Vad krävs för att personal ska trivas, göra ett bra jobb och vilja vara kvar? Genom att sprida kunskap kring detta vill fack och arbetsgivare bidra till ett mer hållbart arbetsliv i kommun- och regionsektorn. 24 maj startar den digitala programserien Studio Friskfaktor.
24 maj är det avspark. Sedan ska kunskapen rulla ut till så många som möjligt. Tanken bakom den nya digitala programserien Studio Friskfaktor är att rusta hr, chefer, skyddsombud och fackligt förtroendevalda för fortsatt arbete på hemmaplan.
Bakom satsningen står både fack och arbetsgivare.
– Det vi vill är att stödja det lokala arbetet med friskfaktorer genom kunskap och erfarenhetsutbyte. Det främjande och förebyggande arbetsmiljöarbetet är viktigt inte minst för att långsiktigt klara kompetensförsörjningen, säger Jeanette Hedberg, förhandlingschef på Sveriges Kommuner och Regioner.
– Det som faktiskt förändrar är det som händer längst ut i organisationen. När kunskapssatsningen ebbat ut fortsätter förhoppningsvis arbetet i samverkansgrupper över hela landet, säger Johan Ingelskog, avtalssekreterare på Kommunal.
Främja hållbart arbetsliv
Medan det traditionella arbetsmiljöarbetet ofta har fokus på att förebygga risker går arbetet med friskfaktorer steget längre. Det handlar om att främja sådant som är viktigt för att en arbetsplats ska fungera bra i längden.
Vad detta är har forskare kommit fram till genom att undersöka arbetsplatser med låg och stabil sjukfrånvaro. Där har de funnit åtta gemensamma nämnare som de kallar friskfaktorer. Det handlar till exempel om delaktighet, god kommunikation, transparens och rättvisa.
Läs mer om friskfaktorer: Jobba med friskfaktorer – åtta säkra sätt
När man organiserar arbetet på ett sätt som stärker de här tillstånden mår medarbetare bra, utvecklas och kan göra ett bra jobb. På så sätt hänger arbetet för starka friskfaktorer både ihop med god arbetsmiljö, goda resultat och att fler vill jobba på arbetsplatsen.
Att jobba systematiskt med friskfaktorer är ett framåtsyftande arbete för stabila arbetsplatser.
Jeanette Hedberg, SKR
– Det är därför vi har valt att knyta den här satsningen till friskfaktorer. Vi vet att de påverkar. Att jobba systematiskt med dem är ett framåtsyftande arbete för stabila arbetsplatser, säger Jeanette Hedberg.
Johan Ingelskog understryker hur viktigt det är att satsningen bygger på forskning.
– Friskfaktorer löser inte alla problem, men det har påvisats att de var för sig eller tillsammans bidrar till ett hållbart arbetsliv, säger han.
– Det är en jättestyrka att fack och arbetsgivare tillsammans går ut med att det är viktigt att jobba med dem.
Stora utmaningar för välfärden
En bakgrund till varför kunskapssatsningen görs just nu är att kommun- och regionsektorn har stora utmaningar. Ekonomin är ansträngd och det råder brist på folk inom många verksamheter. Sjukfrånvaron är relativt sett högre än i andra branscher.
När det saknas kollegor ökar också arbetsmiljöriskerna. Arbetsbelastningen blir tyngre, och medarbetare som inte känner att de kan göra ett tillräckligt bra jobb riskerar att drabbas av så kallade samvetsstress.
Utöver detta väntar stora pensionsavgångar de närmaste åren. På samma gång ökar andelen äldre – som har större omsorgsbehov – kraftigt i befolkningen som helhet. De i arbetsför ålder däremot blir bara marginellt fler.
Välfärden behöver 410 000 nya anställda fram till 2031, enligt SKRs beräkningar.
– Vi kan inte lösa situationen genom att rekrytera fler. Det kommer inte finnas tillräckligt många att anställa, och det råder hård konkurrens om arbetskraften, säger Jeanette Hedberg.
I stället behöver det föras dialog på varje arbetsplats kring hur arbetssätt kan förändras och befintliga medarbetare tas tillvara och utvecklas, menar hon.
Det måste finnas förutsättningar att orka med ett helt yrkesliv.
Johan Ingelskog, Kommunal
Johan Ingelskog håller med.
– Det måste finnas förutsättningar att orka med ett helt yrkesliv. Det handlar både om att få ned sjukfrånvaron och om att man ska orka arbeta ända fram till pensionen, säger han.
– Om arbetsmiljön blir bättre och man får möjlighet till vila och återhämtning kan även fler arbeta heltid. Det gynnar både individens försörjning och kontinuiteten i verksamheterna.
Ny programserie
Uppdraget att sprida kunskap om friskfaktorerna har gått till Suntarbetsliv som är fackens och arbetsgivarnas gemensamma organisation för arbetsmiljöfrågor.
Mellan 2018 och 2022 hjälpte föreningens så kallade resursteam 55 kommuner och regioner att arbeta med friskfaktorer.
Nu ska erfarenheterna spridas till fler genom den digitala utbildningssatsningen.
På programmet för Studio Friskfaktor står både reportage, föreläsningar och studiosamtal. Tittarna ska få veta mer om vad friskfaktorer är, hur man arbetar med dem och hur arbetet kan utvärderas.
Totalt blir det fyra programtillfällen på en timme vardera. Två innan sommaren och två efter. Den som anmäler sig får en länk, som även kommer gå att använda vid senare tillfällen ifall programtiden inte passar.
Att vara överens om nuläget är starten på all förändring.
Fredrik Karlsson Linna, Suntarbetsliv
Stort fokus ligger på exempel från arbetsplatser som redan är i gång.
– Att arbeta med friskfaktorer är ett sätt att sortera sina insatser och skapa en samsyn kring styrkor och brister. Att vara överens om nuläget är starten på all förändring, säger Fredrik Karlsson Linna, avdelningschef på Suntarbetsliv.
– Dessutom ger friskfaktorerna ett gemensamt språk för vad man vill uppnå.
Titta på Studio Friskfaktor tillsammans
Han uppmanar samverkansgrupper eller skyddskommittéer att titta tillsammans.
– Förankra sedan att ni vill jobba med detta i kommunledningen. Utse någon att leda arbetet och få ut det till chefer och skyddsombud i första linjen. Ta även upp med politikerna hur detta kan stärka er som en attraktiv arbetsgivare där folk mår bra och kan göra ett bra jobb.
– Titta på vad ni gör bra och vad ni vill utveckla – och utvärdera era resultat.
Finns det då tid för detta i ofta redan pressade verksamheter?
– Om man aldrig stannar upp och ser vad problemet är får man ständigt ösa båten. Ibland måste man ge sig tid att laga hålen. Och det är viktigt att göra det nu. Ju svårare kompetensförsörjningen blir desto svårare kommer det att bli, säger Fredrik Karlsson Linna.
Nytt verktyg tas fram
Suntarbetsliv tar även fram en processledarutbildning som ska lanseras i slutet av året. Och nästa år följs den digitala programserien upp med ett nytt digitalt verktyg som ska ge ytterligare stöd för chefer och skyddsombud som vill arbeta med friskfaktorer.
– Det viktigaste nu är att du anmäler dig. Då finns du med i våra rullor och får löpande information om satsningen som kommer att fortsätta i fyra år, säger Fredrik Karlsson Linna.