Socialtjänsten som varvar ned i skogen

19 februari 2024 Lästid: 8 min
Sammanfattning av artikeln

I Nacka kommun finns utredningsgruppen, som arbetar med utsatta barn och ungdomar.

De har ett krävande arbete. Därför ser de till att även få återhämtning, både på arbetstid och på fritiden.

Promenader och träning på arbetstid är några sätt att få återhämtning. Att ha roligt tillsammans har också betydelse för dem.

De har även byggt tillit och förtroende för varandra. Då blev det lättare att prata om arbetsbelastning och att be om hjälp.

Johanna Lundqvist, Emma Adolfsson och Åsa Flodström promenerar i skogen och pratar återhämtning.
Flyttar mötet till skogen. Så gör utredningsgruppen på Barn- och familjeenheten i Nacka kommun då och då. Här är det Johanna Lundqvist, Emma Adolfsson och Åsa Flodström som traskar tillsammans.

Foto: Henrik Montgomery / TT

Sammanfattning av artikeln

I Nacka kommun finns utredningsgruppen, som arbetar med utsatta barn och ungdomar.

De har ett krävande arbete. Därför ser de till att även få återhämtning, både på arbetstid och på fritiden.

Promenader och träning på arbetstid är några sätt att få återhämtning. Att ha roligt tillsammans har också betydelse för dem.

De har även byggt tillit och förtroende för varandra. Då blev det lättare att prata om arbetsbelastning och att be om hjälp.

Utredningsgruppen på barn- och familjeenheten i Nacka kommun arbetar hårt för kommunens mest utsatta barn och ungdomar. Återhämtning och en del skoj i arbetsgruppen är ett sätt att orka med det.

Nackas stadshus, där barn-och familjeenheten har sitt kontor, ligger en kort promenad från det största naturreservatet i Stockholm. Där i skogen är det grönt så långt ögat når, men runt stadshuset är det ett virrvarr av byggarbetsplatser just nu.

Medarbetarna i den här utredningsgruppen har tagit vitsen med återhämtning till sina hjärtan, och de lever som de lär. De har traskat i skogen på arbetsplatsträffar. Kramat träd tillsammans. Gått tipspromenader och dansat zumba. De lustfyllda och roliga inslagen är en del av deras sätt att få återhämtning på arbetstid.

Att komma ned i varv är det bästa jag kan ge mina medarbetare.

 

Johanna Lundqvist, gruppchef på barn- och familjeenheten i Nacka kommunJohanna Lundqvist

Återhämtningen hjälper dem att hålla sig friska – och kunna leverera ett bra resultat. Det berättar gruppchefen Johanna Lundqvist och de två nya skyddsombuden Emma Adolfsson och Åsa Flodström i munnen på varandra.

För inte så länge sedan var läget annorlunda i den här gruppen, med sjukskrivningar och hög personalomsättning. Sedan fick de, för fyra år sedan, en ny gruppchef i Johanna Lundqvist. I början var det lite turbulent, gruppen hade haft personalflykt och dålig stämning, berättar hon.

Skapar rum för återhämtning

Sen började hon bygga tillit och skapa utrymme för återhämtning.

– Vi träffar barn som far illa i samhället, från nyfödda till gängkriminella, och då ska förutsättningarna vara så bra att vi i socialtjänsten orkar – för vad skulle hända med oss och familjerna om vi inte orkade? säger Johanna Lundqvist.

Under hennes ledning har de vänt sjuktalen, personalen stannar kvar och i medarbetarenkäten fick arbetsgruppen full pott på medarbetarnas nöjdhet och engagemang. Skyddsombudet och socialsekreteraren Åsa Flodström hakar på.

Johanna har skapat en kultur där det är viktigt att vi kan göra ett bra jobb.

 

Åsa Flodström, socialsekreterare och skyddsombudÅsa Flodström

– Vår arbetsmiljö är fantastisk mot bakgrund av hur det var förr och med de tunga ärenden som vi arbetar med. Johanna har skapat en kultur där det är viktigt att vi kan göra ett bra jobb, men där det också är okej att inte alltid vara på topp, säger Åsa Flodström.

Gruppchefen Johanna Lundqvist är bestämd om att arbetsmiljön lägger grunden till att det fungerar så bra nu.

– För oss kommer arbetsmiljön först, och när den fungerar bra blir det kvalitet även för familjerna som vi arbetar med.

Att de kan få in så pass mycket återhämtning bygger på att de har tillit och förtroende för varandra. De 35 medarbetarna har också stort inflytande över hur de planerar arbetet.

– Vi jobbar hemifrån när det går, och berättar för varandra när vi har för mycket eller för lite att göra, säger Emma Adolfsson, socialsekreterare och skyddsombud.

De har också stor variation i arbetet överlag. De jobbar hemma, på kontoret, hemma hos klienter och i lekparker, allt utifrån ärendets karaktär.

– Ibland är en promenad bästa sättet att ses. Det som passar bäst för familjen får styra, säger Emma Adolfsson.

Går i skogen tillsammans

De gör också mycket kul, och det ger ny energi.

– Vi tränar tillsammans på lunchen och ibland har vi kafferep med goda kakor.

Och de testar olika kreativa metoder för att väva in återhämtning i arbetet.

– Ibland har vi arbetsplatsträffen i skogen. Då tar vi sällan med papper och penna, utan skriver ned det som behövs på mobilen, säger Emma Adolfsson.

Då har de varit i skogen i Tyresö och i Nackareservatet som ligger nära kontoret.

– Det finns forskning på att hela nervsystemet lugnar ned sig av att vara i skogen, säger Johanna Lundqvist.

Johanna Lundqvist, Emma Adolfsson och Åsa Flodström

Hade skattjakt på arbetsplatsträffen

Inför en arbetsplatsträff nyligen var det en grupp som förberedde en genomgång av viktiga platser för arbetsmiljön i stadshuset.

– Då gjorde vi det i form av en skattjakt där alla fick ta sig mellan olika viktiga platser. Samtidigt lärde vi oss var vi ska samlas vid brand och var det finns brandsläckare. Vid varje stopp fick man en bokstav och ledtråd som ledde till nästa plats. Bokstäverna bildade tillsammans ett ord. Ordet var GOFIKA och det blev det som avslut på APT, säger Åsa Flodström.

– Det var ett roligt sätt att lära sig något viktigt.

De delar alltid upp vilka som håller i arbetsplatsträffen, något som också ger variation.

– Jag som chef är bara en gäst på våra arbetsplatsträffar. Det är medarbetarna som bestämmer vad vi ska ägna oss åt, säger Johanna Lundqvist.

Emma Adolfsson berättar att det ibland kommer andra och kollar in deras arbetsplatsträffar, för att bli inspirerade.

– Vi hittar på saker som kan låta tokiga, men vi är en seriös arbetsgrupp, vi bara gör det på ett annorlunda sätt.

– Arbetsklimatet vi har sipprar även in till familjerna. Vi har låg personalomsättning, återhämtning och hög kompetens, och då gör vi ett bättre jobb för dem.

Arbetsklimatet sipprar in till familjerna. Vi har låg personalomsättning, återhämtning och hög kompetens, och då gör vi ett bättre jobb för dem.

 

Emma Adolfsson, socialsekreterare och skyddsombudEmma Adolfsson

Arbetsgruppen har även friskvårdstimme och friskvårdspeng, liksom alla anställda i Nacka kommun.

– Johanna är bara tacksam om vi tar ett extra träningspass på arbetstid, och hon klockar oss inte. Veckan efter kan vi ha ett högt tempo och behöva växla upp, då är det bra för kvaliteten i arbetet att alla har en energibuffert att ta av.

– Jag litar på att de säger till om något inte fungerar bra, och jag är mycket tillgänglig för dem och svarar snabbt när jag får sms från en medarbetare. När de berättar för mig om utmaningar och svårigheter som de möter, så ser jag det som gåvor att ta hand om, säger Johanna Lundqvist.

Väntar inte med återhämtningen

I socialsekreterarnas arbetsuppgifter ingår att till exempel placera barn och följa upp hur det fungerar. De kan behöva åka iväg långt, från huvudstaden till exempelvis norra Sverige för en ungdoms skull. Ibland blir det på kort varsel.

– Då tänjer man förstås på arbetstiden. Men då vet vi också att vi får ta det lite lugnare veckan efter, och kanske jobba mer hemifrån. Vi behöver en balans för att orka med det här bitvis krävande jobbet, och det är okej att växla mellan intensiva och lugna arbetsperioder, säger Emma Adolfsson.

Samma sak gäller om de behöver arbeta akut på kvällen.

– Då tar man sovmorgon nästa dag, för det kan man inte vänta med.

– Att komma ned i varv är det bästa jag kan ge mina medarbetare. Nu har vi nått punkten när vi verkligen förstår det hur viktigt det är. Återhämtning är inte bara något vi läser om, utan något vi lever efter här, säger Johanna Lundqvist.

 

Fyra former av återhämtning

Behovet av återhämtning beror på belastningen i arbetet och på fritiden. Här är fyra exempel på återhämtning:

  • Raster och pauser under arbetet
  • Aktiv återhämtning som fysisk träning eller socialt umgänge
  • Passiv återhämtning i form av vila
  • Sömn

Så får utredningsgruppen återhämtning

Återhämtning är mycket mer än vila. Så här får utredningsgruppen i Nacka in återhämtning på arbetstid och när de har jobbat över:

 

  • Har arbetsplatsträffar i skogen.Ikon av en hand med ett hjärta över.
  • Har haft tipspromenad inomhus stället för att sitta ned och informera varandra på möte.
  • Tränar på arbetstid.
  • Planerar in variation i arbetet.
  • Träffar klienterna på alla möjliga ställen, inte bara på kontoret.
  • Tar sovmorgon om de behövt arbeta över sent.

Få in återhämtning på jobbet

Fyller ni på energi under arbetsdagen? Regelbunden återhämtning även på jobbet är viktig,  visar forskning.

Ta hjälp av Suntarbetslivs verktyg Forskning på 5 – strategier för återhämtning och Forskning på 5 – återhämtning i praktiken.

Två kvinnor samtalar.

  • Se en kort film och läs om vad forskningen kommit fram till
  • Prata om hur det fungerar hos er
  • Bestäm hur ni vill jobba vidare

 

Anna Norrby
Text: Anna Norrby
Kontakt: [email protected]