Högt pris för långa sjukskrivningar (och vad man kan göra åt det)

22 oktober 2024 Lästid: 3 min
Sammanfattning av artikeln

Lång sjukfrånvaro skapar stora ekonomiska förluster för den sjuke, arbetsgivaren och samhället.

Pensionsbolaget Skandia har gjort en rapport om kostnaderna. Den bygger på statistik från Statistiska centralbyrån, SCB.

Serviceyrken och fysiskt krävande jobb har  längst sjukfrånvaro.

Psykisk ohälsa ökar i alla branscher, särskilt inom kommunikation.

Arbetsgivare får höga kostnader när medarbetare är sjuka länge.

Förebyggande insatser kan minska det mänskliga lidandet. Det kan också sänka kostnaderna för långtidssjukskrivningar.

Kvinna som lyssnar på en person i förgrunden.
Kunskapen finns om hur man kan sänka sjukfrånvaron. Ändå fortsätter den att ligga på hög nivå. Det blir en ekonomisk förlust för individen, arbetsgivaren och samhället i stort när inkomsten faller bort.

Foto: Johner bildbyrå

Sammanfattning av artikeln

Lång sjukfrånvaro skapar stora ekonomiska förluster för den sjuke, arbetsgivaren och samhället.

Pensionsbolaget Skandia har gjort en rapport om kostnaderna. Den bygger på statistik från Statistiska centralbyrån, SCB.

Serviceyrken och fysiskt krävande jobb har  längst sjukfrånvaro.

Psykisk ohälsa ökar i alla branscher, särskilt inom kommunikation.

Arbetsgivare får höga kostnader när medarbetare är sjuka länge.

Förebyggande insatser kan minska det mänskliga lidandet. Det kan också sänka kostnaderna för långtidssjukskrivningar.

Sjukskrivningar är inte bara ett lidande för den som mår dåligt. Den långa sjukfrånvaron kostar också mycket pengar. Nu har ett pensionsbolag kartlagt kostnaden för sjukfrånvaron från dag 15 och framåt.

– Sjukskrivningarna resulterar i överraskande stora ekonomiska förluster för arbetsgivare och individer. Helt i onödan, med tanke på att vi redan vet vad som kan vända sjukfrånvaron nedåt, säger Jenny Wiener som är hälsoekonom på Skandia.

Pensionsbolaget har kartlagt sjukskrivningarna från dag 15 och framåt i Sverige under 2023. Resultatet presenteras i rapporten Sveriges sjukaste yrke 2023.

Serviceyrken har hög sjukfrånvaro

Rapporten visar bland annat vad samhället går miste om i pengar på grund av de långa sjukskrivningarna. Den visar i pengar hur stor samhällsförlusten i form av lönebortfall blir för flera olika yrkesgrupper.

Flest dagar i lång sjukfrånvaro har de som arbetar i yrken där dagliga möten med människor är vanliga. Dit hör till exempel yrken inom omsorg och servicesektorn.

Yrken med kort utbildning och kort introduktion ligger högt i total sjukfrånvaro medan de mer kvalificerade jobben har lägre sjukfrånvaro. De fysiskt krävande jobben ligger allra högst.

I vårdyrken känner sig många stressade och fysiskt utmattade i slutet av arbetsdagen. De riskerar att hamna i sjukfrånvaro på grund av fysisk eller psykisk ohälsa, enligt rapporten.

Pensionsbolaget, som har hand om kollektivavtalade försäkringar och gruppförsäkringar, skriver att den psykiska ohälsan stadigt ökar i alla branscher. Ställt mot varandra ligger tjänstemännen högst i sjukfrånvaro på grund av psykisk ohälsa, och allra sämst är situationen för de som arbetar i kommunikationsbranschen. Kommunikatörer har till exempel över dubbelt så hög risk för att bli sjuka länge på grund av psykisk ohälsa jämfört med byggarbetare.

Investera i förebyggande insatser för att motverka att så många hamnar i sjukskrivning.

 

Jenny Wiener, hälsoekonom på SkandiaPorträtt på Jenny Wiener.

Men även ekonomer, jurister, lärare och andra medarbetare inom utbildningssektorn är mycket drabbade av psykisk ohälsa, för att nämna exempel på yrken inom kommuner, regioner och kommunala företag.

Men det är människor som arbetar i serviceyrken som har flest dagar i lång sjukfrånvaro totalt sett. Dit räknas återvinningsarbetare, tidningsdistributörer och övriga servicearbetare som exempelvis grovarbetare.

Tabell som visar kostnad per år per genomsnittlig anställd. Återvinningsarbetare och övrig servicearbetare har högst kostnad. 43500 kronor för kvinnor och 22400 kronor för män. Yrke med krav på fördjupad högskolekompetens ligger på drygt halva kostnaden.

Statistiken som pensionsbolaget använt för att få fram kostnaderna kommer från Försäkringskassan och har samlats in av Statistiska Centralbyrån, SCB.

Kostnader även för arbetsgivaren

De första 14 dagarna av en sjukskrivning betalar arbetsgivaren sjuklön. Efter det tar Försäkringskassan över den största delen av de ekonomiska ersättningarna till den som är sjuk.

Men kostnaden för medarbetare som är sjuka lång tid påverkar även arbetsgivaren. Många arbetsgivare betalar till exempel en mindre lön till den som är sjukskriven längre tid, utifrån vad som står i kollektivavtalet. De betalar även arbetsgivaravgifter, pension, semesterlön, vikarier och har andra fasta kostnader som rullar på, exempelvis för datorer, mobiltelefonabonnemang eller arbetsplatsrelaterade kostnader, enligt Jenny Wiener.

Kostnaden för sjukskrivningen kan landa på hundratusentals kronor för arbetsgivaren.

Arbetsgivaren har också ansvaret för rehabilitering och anpassning av arbetsuppgifterna. Vilka insatser som behövs beror på orsaken till sjukskrivningen och individens behov.

– En medarbetare som varit långtidssjukskriven kan behöva arbetsträning under en längre period.

Under sjukskrivningen kan arbetsgivaren även behöva ta in en ersättare eller konsult. Ibland behöver man rekrytera en ny medarbetare, vilket också innebär kostnader.

– Kostnaden för sjukskrivningen kan landa på hundratusentals kronor för arbetsgivaren, och det här är väldigt synliga kostnader. Samtidigt vet vi att investeringar i det förebyggande arbetet och god arbetsmiljö både kan minska det mänskliga lidandet såväl som hålla nere organisationens kostnader för sjukskrivning.

Arbeta mer förebyggande

Så här behöver det inte se ut om man arbetar mer förebyggande, anser Jenny Wiener som står bakom rapporten.

– Med tidiga insatser slipper många medarbetare det lidande som kommer med att vara sjuk och sjukskriven lång tid.

– Investera i förebyggande insatser för att motverka att så många hamnar i sjukskrivning. Det är där vi har kraften. Vi kan inte få ned det till noll, men jag är övertygad om att det finns väldigt stora vinster att göra om vi lägger fokus på det förebyggande arbetet.

Om rapporten

Rapporten Sveriges sjukaste yrke 2023 Jobben som har mest att vinna på förebyggande hälsoarbete kommer från pensionsbolaget Skandia. De har mätt samhällsförlusten vid långtidssjukskrivningar, från dag 15 och framåt.

För att få fram samhällsförlusten har de utgått från hur många dagar den genomsnittliga personen i respektive yrke har sjukfrånvaro från och med dag 15.

Kostnaden för samhällsförlusten beräknas utifrån genomsnittliga lönenivån i yrket, som mått på det värdeskapande som arbetet tillför samhället.

Statistiken kommer från Statistiska Centralbyrån, SCB och bygger på underlag som Försäkringskassan lämnar till SCB.

Här kan du läsa hela rapporten.

7 tips för att förebygga långa sjukskrivningar

Hälsoekonomen Jenny Wiener tipsar om hur arbetsgivaren kan minska risken för långa sjukskrivningar. Mycket handlar om chefernas förutsättningar.

  • Förstärk det systematiska arbetsmiljöarbetet för att fånga upp risker i tid. Hur ser verktygslådan ut? Hur fungerar samarbetet med företagshälsovården?
  • Prata med medarbetarna om utmaningarna i verksamheten. Lär av goda exempel. Finns det något vi ska skruva på? Det behöver inte alltid vara så storslaget.
  • Stärk cheferna. Chefen är den viktigaste friskfaktorn, för den kan påverka många av de andra friskfaktorerna. Chefen behöver också prata med sin chef om sina utmaningar. Vad behövs för att få tid att stötta sin personal? Se till att chefen har förutsättningar att hålla.
  • Cheferna behöver kunna vara närvarande chefer. De ska veta hur man bygger förtroende med medarbetarna för att få kunskap om hur de mår och har det på jobbet.
  • Bygg en kultur med psykologisk trygghet där man vågar blotta sig om hur man mår även psykiskt. Chefen behöver kunna fånga upp och lämna över när någon mår dåligt.
  • Chefen behöver kunskap om hur man ska göra vid upprepad korttidssjukfrånvaro. Red ut grundorsaken och agera inte bara på de kortsiktiga symptomen.
  • Chefen bör ha kunskap om eller stöd i hur man gör tidiga anpassningar av arbetet.

Se en film om tidiga signaler på ohälsa

I Suntarbetslivs verktyg Prehabguiden finns en film om hur man fångar upp tidiga signaler på ohälsa.

Prehabguiden ger stöd och vägledning för anpassning och rehabilitering. Använd Prehabguiden

  • för att förebygga sjukfrånvaro
  • under sjukfrånvaro
  • vid arbetsåtergång

Verktyget har ingångar för dig som är chef, medarbetare eller skyddsombud.

Anna Norrby
Text: Anna Norrby
Kontakt: [email protected]