Så går utbildningen till
Utbildningen är digital, lärarledd och uppdelad i fyra moduler som genomförs under fyra halvdagar. Vi kombinerar föreläsning med dialog och praktiska övningar som knyter an till deltagarnas olika verksamheter och förutsättningar. Friskfaktorsteget är utformad för att du ska lära dig utbilda och handleda kollegor i din organisation. Utbildningen är kostnadsfri och bygger på att friskfaktorarbetet sker i samverkan mellan arbetsgivare och arbetstagare.
Vänder sig till
Utbildningen är framtagen för kommuner, regioner och kommunala företag. Den vänder sig till dig som ska leda arbetet med friskfaktorer på övergripande nivå, främst för hela organisationen.
Vi prioriterar ansökningar där minst en av er arbetar på arbetsgivarsidan, exempelvis HR, och minst en av er är huvudskyddsombud eller fackligt förtroendevald. Detta är viktigt för att arbetet med att införa friskfaktorer ska ske i samverkan.
För stora organisationer, som Sveriges 30 största kommuner, regioner eller större Sobona-företag med över 2700 anställda, kan vi överväga att ta emot fler än 2-3 personer till utbildningen. På så vis kan flera personer som ska driva arbetet i olika större delar av organisationen gå utbildningen.
Kontakta [email protected] om du har frågor om detta.
Viktiga förutsättningar för att söka
För att friskfaktorarbetet ska ge mesta möjliga effekt behöver rätt förutsättningar finnas. Därför vill vi att du som ansöker till Friskfaktorsteget:
- är anställd inom kommun, region eller kommunalt företag.
- är i en organisation som har bestämt sig för att satsa på friskfaktorer. Ett beslut i ledningsgrupp och/eller i central samverkansgrupp är till stor hjälp.
- har sett alla avsnitt av Studio Friskfaktor och har grundläggande kunskap om vad friskfaktorer är, och varför man ska arbeta med dem.
- är beredd att driva arbetet i samverkan och därför ordnat så att arbetsgivare och fackligt förtroendevald går utbildningen samtidigt.