Varva ner under ledigheten – och ta hand om din hjärna

21 juni 2022 Lästid: 4 min
Sammanfattning av artikeln

En tallriksmodell är en bra utgångspunkt för att ta hand om hjärnan.

Enligt modellen ska man få in 7 saker varje dag:

Fokustid, lektid, social tid, reflektionstid, bara-vara-tid, motionstid och sovtid.

Glad kvinna med gångstavar
Tallriksmodellen går ut på att försöka få in sju olika komponenter i varje dag. Motion är en av dem. Att connecta med naturen är en annan. Passa på att slå två flugor i en smäll!

Foto: Karl Forsberg / Johnér Bildbyrå

Sammanfattning av artikeln

En tallriksmodell är en bra utgångspunkt för att ta hand om hjärnan.

Enligt modellen ska man få in 7 saker varje dag:

Fokustid, lektid, social tid, reflektionstid, bara-vara-tid, motionstid och sovtid.

Se till att ta hand om din hjärna under ledigheten – med en tallriksmodell. Modellen är ett enkelt sätt att hjälpa hjärnan att må så bra som möjligt.

Våra hjärnor är anpassade för att överleva på savannen, där det fanns korta höga stresstoppar och långa perioder av återhämtning. Idag ser det helt annorlunda ut, med en stress som för många är mer eller mindre konstant. För att vår hjärna ska må bra i den här situationen gäller det därför att ta hand om den.

Annika Kvist– Det gäller att hitta sin egen verktygslåda. Vad behöver jag för att må bra? Gör inte samma som grannen eller kollegan, utan lyssna inåt istället.

Det sade Annika Kvist, författare, coach och ledarskapskonsult, under ett seminarium arrangerat av &frankly, med titeln ”Mental nedvarvning inför semestern – så gör du”.

Ta hand om hjärnan med tallriksmodell

För att ta hand om hjärnan kan man använda en slags tallriksmodell. På engelska kallas den för ”The healthy mind platter”, och den är ursprungligen skapad av psykiatriprofessorn Dan Siegel vid UCLA School of Medicine i USA, tillsammans med kollegan David Rock, doktor i neurovetenskap vid Middlesex University i Storbritannien.

Tallriksmodellen kan användas både under arbetsdagen och under semestern.

7 komponenter varje dag

Varje dag ska man, enligt modellen, få in alla dessa sju komponenter:

Fokustid, handlar om att jobba konkret, ostört och fokuserat mot ett mål. Lägg bort telefonen, undvik multitasking och försök få saker färdiga. Om du arbetar på kontor så testa gärna pomodorotekniken, med 25 minuters jobb följt av 5 minuters paus.

Lektid, handlar om att vara kreativ, tänka nytt och gå utanför boxen. På jobbet kan det handla om brainstorming eller andra kreativa övningar.

Social tid, handlar om att ”connecta” med sitt team och med omvärlden. Ta ett samtal eller en promenad med en kollega. Det kan också handla om att ”connecta” med naturen, till exempel genom en skogspromenad.

Reflektionstid, handlar om att stanna upp, och flytta fokuset utifrån och in i kroppen. Lyssna inåt och fråga dig själv ”vad tyckte jag om det här mötet?” eller ”vad har jag för självbild idag och vad är jag tacksam över?”

Bara-vara-tid, handlar om att inte göra någonting. Sitt på ett café och titta på folk, ligg i soffan eller slötitta i skyltfönster. Ingen prestation. Det öppnar upp för dagdrömmeri vilket är jätteviktigt.

Motionstid, handlar om att ta hand om hjärnan genom att motionera kroppen. Det minskar också stressen.

Sovtid, då hjärnan återhämtar sig. Ha en bra kvällsrutin för att komma till ro och undvik helst att ha mobilen i sovrummet.

Tips för arbetsplatsen

Att ta hand om hjärnan på jobbet är bra både för individen och för arbetsgivaren.

– Många ledare säger att deras medarbetare inte är engagerade. Men mycket beror på att de är stressade. Om man tar bort en del av stressen så kommer fler medarbetare att känna glädje och motivation.

Hur gör man då för att främja tallriksmodellen och hjärnhälsan på arbetsplatsen? Annika Kvist har ett par tips, som till exempel chefer kan ha nytta av:

  • Ställ frågan till varandra på jobbet: hur mår du, på riktigt? Fråga och svara ärligt. Det skapar utrymme för reflektion, både individuellt och i grupp.
  • Uppmuntra medarbetare att motionera. Det kan handla om promenadmöten, lunchyoga eller att stå upp och jobba. Försök få in det i vardagen. Hitta gärna på aktiviteter som flera kan haka på också.
  • För att skapa lektid: tänk nytt – och bjud in alla medarbetare att vara lekfulla och tänka nytt tillsammans. Våga sväva ut och vara kreativ, framför allt de gånger man träffas fysiskt.
  • Respektera medarbetares bara-vara-tid. Låt dem vara på helger och semestrar. Tänk på att den som får vila upp sig blir mer produktiv i längden.
  • Börja mäta stressnivån på jobbet. Att ha mätetal att utgå från kan vara en bra inkörsport för att få in de här tankarna i arbetsdagen.
  • Du som är chef: prova själv att leva enligt tallriksmodellen i en vecka – och börja nu. Om du märker skillnad på dig själv så har du en bra grund för att kicka igång samma tankar på arbetsplatsen efter semestern.

Tallriksmodellen

Tallriksmodellen, ”the healthy mind platter” är skapad av en psykiatriprofessor och en doktor i neurovetenskap.

Den innehåller 7 komponenter som man ska försöka få in i varje dag. Hur mycket av varje som man behöver är upp till individen och situationen.

Här kan du läsa mer om modellen.

En artikel om att skapa en hjärnvänlig arbetsplats

Läs en annan intervju om hjärnhälsa! Forskaren Gisela Bäcklander delar med sig av sina bästa tips för att skapa en hjärnvänlig arbetsplats.

Hon berättade att tre tecken på en hjärnvänlig arbetsplats är:

Klicka här för att komma till artikeln!

Text: Anna Wettergård