FAS Dialogverktyg

För ett hållbart arbetsliv

Tips till samtalsledaren för FAS Dialogverktyg

Dialogverktyget bygger på deltagarnas eget lärande och består av individuellt arbete och övningar i mindre och större grupper.

Som samtalsledare har du som uppgift att:

 • introducera verktyget för deltagarna
 • instruera grupperna och starta deras arbete
 • uppmuntra deltagarna till att vara aktiva i samtalen
 • leda deltagarna genom övningarna

Rollen innebär att instruera, ha koll på tiden och leda gruppen på ett bra sätt. Välj därför innan hur pass delaktig samtalsledaren ska vara i själva övningarna. Ni kan också byta samtalsledare under ett möte, hålla mötet på en helt ny plats, gruppera om er eller göra ett studiebesök mellan avdelningar eller arbetsplatser. Inför någon övning kan det vara bra med lite mer information, så att medarbetarna känner sig förberedda och redo för samtal eller får mer tid för reflektion efteråt.

Tidsåtgång

Hur lång tid respektive övning tar beror på era behov. Här finns en ungefärlig tidsuppskattning.

Det finns också små knep som gör det lättare att hålla tiderna:

 1. Börja  med övningen ”Samtalet”. Den skapar en bra grund för de övriga momenten och gör att ni spar tid i fortsättningen.
 2. Bestäm er redan innan övningarna för att hålla de föreslagna tidsramarna per aktivitet.
 3. Om det är möjligt, starta processen med en kick-off eller inspirationsdag. På så sätt får ni en rivstart och kommer igång ordentligt.
 4. Ställ rimliga krav och sätt tidsramar, det kan bidra till att arbetet för samverkan prioriteras högre. Ungefär 18 månader är en lagom period för att hinna igenom samtliga övningar, vissa behöver mer tid, andra något mindre.
 5. Välj ut de delar av övningarna som känns viktigast och mest relevanta för just er.
 6. Försök se tidsaspekten som en fördel. Tack vare ett högre tempo på samtalen kommer ni snabbare till beslut.
 7. Tänk kreativt och anpassa övningarna efter era behov och förutsättningar.
 8. Sist men inte minst: tänk positivt! Den tid ni lägger ner på övningarna får ni förhoppningsvis igen mångfalt genom en bättre arbetsmiljö och ökad samverkan.

Handbok

För att underlätta för samtalsledaren finns en handbok med ingående beskrivningar och tips om hur övningarna går till. Handboken finns även i en förkortad version, som passar dig som bara behöver lite stöd på vägen.