Tufft för vårdpersonal. När arbetssituationen är ansträngd gäller det att vara snäll mot sig själv och inte tänka att man ska göra allt. I en ny handbok finns tips för enkel återhämtning i vardagen.

Foto: Maskot / TT

Handbok för återhämtning

Pressad vårdpersonal behöver återhämtning för att orka. Även små förändringar i rätt riktning är viktiga. Nu har forskare skrivit en handbok med råd och tips. 

I projektet Bädda för kvalitet tog forskarna Anna Dahlgren och Marie Söderström fram ett utbildningsprogram för nyutexaminerade sjuksköterskor. I programmet fick sjuksköterskorna lära sig om återhämtning och sömn. De fick också testa olika metoder för att främja sömn och återhämtning så som återhämtningsbeteenden, avslappning och nedvarvning efter arbetsdagen. Det visade sig ge goda effekter.

Nu har forskarna utgått ifrån utbildningsprogrammet och skrivit en handbok om återhämtning.

Anna Dahlgren berättar hur de tänkte. 

För vem är handboken skriven?

Handboken bygger på forskningen som vi gjorde i projektet Bädda för kvalitet. Det projektet riktade sig mot nyutexaminerade sjuksköterskor. Men med handboken vill vi nå alla som arbetar i vården.  

Varför har ni skrivit handboken?

Utbildningsprogrammet gav flera goda resultat. Och i och med coronakrisen såg vi att det finns ett behov att få ut kunskapen om återhämtning bredare. Det är när personalen jobbar som mest som de behöver återhämtning som mest.  

Jag tror att de flesta i den här sitsen förstår att det är viktigt med paus och återhämtning. Men att gå från tanke till handling kan vara svårt när det är stressigt. Handboken innehåller många tips och råd som är enkla att göra. Vi tänker att även mindre förändringar kan ha effekt. 

Hur kan man använda handboken?

När arbetssituationen är ansträngd handlar det mycket om att man behöver vara snäll mot sig själv och inte tänka att man ska göra allt. Det gäller att hitta en bra nivå.  

Jag tycker att man ska läsa inledningen så att man förstår hur återhämtning, sömn och stress hänger ihop. Men efter det kan du plocka delar ur handboken som du känner att du vill prova eller upplever problem med. 

Vad kan vara det viktigaste att förstå kring återhämtning under coronakrisen?

Det är viktigt att tänka efter och fundera på vad du behöver. Om du känner dig trött gäller det att förstå vad det beror på. Det finns olika typer av trötthet. Den kan vara antingen fysisk, mental och känslomässig.  

Fysisk trötthet hänger ihop med att du rört dig mycket under dagen och är kanske det de flesta förknippar med trötthet. Men om du har behövt vara koncentrerad och hållit många bollar i luften samtidigt kan tröttheten vara mer mental. Sedan är det den känslomässiga tröttheten som kommer från att hantera situationer som väcker mycket känslor.  

Om du är fysiskt trött förstår de flesta att de behöver vila. Det många inte tänker på är att även de andra typerna av trötthet tar mycket energi.

Den stora utmaningen just nu när många jobbar under pressade situationer eller väldigt långa arbetspass är att det inte finns så stort utrymme för återhämtning. Det gäller att ta vara på de små sakerna som går att göra. Fundera under de lediga dagarna på vad som ger energi. Det kan vara att ta en promenad i skogen, handarbeta eller träffa en vän.

Att ligga i sängen och läsa i mobilen det sista man gör innan man ska sova är kanske inte bra för avkopplingen. Att testa att sluta med det är en liten sak man kan börja med. 

Läs mer om forskningsprojektet Bädda för kvalitet, som ligger bakom handboken, i artiklarna ”Nu tackar jag inte nej till att träffa vänner” samt

Återhämtning – mer än bara vila.

Text: Teres Hallman, 02 juni 2020

Senaste artiklar

Så vässade Hässleholm sin samverkan

I Hässleholms kommun har arbetsgivare och fack utvecklat sin samverkan. Konkreta mallar för möten och stödmaterial för arbetsplatsträffar är några resultat av arbetet. Arbetsmiljön är mera i fokus nu, anser…

4 Ess sänkte sjukskrivningstalen i Småland

Samverkansmöten tidigt i sjukskrivningsprocessen och arbetsmiljöutbildningar för chefer. Det är två viktiga delar i metoden 4 Ess, som har lett till drastiskt sänkta sjukskrivningstal i tre småländska kommuner. 4 Ess…

Digitaliseringscoacher löser vardagsproblem

Appar till tvättstugelås, matbeställningar online och digitala levnadsberättelser på äldreboenden. Det är några projekt som har lanserats och testats, sedan Kungsbacka utsåg nio medarbetare till digitaliseringscoacher. I Kungsbacka kommun har…

Områden

Tillsammans skapar vi en arbetsplats som får oss att må bra.

Var vill du börja?

Läs mer om SAM

SAM

Verktyg

Vill du skapa en frisk arbetsplats? Våra verktyg är baserade på forskning och testade av kollegor till dig.

Här hittar du riktigt bra stöd på vägen!

  • Chefoskopet

    Utveckla chefers organisatoriska förutsättningar

  • Digi-ronden

    För bättre digital arbetsmiljö

Så gör andra

Hur jobbar andra med sin arbetsmiljö? Hämta tips och inspiration till din arbetsplats!

Vad säger forskningen?

Allt fler forskare uppmärksammar arbetsmiljö som en framgångsfaktor för friska arbetsplatser. Här får du veta vad de kommit fram till.

Vilken ny kunskap kan ni använda?

Kunskapsöversikter

Konsten att hitta rätt kunskap

Det sker mycket forskning inom arbetsmiljöområdet, och mycket av slutsatserna samlas i kunskapsöversikter. Men det gäller att vara på tårna...