Friskfaktorsteget – utbildning för dig som leder förändring

Friskfaktorsteget är en utbildning i hur du kan lägga upp och genomföra ett arbete med friskfaktorer på individ-, grupp- och organisationsnivå. Du lär dig hur du kan engagera hela organisationen i arbetet, och efter utbildningen kan du handleda dina kollegor i hur man bäst arbetar med friskfaktorer.

Så går utbildningen till

Utbildningen är digital, lärarledd och uppdelad i fyra moduler som genomförs under fyra halvdagar. Vi kombinerar föreläsning med dialog och praktiska övningar som knyter an till deltagarnas olika verksamheter och förutsättningar. Friskfaktorsteget är utformad för att du ska lära dig utbilda och handleda kollegor i din organisation. Utbildningen är kostnadsfri och bygger på att friskfaktorarbetet sker i samverkan mellan arbetsgivare och arbetstagare.

Vänder sig till

Utbildningen är framtagen för kommuner, regioner och kommunala företag. Den vänder sig till dig som ska leda arbetet med friskfaktorer på övergripande nivå, främst för hela organisationen.

Vi prioriterar ansökningar där minst en av er arbetar på arbetsgivarsidan, exempelvis HR, och minst en av er är huvudskyddsombud eller fackligt förtroendevald. Detta är viktigt för att arbetet med att införa friskfaktorer ska ske i samverkan.

För stora organisationer, som Sveriges 30 största kommuner, regioner eller större Sobona-företag med över 2700 anställda, kan vi överväga att ta emot fler än 2-3 personer till utbildningen. På så vis kan flera personer som ska driva arbetet i olika större delar av organisationen gå utbildningen.

Kontakta [email protected] om du har frågor om detta.

Viktiga förutsättningar för att söka

För att friskfaktorarbetet ska ge mesta möjliga effekt behöver rätt förutsättningar finnas. Därför vill vi att du som ansöker till Friskfaktorsteget:

  • är anställd inom kommun, region eller kommunalt företag.
  • är i en organisation som har bestämt sig för att satsa på friskfaktorer. Ett beslut i ledningsgrupp och/eller i central samverkansgrupp är till stor hjälp.
  • har sett alla avsnitt av Studio Friskfaktor och har grundläggande kunskap om vad friskfaktorer är, och varför man ska arbeta med dem.
  • är beredd att driva arbetet i samverkan och därför ordnat så att arbetsgivare och fackligt förtroendevald går utbildningen samtidigt.

Utbildningens upplägg:

Vad är friskfaktorer, och varför ska vi arbeta med dem? Det lär vi oss mer om i första delen av Friskfaktorsteget. När modul ett – Friskfaktorfokus, är genomförd kommer deltagarna veta att friskfaktorer handlar om beteenden, och att faktiskt börja göra. Inte alltid mer utan annorlunda. Helt enkelt att stärka det som redan fungerar bra.

Hur förankrar vi ett friskfaktorarbete på olika nivåer i organisationen? Och hur skapar vi ett främjande förhållningssätt? I andra delen av utbildningen dyker vi in i hur man kan motivera och förankra ett arbete med friskfaktorer. Efter modul två – Friskfaktorperspektivet, kommer deltagarna förstå vinsterna med ett friskfaktorarbete och ha kunskap om samverkan och skyddsombudens viktiga roll.

Vad kan varje person göra utifrån sin roll, funktion och mandat för att stärka friskfaktorer? I tredje delen av utbildningen lär vi oss mer om att skapa förutsättningar för att stärka friskfaktorer på individ, grupp- och organisationsnivå. Vi går bland annat igenom metoder för att påverka beteenden och att processledaren har en nyckelroll. Efter modul tre – Friskfaktorbasen, kan deltagarna skapa ett hållbart arbete med friskfaktorer över tid genom att använda befintliga strukturer och rutiner.

Hur gör man en plan för att arbeta vidare med friskfaktorer? Och vem ska egentligen genomföra arbetet? I den fjärde och sista delen av utbildningen får deltagarna hjälp att peka ut riktning för fortsatt arbete med friskfaktorer. Utformning av planen kommer se olika ut i olika organisationer. Vi lär också om de vanligaste fallgroparna, och hur vi kan undvika dem.

Förankringsstöd:

Du som ännu inte förankrat deltagande i utbildningen i din organisation, här får du ett material som hjälper dig att berätta om friskfaktorer och Friskfaktorsteget. 

Utbildningsstarter och länkar till anmälan:

Utbildning 17-18/9 + 1-2/10 (Fullbokad)

Utbildning 8-9/10 + 22-23/10 (Fullbokad)

Utbildning 5-6/11 + 19-20/11 (Fullbokad)

Utbildning 3-4/12 + 17-18/12 (Fullbokad)

Utbildning 14-15/1 + 28-29/1

Utbildning 4-5/2 + 25-26/2

Utbildning 11-12/3 + 25-26/3

Utbildning 8-9/4 + 23-24/4

Utbildning 6-7/5 + 27-28/5