjligheterna för de anställda att återhämta sig är något man särskilt bör uppmärksamma. Det handlar om att man under arbetspasset verkligen kan ta kortare och längre pauser, men också att man under dessa pauser får goda förutsättningar för att återhämta sig, både mentalt och fysiskt, och inte bli störd på olika sätt. Semesterledigheten har också stor betydelse för enskildas möjlighet till återhämtning.
Jour och beredskap förekommer i många verksamheter, och det är ofta tydligt reglerat. Men det finns också mer informella förväntningar om att ”vara tillgänglig” på fritiden och detta har ökat med tillgång till datorer och smarta telefoner. Här kan det, för att värna om verkligt fri tid för återhämtning, vara nödvändigt att man kommer överens om en policy för vad det innebär att ”vara tillgänglig”. Vilka gränser finns för när och hur ofta man kan bli kontaktad, och för vad?
I många jobb är skift/rotations- och nattarbete oundvikligt, som inom vård, omsorg och kollektivtrafik. Frågan blir då hur man kan minimera riskerna som finns med dessa arbetstider. Det kan exempelvis handla om hur man fördelar olika arbetsuppgifter, med olika krav, mellan dag- och nattskift.
Hur väl man kan återhämta sig hänger också samman med i vilken ordning olika slags skift kommer. Skift som rullar framåt – morgon, dag, eftermiddag, kväll – är bättre än skift som är ”rygg mot rygg”, som till exempel ett kvällspass följt av ett morgonpass.
För att tidigt upptäcka och åtgärda risker är det viktigt att regelbundet genomföra och utvärdera hälsokontroller av anställda, som arbetar på riskabla arbetstider. Detta är redan obligatoriskt inom många verksamhetsområden.
Arbetsgivarna bör särskilt ta hänsyn till risken för att olyckor ökar, på grund av hur man förlägger arbetstiden.
När det gäller frågor om arbetstidens förläggning finns det regler inte bara i OSA-föreskrifterna, utan också i tre andra regelverk: EU-direktiv om arbetstider, svenska arbetstidslagen och kollektivavtalet för kommuner, regioner och kommunala företag.
Skillnader mellan dessa regelverk handlar först och främst om längden på fritiden mellan arbetspass och längre ledighet under loppet av en vecka.
EU-direktiv (2003/88/EG) ställer för det första krav på en så kallad dygnsvila på 11 timmar, vilket innebär att arbetstagare under en 24-timmarsperiod ska ha en sammanhängande ledighet under 11 timmar. Och för det andra kräver EU-direktivet en så kallad veckovila på 36 timmar: under en sjudagarsperiod ska man ha 36 timmars sammanhängande ledighet.
Arbetstidslagen (1982:673) ställer samma krav som EU-direktivet på dygnsvila och veckovila. Men arbetsmarknadens parter kan i kollektivavtal komma överens om att ersätta dessa regler med egna överenskommelser – man säger att lagen är dispositiv.
I Huvudöverenskommelsens allmänna bestämmelser (§ 13, moment 7) har parterna enats om att man kan minska dygnsvilan till 9 timmar för vissa dygn, om det är motiverat ur verksamhetssynpunkt. Och veckovilan kan man enas om att minska till 24 timmar, när något oförutsett inträffar.
Genomsnittet för dygnsvilan får inte understiga 11 timmar under en så kallad beräkningstid som normalt är 16 veckor. Lokalt kan parterna komma överens om en längre beräkningstid, men högst ett år.
Ytterligare bestämmelser finns avseende rätten till semester i EU-direktivet, semesterlagen och AB § 27.
OSA-kollen ger vidare stöd kring arbetstidens förläggning. Det finns också en checklista/skyddsrond och en gruppaktivitet.
Webbutbildningen Hälsofrämjande schemaläggning belyser hur man påverkas av tjänstgöring blandad dag och natt och ger råd att tänka på för medarbetare och chefer i vardagen och vid schemaläggning. (Region Skåne)
Arbetstider, hälsa och säkerhet – en uppdatering av aktuell forskning (124 sid) är en sammanfattning av forskningsresultat, med fokus på arbete i vården. (Stressforskningsinstitutet, med stöd från Sveriges Kommuner och Regioner och Vårdförbundet, 2010)
Temabladet ”Skiftarbete, hälsa och säkerhet” (pdf) ger kunskap om skiftscheman, råd om hur skiftscheman bör förläggas och vad individen själv kan göra för att minska riskerna med skiftarbete. (Stressforskningsinstitutet)
Skriften ”Skiftnyckeln” behandlar vad man kan göra för att minska de negativa effekterna av skiftarbetet, så att medarbetarna kan må bättre – både på jobbet och på fritiden. (Sirius i samarbete med Stressforskningsinstitutet)
Utbildningsmaterial och verktyg som underlättar arbetet med att ta fram gemensamma spelregler för hur man hanterar de nya gränserna i arbetslivet. (Partsrådet)
Temablad om trötthet och återhämtning med råd kring vilka aktiviteter som ger återhämtning och god sömn. (Stressforskningsinstitutet)