Återhämtning på jobbet: "Vi ser det som en investering"

11 februari 2025 Lästid: 6 min
Sammanfattning av artikeln

Södersjukhuset har ett hälsoteam, som bland annat jobbar med återhämtning på jobbet för sjukhusets medarbetare.

De anordnar bland annat workshops i återhämtning, och föreläsningar på olika teman som har med återhämtning att göra.

Grundtanken är att återhämtning kan vara många olika saker, och det varierar vad var och en behöver i varje situation.

Utifrån det får avdelningarnas medarbetare själva komma med förslag och synpunkter på vad de behöver på sin arbetsplats.

Några exempel på vad de gör är reflektion på arbetstid, möjlighet till time-out, fysisk aktivitet och in- och utcheckningar på möten.

Gänget på Södersjukhuset som pratar om återhämtning på jobbet.
Chefer, hälsopedagog och hälsoinspiratör på Södersjukhuset är överens - det är viktigt med återhämtning. Det är en investering i hälsa, energi och patientsäkerhet.

Foto: Anna Wettergård

Sammanfattning av artikeln

Södersjukhuset har ett hälsoteam, som bland annat jobbar med återhämtning på jobbet för sjukhusets medarbetare.

De anordnar bland annat workshops i återhämtning, och föreläsningar på olika teman som har med återhämtning att göra.

Grundtanken är att återhämtning kan vara många olika saker, och det varierar vad var och en behöver i varje situation.

Utifrån det får avdelningarnas medarbetare själva komma med förslag och synpunkter på vad de behöver på sin arbetsplats.

Några exempel på vad de gör är reflektion på arbetstid, möjlighet till time-out, fysisk aktivitet och in- och utcheckningar på möten.

– Vi ser det som en investering i medarbetarnas ork. Det säger hälsopedagogen Mari Aneby på Södersjukhuset, om deras arbete med återhämtning på jobbet. Återhämtningen kan vara allt från reflektion till vila, och inspirationen kommer från återhämtningsforskaren Lina Ejlertsson.

– Vi vill ha hållbara medarbetare i en hållbar organisation. Det är därför vi jobbar med återhämtning.

Det säger Mari Aneby, hälsopedagog på Södersjukhuset. Hon och en kollega i sjukhusets hälsoteam ordnar regelbundet workshoppar i återhämtning för chefer, skyddsombud och hälsoinspiratörer. Där pratar deltagarna om vad återhämtning kan vara och hur man kan få till det på arbetstid.

Våren 2024 började de började med workshopparna, som idag är mycket populära på sjukhuset. Inspirationen kommer från återhämtningsforskaren Lina Ejlertsson.

– Hon var här och höll en första workshop, och sedan har vi hälsopedagoger fortsatt att hålla liknande workshoppar.

Vi vill ha hållbara medarbetare i en hållbar organisation.

Marie Aneby.

Mari Aneby, hälsopedagog på Södersjukhuset

Skapa dialog om återhämtning på jobbet

Helst vill de att chefer kommer hit tillsammans med skyddsombudet, och med de hälsoinspiratörer som finns ute på arbetsplatserna.

– Tillsammans kan man skapa dialog kring vad som behövs på varje arbetsplats.

Ett av de viktigaste medskicken är att återhämtning är individuellt. Det varierar från person till person och från dag till dag vad man behöver för att återhämta sig.

– Återhämtning behöver inte vara att sitta och chilla – det kan lika gärna vara en kreativ paus. Kanske ett korsord i fikarummet, där man kan fokusera några minuter och koppla bort bruset runtomkring. Eller att få vara själv ett tag och fylla på i ett förråd. Just variation, att växla arbetsuppgift, kan vara ett sätt att skapa återhämtning under arbetstid.

Ett annat medskick är att återhämtning inte behöver vara så stort; det kan räcka med en mikropaus i form av en kort rörelsepaus eller en andningsövning.

Hur är det då om medarbetaren inte har tid att ta sådana här pauser under arbetstid?

– Vårt mål som arbetsgivare är att medarbetarna alltid ska kunna ta pauser, och vi lägger inte ansvaret för återhämtningen på individen. Vi mäter återhämtning i medarbetarenkäten, och om en arbetsplats har låga värden så tas det upp i arbetsplatsens handlingsplan. Där tas åtgärder fram, genomförs och följs upp, säger Mari Aneby.

”Tog med oss entusiasmen tillbaka”

Några som har varit med på en workshop är Lena Forslund och Anna Nåsby, från Sachsska barn- och ungdomssjukhuset som också är en del av Södersjukhuset.

– Vi blev inspirerade – och tog med oss entusiasmen från workshopen tillbaka till avdelningen. Det säger Lena Forsberg, barnsjuksköterska och hälsoinspiratör.

– Och sedan tog vi upp frågan om återhämtning på vårt personalmöte, och hittade idéer tillsammans, säger enhetschefen Anna Nåsby.

Vi blev inspirerade – och tog med oss entusiasmen från workshopen tillbaka till avdelningen.

Lena Forsberg.

Lena Forsberg, barnsjuksköterska och hälsoinspiratör.

Gemenskap och fysisk aktivitet

Efter det har gruppen till exempel börjat med in- och utcheckningar på alla möten. Det bidrar till medarbetarnas gemenskap, vilket är en viktig förutsättning för att kunna få återhämtning på jobbet.

En annan sak som kan skapa återhämtning är fysisk aktivitet.

– Vår avdelning ligger på bottenplan, men nu har vi börjat gå upp och ner till våning 9 innan vi fikar. När vi har gjort det totalt 200 gånger tillsammans blir det gofika, säger Lena Forsberg med ett leende.

De har satt upp lappar på toan, med tips på vad man kan göra för att få återhämtning under arbetstid. På fredagarna har de också ett gemensamt yogapass på lunchen.

– Det är ett kort yogapass, på 20 minuter. Det är en medarbetare som streamar passet från mobilen upp på en skärm i ett mötesrum. Det får inte bli för krångligt.

Fikarummet är till för att pausa

De har också blivit bra på att påminna varandra om återhämtning, och skapat en känsla av att det är okej att pausa även om det är mycket att göra på avdelningen.

En annan sak som de har kommit överens om är att i fikarummet pratar man inte om patienter.

– Vill man prata om patienter får man gå ut i korridoren. Fikarummet är till för att pausa, fortsätter Lena Forsberg.

Medarbetarna har kommit med lösningarna

Enhetschefen Anna Nåsby tycker det är viktigt att det är medarbetarna som har kommit med lösningarna.

– Det gäller att inte som chef komma med färdiga lösningar. Lösningarna finns ju i medarbetargrupperna.

Det gäller att inte som chef komma med färdiga lösningar. Lösningarna finns ju i medarbetargrupperna.

Anna Nåsby.

Anna Nåsby, enhetschef

Lena Forsberg håller med.

– Ja, och det gäller att tänka brett vad det gäller återhämtning. Våga prova lite olika saker – inget förslag är för dumt för att lägga fram.

Även avdelningens skyddsombud Tove Tullberg har varit med och jobbat med återhämtningen.

– Jag som skyddsombud är med och tar fram lösningar utifrån det som kommer fram i medarbetarenkäter. Det är ett ständigt aktuellt ämne, och jag tycker att vi gör det vi kan. Vi arbetar aktivt med att alla medarbetare ska få säga vad de tycker och vad de behöver när det gäller återhämtningen.

En lista på saker som kan ge återhämtning på jobbet, med en bild på en sovande panda.

Lappar med exempel på sådant som kan ge återhämtning på jobbet sitter uppsatta på toaletterna på Sachsska barn- och ungdomssjukhuset.


Föreläsningar på olika teman

Förutom workshoppar erbjuder hälsoteamet också föreläsningar på en rad olika teman. Det är något som Felicia Granqvist, enhetschef på Södersjukhusets akutmottagning inte var sen att nappa på.

– Vi kartlade vad medarbetarna saknade för att känna sig återhämtade. Det visade sig att någon behövde bättre sömn, någon behövde återhämtning under arbetstid och så vidare. Och så gjorde vi en plan utifrån det.

Efter det har hälsoteamet kommit ut till akutavdelningen och hållit föreläsningar på olika teman. Förutom återhämtning under arbetstid och sömn har de också pratat om kommunikation och bemötande.

– Det har varit en otrolig hjälp för oss, väldigt givande.

Numera jobbar avdelningen väldigt aktivt med återhämtning. Här är några av punkterna på deras återhämtningslista:

  • Incheckning inför varje pass, för att skapa gemenskap och trygghet i teamet. Även incheckning vid varje larm, när de får reda på att en ambulans är på väg mot sjukhuset med en patient.
  • Utcheckning varje pass, för att kunna lämna dagen bakom sig.
  • Alla medarbetare har möjlighet att kalla till timeout, om situationen börjar kännas ohållbar. Då samlas alla medarbetare och pratar ihop sig om möjliga lösningar.
  • Reflektion på arbetstid, varje fredag i 90 minuter. Det kan vara chef, medarbetare eller utbildningsledare som håller i reflektionen, och man tar upp sådant som medarbetarna vill prata om. Ibland använder de en kortlek med reflektionsövningar, med namnet ”Empatigymmet”.
  • Återhämtningsfåtölj med massage och återhämtningsprogram, för den som har rört sig mycket under passet och behöver vila ett slag.
  • Aktiviteter för att öka gemenskapen i gruppen, såsom att springa Blodomloppet tillsammans, eller bygga pepparkakshus innan jul.

– Reflektionen tummar vi inte på. Det efterfrågas av medarbetarna och det är jätteviktigt. Vi tar upp allt från svåra situationer som medarbetarna vill bolla, till bemötandefrågor eller kommunikation. Behöver vi koppla in någon från till exempel hälsoteamet så kommer de med på reflektionen.

Reflektionen uppskattas av personalen

En av dem som leder reflektionerna är specialistsjuksköterskan Kate Cassidy.

– Min upplevelse är att stunden är uppskattad av personalen och det speglas i den höga närvaron varje fredag.

Kate Cassidy tycker att återhämtningen är prioriterad både bland medarbetare och chefer.

– Vi försöker påminna varandra om vikten av att gå på rast i tid och stödjer varandra när det blir stressigt. Jag upplever att vi är mån om varandra och lyhörda för vad kollegorna behöver när det gäller återhämtning och försöker skapa förutsättningar för det.

Det är värt allt. Det ger dessutom bättre patientsäkerhet.

Felicia Granqvist.

Felicia Granqvist, enhetschef.

Chefen Felicia Granqvist tycker att det definitivt är värt att satsa på återhämtning.

– Absolut, för att få personalgruppen att hålla och minska sjukfrånvaron. Det är värt allt. Det ger dessutom bättre patientsäkerhet.

Södersjukhusets hälsoteam och hälsoinspiratörer

Södersjukhusets Hälsoteam är en del av hr-avdelningen.

De jobbar med arbetsmiljö och hälsofrågor för de anställda, på organisation, grupp och individnivå.

Här jobbar också hälsopedagogerna, som anordnar workshoppar i återhämtning och håller i föreläsningar på olika teman ute på avdelningarna.

De utbildar också hälsoinspiratörer, det vill säga medarbetare som jobbar hälsofrämjande ute på avdelningarna.

Skapa dialog kring återhämtning på er arbetsplats

Använd Suntabetslivs dialogstartare Forskning på 5 för att få igång snacket kring återhämning på er arbetsplats.

I avsnittet ”Återhämtning i praktiken” får ni först titta på en kort film, och sedan gå igenom fyra dialogfrågor tillsammans.

Aktiviteten passar perfekt på en arbetsplatsträff eller ett personalmöte. Klicka här för att komma till verktyget – eller börja med att titta på filmen här nedanför!

Porträtt av medarbetaren Anna Wettergård
Text: Anna Wettergård
Kontakt: [email protected]