Så kan chefen stötta vid psykisk ohälsa

12 november 2024 Lästid: 4 min
Sammanfattning av artikeln

Psykisk ohälsa leder ofta till lång sjukskrivning.

Fördomar och negativa attityder till psykisk ohälsa på jobbet gör det svårare för chefer att hjälpa.

Chefer kan stötta genom att anpassa arbetsuppgifter, samarbeta med hr eller ge socialt stöd.

Utbildning och öppenhet om psykisk ohälsa kan också skapa en mer stödjande arbetsplats.

En man och en kvinna sitter vid ett bord med en bärbar dator. Artikeln handlar om psykisk ohälsa på jobbet.
Att kunna prata öppet om psykisk ohälsa på jobbet är viktigt för att chefer ska kunna stötta de medarbetare som drabbas.

Foto: Johnér bildbyrå

Sammanfattning av artikeln

Psykisk ohälsa leder ofta till lång sjukskrivning.

Fördomar och negativa attityder till psykisk ohälsa på jobbet gör det svårare för chefer att hjälpa.

Chefer kan stötta genom att anpassa arbetsuppgifter, samarbeta med hr eller ge socialt stöd.

Utbildning och öppenhet om psykisk ohälsa kan också skapa en mer stödjande arbetsplats.

Hur kan chefer stötta en medarbetare som mår dåligt? Det kan bli svårare när det finns fördomar och negativa attityder till psykisk ohälsa på jobbet. Men det går att få ett mer tillåtande klimat.

Psykisk ohälsa är den vanligaste orsaken till långtidssjukskrivning. Därför behövs kunskap om hur chefer kan hjälpa dem som drabbas. En ny studie har undersökt chefers möjligheter att göra det.

– Chefer har ett ansvar att gå in tidigt när man ser att en medarbetare mår dåligt och sviktar i sin arbetsförmåga, säger Monica Bertilsson, docent i folkhälsovetenskap och ansvarig forskare bakom studien.

Chefen har ett ansvar att gå in tidigt när man ser att en medarbetare mår dåligt.

Porträtt av Monica Bertilsson, docent i folkhälsovetenskap och ansvarig för studie om psykisk ohälsa.

Monica Bertilsson, docent i folkhälsovetenskap.

Fick agera på filmer med skådespelare

Forskarna undersökte chefers möjlighet att agera för att stötta vid ångest, depression, stressjukdom och utmattning. Inte vid svår psykisk ohälsa som schizofreni och bipolär sjukdom.

Studien omfattar över 2 700 chefer i privat sektor. Cheferna fick se korta videofilmer där skådespelare – män och kvinnor som spelade anställda i olika branscher – berättade om svårigheter att klara sitt arbete på grund av psykiska besvär och sina funderingar på att sjukskriva sig. Sedan fick cheferna svara på hur de såg på sina möjligheter att genomföra olika åtgärder för de spelade medarbetarna.

Svaren visar att cheferna påverkas av stigmatisering och negativa attityder till psykisk ohälsa på jobbet. Då förmår de inte stötta medarbetare som mår psykiskt dåligt lika väl som de skulle göra annars.

Tre sorters stöd vid psykisk ohälsa

Forskarna undersökte tre olika slags åtgärder:

  • Ändringar i arbetsmiljö och arbetsuppgifter. Till exempel att den som mår dåligt får möjlighet att jobba hemifrån eller slipper stressande arbetsmoment.
  • Stöd och hjälp från expertresurser som hr och företagshälsan.
  • Sociala åtgärder som att chefen hjälper medarbetaren att planera sin arbetsdag eller att det utses en kontaktperson i arbetsgruppen för den som inte mår bra.

Egna negativa attityder mot psykisk ohälsa hos cheferna hindrade dem att genomföra alla tre åtgärdstyperna. Negativa attityder i organisationen och bland chefskollegor hindrade cheferna från att anpassa arbetet och arbetsmiljön för dem som mådde dåligt. Och negativa attityder hos chefskollegor påverkade chefernas vilja att ta hjälp av företagshälsan och HR.

När det gällde sociala åtgärder hindrades cheferna såväl av negativa attityder i organisationen som hos chefskollegor och medarbetare.

Ser psykisk ohälsa som en svaghet

Den så kallade stigmatiseringen innebär ofta att man ser psykiska besvär som medarbetarens egna problem och en personlig svaghet.

– Då blir den psykiska ohälsan individens egna ansvar och chefen tycker inte att det åligger henne eller honom att förebygga psykisk ohälsa, säger Monica Bertilsson.

Om det finns en negativ syn på psykisk ohälsa i organisationen kan det även bli svårt för chefen att ta upp problemet med den medarbetare som mår dåligt – eftersom hen kan känna sig kränkt.

För medarbetaren å andra sidan kan det också vara svårt att gå till chefen och berätta att man inte mår bra. Man kanske är rädd för att det kommer att påverka ens karriär eller arbetsuppgifter.

Finns effektiva åtgärder

Men det går att skapa ett mer tillåtande klimat inför psykisk ohälsa som underlättar för chefer att stötta medarbetare som drabbats. Monica Bertilsson lyfter fram några saker som fungerar enligt tidigare forskning:

  • Utbildning om psykisk ohälsa till chefer och medarbetare.
  • Myndighetskampanjer och information. Folkhälsomyndigheten och Myndigheten för arbetsmiljökunskap har till exempel gått ut med råd och riktlinjer kring psykisk ohälsa på arbetsplatsen.
  • Ambassadörer för psykisk ohälsa i arbetslivet som berättar om sina erfarenheter. Hjärnkoll är en organisation som utbildar och har sådana ambassadörer.

 

Om studien

Namn
Mental health stigma in the workplace and it’s association with possible actions of managers to prevent sickness absence of employees with mental health problems in the swedish private sector: a video vignette study

Forskare
Monica Bertilsson, Sofie Schuller, Angelique de Rijk och Linda Corin.

Finansiering
Forskningsprojektet har i sin helhet fått 5 921 000 kronor i forskningsfinansiering från AFA Försäkring.

Tidsperiod
Studien påbörjades 2020 och avslutas 2024. Forskarna genomför nu en liknande studie på chefer i offentlig sektor som inte är färdig än.

Sammanhang
Studien är en del av ett större forskningsprojekt: Chefer som agerar. Det genomförs vid Göteborgs universitet i samarbete med bland annat ISM, Institutet för stressmedicin.

7 tips för att förebygga psykisk ohälsa på jobbet

  1. Ha ett systematiskt arbetsmiljöarbete där hög och långvarig stress åtgärdas.
  2. Se över den kognitiva arbetsmiljön och belastningen. Att hela tiden behöva tänka koncentrerat är inte bra.
  3. Verka för en miljö på arbetsplatsen där det är tillåtet och önskvärt att tala om psykisk ohälsa. Ta upp frågan på möten och sammankomster.
  4. Se till att ha trygga anställningsförhållanden.
  5. Se till att cheferna får möjlighet att tala med andra chefer om psykisk ohälsa på jobbet.
  6. Var uppmärksam på tidiga signaler. Om en medarbetare förändrar sitt beteende och exempelvis drar sig undan allt mer är det dags att agera.
  7. Underlätta för den medarbetare som själv tar upp att hen inte mår bra.

Källa: Monica Bertilsson, docent i folkhälsovetenskap vid Göteborgs universitet

Hur öppna vill ni vara hos er?

Hur öppna är ni i arbetsgruppen med hur ni mår? Hur öppna skulle ni vilja vara?
Se en kort film och få hjälp att reflektera över hur ni vill ha det hos er.
Fler frågor och stöd för att komma vidare hittar ni hos Prehabguiden

Text: Michael Nyhaga
Kontakt: [email protected]