5 nya stöd i friskfaktorarbetet

2 september 2024 Lästid: 7 min
Sammanfattning av artikeln

Fack och arbetsgivare tycker att det är viktigt att jobba med friskfaktorer.

Nu kommer fler stöd för hur man kan göra det.

Stöden är fack och arbetsgivare överens om.

Det står också med i en bilaga till kollektivavtalet HÖK24.

Några exempel på nya stöd som kommer:

  • Fler avsnitt av Studio Friskfaktor, en programserie om friskfaktorer.
  • Åtta regionala dagar om friskfaktorer.
  • Forskning om hur man kan mäta effekten av friskfaktorarbetet på jobbet.
Förskolepersonal och barn äter vindruvor vid ett bord.
De som arbetar behöver vara friska, stanna kvar och kanske jobba längre. Om det ska lyckas behöver man bland annat förbättra arbetsmiljön med hjälp av friskfaktorer.

Foto: Johner bildbyrå /Plattform

Sammanfattning av artikeln

Fack och arbetsgivare tycker att det är viktigt att jobba med friskfaktorer.

Nu kommer fler stöd för hur man kan göra det.

Stöden är fack och arbetsgivare överens om.

Det står också med i en bilaga till kollektivavtalet HÖK24.

Några exempel på nya stöd som kommer:

  • Fler avsnitt av Studio Friskfaktor, en programserie om friskfaktorer.
  • Åtta regionala dagar om friskfaktorer.
  • Forskning om hur man kan mäta effekten av friskfaktorarbetet på jobbet.

Nu blir det ännu lättare att komma igång, eller öka takten, i arbetet för bättre arbetsmiljö med stöd av friskfaktorer. Fack och arbetsgivare är i kollektivavtalet överens om flera stora satsningar. Här finns hela listan på nya stöd för arbetsplatser.

Facken och arbetsgivarna i kommuner, regioner och kommunala företag är överens om att tillsammans arbeta med friskfaktorer för att skapa friska, hållbara och attraktiva arbetsplatser där medarbetare trivs och presterar väl. Anledningarna är flera. Det här är två av dem: kommuner och regioner har en ansträngd ekonomi och utmaningen med en växande åldrande befolkning.

Därför har de nu gjort en avsiktsförklaring som innehåller en rad aktiviteter inom de närmaste tre åren. Avsiktsförklaringen finns med som en unik ny bilaga i kollektivavtalet för kommuner, regioner och kommunala företag, HÖK 24.

Avsiktsförklaringen i kollektivavtalet ger legitimitet att jobba med friskfaktorer.

 

Caroline Olsson, chef Avdelningen för arbetsgivarpolitik, SKRCaroline Olsson

Facken och arbetsgivarna anser att friskfaktorarbetet är så pass angeläget att de därför vill ha med det i kollektivavtalet, berättar Caroline Olsson, chef på Avdelningen för arbetsgivarpolitik på Sveriges kommuner och regioner, SKR.

– Avsiktsförklaringen i kollektivavtalet ger legitimitet att jobba med friskfaktorer. Den visar att vi centrala parter har en hög ambition och använder våra gemensamma muskler för att stärka arbetsmiljöarbetet, säger Caroline Olsson.

– Vi riktar ljuset på de som redan är anställda i välfärden. De behöver vara friska, stanna kvar och kanske jobba längre. Om det ska lyckas behöver vi jobba med arbetsmiljön med hjälp av friskfaktorer.

Planera friskfaktorarbetet i samverkan

Arbeta partsgemensamt och lokalt med friskfaktorer, uppmanar Caroline Olsson.

– Vi tar fram olika stöd centralt, men sedan måste verksamheterna lokalt få förutsättningar att jobba med friskfaktorer. De behöver också få sätta sin egen prägel på arbetet eftersom förutsättningarna kan se väldigt olika ut.

– Sätt er ned tillsammans i samverkan och fundera på hur ni kan använda stöden. Många har redan en massa bra jobb igång, sluta inte med det utan jämför med friskfaktorerna och se vad ni kan få för inspiration. Även små arbetsplatser kan använda stöden.

– Använd Suntarbetslivs verktyg så att ni får överblick och en struktur för friskfaktorarbetet. Välj en friskfaktor att börja med, det är inte svårt att komma igång.

Friskfaktorarbetet kan drivas på fler sätt i organisationen. Arbetsmiljöstrategerna har en viktig funktion och kan vara resurser i det här arbetet, tipsar hon.

Vi ser att stressen har ökat och då vill vi ge verktyg för att försöka knäcka ohälsan.

 

Markus Furuberg, förhandlingschef på Akademikerförbundet SSRMarkus Furuberg

Den här satsningen kan ha stor betydelse för medarbetarna i kommuner, regioner och kommunala företag. Det menar Markus Furuberg, förhandlingschef på Akademikerförbundet SSR.

– Arbetsmiljöfrågorna blir allt viktigare. Vi ser att stressen har ökat och då vill vi ge verktyg för att försöka knäcka ohälsan, säger Markus Furuberg.

Han manar till att ta fram egna tydliga lokala handlingsplaner i samverkan. Den centrala avsiktsförklaringen ger vägledning i det arbetet.

– På det här området finns inga motsättningar, både fack och arbetsgivare vill ha ett friskt arbetsliv, säger Markus Furuberg.

Ska ge ny energi i systematiskt arbetsmiljöarbetet

Vårdförbundet och Kommunal är två andra stora fackförbund som står bakom avsiktsförklaringen.

Vårdförbundets yrkesgrupper har en pressad arbetssituation, säger Annelie Söderberg, förhandlingschef på Vårdförbundet. Men det går inte att bara utgå från problemen när man ska förändra något, menar hon.

– Vi ser ett stort behov av att man pratar om arbetsmiljö i positiva termer – att man pratar om det man vill uppnå och inte bara om det man vill förhindra.

Fortsätt att riskbedöma och samverka, men kom ihåg att forskningen visar att arbetsmiljön blir bättre om man jobbar med sina friskfaktorer.

 

Annelie Söderberg, förhandlingschef på VårdförbundetAnnelie Söderberg

Friskfaktorarbetet ersätter inte traditionellt systematiskt arbetsmiljöarbete, utan är ett sätt att lyfta det, fortsätter hon.

– Centrala parter är överens och hoppas nu att aktiviteterna i avsiktsförklaringen ska ge nya perspektiv och ny energi i arbetsmiljöarbetet. För nu är det lokala parter som tillsammans ska planera hur de ska ta hand om detta i den egna organisationen.

– Fortsätt att riskbedöma och samverka, men kom ihåg att forskningen visar att arbetsmiljön blir bättre om man jobbar med sina friskfaktorer.

Stärker inflytande och delaktighet

Fackförbundet Kommunal vill att alla arbetsgivare ska arbeta med friskfaktorerna.

– Ett av områdena som visat sig leda till en bättre arbetsmiljö är när arbetstagarna får inflytande över sin arbetssituation och är delaktiga i verksamhetsutvecklingen. I sådana verksamheter tas arbetstagarnas tankar, åsikter och idéer till vara i arbetssätt och påverkar nya beslut, säger Kommunals förhandlingschef Johan Ingelskog.

Arbetsmiljön blir bättre när arbetstagarna får inflytande över sin arbetssituation och är delaktiga.

 

Johan Ingelskog, avtalssekreterare på KommunalJohan Ingelskog

Det är något som medlemmarna i Kommunal vill se mer av och ofta efterfrågar, enligt Johan Ingelskog.

– Att vi arbetar gemensamt mot det målet känns väldigt hoppfullt för välfärdens framtida kompetensförsörjning

Först ut: regionala dagar om friskfaktorer

Satsningen från fack och arbetsgivare centralt börjar inte från noll, utan stärker det arbete som redan pågår om friskfaktorer. Suntarbetsliv har tagit fram flera stöd, och intresset och deltagandet har varit stort för till exempel programserien Studio Friskfaktor från Suntarbetsliv. Utöver det finns bland annat Friskfaktorlabbet, som hjälper till att kicka igång friskfaktorarbetet på arbetsplatsen. Det verktyget finns sedan början av 2024, har många användare och används i väldigt stor utsträckning.

I avsiktsförklaringen får Suntarbetsliv fler uppdrag.

– Jag är glad och stolt över att parterna ser att vårt utbud stämmer överens med de behov som finns i arbetsmiljöarbetet. Vi fortsätter att ha örat mot rälsen för att utveckla de stöd som behövs i välfärden, säger Fredrik Karlsson Linna, chef för Utveckling och produktion på Suntarbetsliv.

Under 2025 kommer nya avsnitt av Studio Friskfaktor. Då ska verksamheter som kommit långt med friskfaktorarbetet dela med sig av hur de har gått till väga. Dessutom utvecklas verktyget Chefoskopet för att bli mer användarvänligt och klara fler användare samtidigt.

Vi har en sprängfylld agenda för åtta regionala dagar om friskfaktorer.

 

Fredrik Karlsson Linna, chef för Utveckling och produktion, Suntarbetsliv.Fredrik Karlsson Linna, avdelningschef Suntarbetsliv arbetar bland annat med Studio Friskfaktor

Men redan nu hösten 2024 kommer en serie regionala dagar om friskfaktorer. De arrangeras av Afa Försäkring i samarbete med Suntarbetsliv.

– Vi har en sprängfylld agenda för åtta regionala dagar om friskfaktorer.

Jobba med friskfaktorer

Arbetet med friskfaktorer handlar om att främja sådant som är viktigt för att en arbetsplats ska fungera bra i längden.

Välj rätt stöd utifrån din roll och hur långt ni har kommit i processen.

Hos Suntarbetsliv hittar du bland annat:

Kom igång med friskfaktorer – läs mer om alla stöd

5 nya stöd i friskfaktorarbetet

Det här är de nya stöden som ska höja kunskapen om friskfaktorer och hur man använder dem praktiskt i arbetsmiljöarbetet:

  1. Fortsättning på Studio Friskfaktor. Suntarbetslivs kunskapshöjande programserie blev mycket uppskattad och sågs av tiotusentals under 2024. Under 2025 kommer nya avsnitt. Se dem tillsammans på arbetsplatsen.
  2. Mer forskning om friskfaktorer på organisatorisk nivå. Ett stort forskningsprogram om friskfaktorer startar under 2024. Afa Försäkring finansierar och håller i det. Ett par forskare ska bland annat ta fram ett mätverktyg för organisatoriska friskfaktorer. Kunskaperna ska sedan spridas och komma till nytta på arbetsplatserna.
  3. Regionala dagar om friskfaktorer. Afa Försäkring ordnar under 2024 och 2025 åtta regionala dagar med friskfaktorer som tema. Innehållet kretsar kring kunskap om avsiktsförklaringen, forskning om friskfaktorer och metoder för friskfaktorarbete.
  4. Stöd till samverkan om friskfaktorer. Parterna planerar att ta fram ett särskilt stöd till fack och arbetsgivare lokalt. Det ska stödja samverkan kring egna handlingsplaner, med avsiktsförklaringen som utgångspunkt.
  5. Stärka chefers förutsättningar. Många kommuner, regioner och kommunala företag har använt Suntarbetslivs verktyg Chefoskopet. De har gjort viktiga erfarenheter om hur man lyckas jobba praktiskt med chefers förutsättningar. Nu ska det arbetsmiljöarbetet stärkas än mer med hjälp av Suntarbetsliv.

Parterna ska också kommunicera om satsningen på friskfaktorer, jobba för ökad hälsa för välfärdens anställda och fortsätta satsa på chefers förutsättningar.

    Stöden finns med i avsiktsförklaringen, som även slår fast att det är Suntarbetslivs arbetsmiljöutbildning som ska användas i första hand.

    8 friskfaktorer

    Forskning visar att starka friskfaktorer gör att vi mår bra och presterar väl på jobbet. Det här är de åtta friskfaktorerna:

    • En rättvis och transparent organisation.
    • Ett närvarande, tillitsfullt och engagerat ledarskap.
    • Delaktighet och inflytande.
    • Kommunikation och återkoppling.
    • Prioritering av arbetsuppgifter.
    • Kompetensutveckling hela arbetslivet.
    • Systematiskt arbetsmiljöarbete (SAM) i vardagen.
    • Tidiga insatser och arbetsanpassning.

    Så får ni en friskare arbetsplats – 8 säkra sätt

    Friskfaktorhjulet

    Mer om avsiktsförklaringen i kollektivavtalet HÖK 24

    Avsiktsförklaringen bygger på de stöd för arbetsmiljöarbetet som välfärdens parter har byggt upp under flera år: Afa Försäkring, Omställningsfonden, Suntarbetsliv och Avtalet för samverkan och arbetsmiljö.

    Satsningen samordnas av Välfärdens partsråd (VPR) i nära dialog med Suntarbetsliv, Afa Försäkring och lokala parters samverkansorganisationer i kommuner, regioner och kommunala företag.

    Arbetet ska pågå till den 31 december 2026, om inget annat beslutas av parterna.

    Avsiktsförklaringen om friskfaktorer

    Illustration av en checklista

    Anna Norrby
    Text: Anna Norrby
    Kontakt: [email protected]