Apt-stöd, utbildningar och en särskild samverkansgrupp: Göteborgs socialtjänst jobbar aktivt mot otillåten påverkan. Från Suntarbetslivs verktyg Säkerhetsdialogen får de kunskap och inspiration. ”Medarbetarna har mer kunskap och känner sig tryggare nu” säger skyddsombudet Mikael Johansson.
Göteborgs socialtjänst har delat upp staden i olika delar. I Göteborg nordost bor ungefär 100 000 invånare, i bland annat stadsdelarna Angered och Kortedala. Här finns totalt fyra särskilt utsatta områden och stora socioekonomiska utmaningar.
För medarbetarna i socialtjänsten här är hot, våld och otillåten påverkan tyvärr en del av vardagen. Det handlar både om direkta och subtila hot. Några medarbetare har råkat ut för falska orosanmälningar. Utanför kontoret står det dessutom ofta människor och filmar medarbetare och besökare, vilket skapar obehag och otrygghet.
Mycket har att göra med den desinformationskampanj som har pågått under en tid, med falska rykten om att socialtjänsten bland annat kidnappar barn.
– Vi har blivit utsatta och drabbade, och det är klart att det är jobbigt för medarbetarna.
Det säger skyddsombudet Mikael Johansson, under ett seminarium arrangerat av SKR.
– Även om det inte är vardag i varje minut, så påverkar det vår möjlighet att leverera välfärd i ganska stor omfattning. Det påverkar inte bara den som är direkt drabbad, utan även arbetskamrater och privatlivet.
Det säger Frida Johansson, avdelningschef hr, på samma seminarium.
Karin Falck från SKR var moderator på seminariet om hot och våld, och Alexander Tilly var med som expert på ämnet. Från Göteborg deltog skyddsombudet Mikael Johansson, hr-chefen Frida Johansson, och säkerhetschefen Marcus Backsten.
Krafttag med Göteborgs stad i ryggen
Men nu har socialtjänsten, med Göteborgs stad i ryggen, tagit krafttag mot hot, våld och otillåten påverkan.
Här är några av sakerna som de har gjort:
- Inrättat en speciell samverkansgrupp, med representanter från de fackliga organisationerna, chefer, hr och personer från säkerhetsavdelningen.
- Genomfört utbildningar för alla sina medarbetare i flera omgångar.
- Tagit fram apt-material på temat.
- Skapat en säkerhetsenhet som sitter på samma avdelning som hr, med tätt samarbete mellan hr och säkerhet.
- Genomfört en riskinventering, i form av en workshop tillsammans med medarbetarna, för att ta reda på vilken typ av hot och påverkan som förekommer.
- Skapat ett tätt samarbete med lokalpolisen.
- Förstärkt rekryteringsprocessen, där de bland annat jobbar extra noga med referenstagning, riktade annonser, och gedigna intervjuer i flera steg i samarbete med en extern part.
- Jobbat med information till medarbetarna vad gäller att inte vara så synliga på nätet. De hjälper också medarbetare som vill minska sin synlighet.
Samverkan mellan fack och arbetsgivare
Den speciella samverkansgruppen har representanter från de fackliga organisationerna, chefer, hr och personer från säkerhetsavdelningen.
– Där jobbar vi aktivt med de här frågorna, för att hitta lösningar tillsammans, hur kan vi gå vidare, för att medarbetarna ska känna sig trygga ute i förvaltningen. Vi tar fram olika utbildningsdelar för medarbetarna också. Det är ett väldigt gott samarbete
Det säger skyddsombudet Mikael Johansson. Han tycker att det är väldigt viktigt att gruppen finns, så att samverkan mellan fack och arbetsgivare sker systematiskt och regelbundet.
– Det är det absolut viktigaste som man kan göra, att träffas i det forumet. Då jobbar vi i samma riktning och mot samma mål.
Då jobbar vi i samma riktning och mot samma mål.
Utbildningar för samtliga medarbetare
Utbildningarna har skett i olika omgångar. En utbildningsinsats har skett i helgrupp, för enhetens alla medarbetare. Vid det första utbildningstillfället fick de bland annat lära sig om olika typer av påverkan, och skillnaden mellan tillåten och otillåten påverkan.
– Vi tog hjälp av stadsledningskontoret, lokala hr-avdelningar och fackrepresentanter. Vi hade även med polisen, som berättade vad de gör när de får in en anmälan om hot eller våld, vad som händer sedan och vilket stöd som medarbetarna kan få av polisen, berättar Frida Johansson.
I en andra utbildningsomgång tog de in Centrum för våldsbejakande extremism och Myndigheten för psykologiskt försvar, som fick berätta hur de jobbar och vad medarbetarna kan ha för hjälp av dem.
Apt-material
Hr-avdelningen har också, tillsammans med fackrepresentanter, tagit fram ett material för arbetsplatsträffar. Det finns tillgängligt på intranätet och innehåller kunskap om hot, våld och otillåten påverkan.
– Vi håller på att jobba om det nu, för att få in ännu mer konkret om vad otillåten påverkan är och hur man kan jobba med det i sin vardag.
Dessutom har socialförvaltningens hr-avdelning själva varit ute och besökt arbetsplatsträffar, vilket Frida Johansson tycker har varit väldigt värdefullt.
– Det leder till goda samtal men också till goda idéer, från de som möter de här situationerna i vardagen. Hur vi på hr kan jobba med det och hur man som chef kan jobba med det.
Det leder till goda samtal men också till goda idéer, från de som möter de här situationerna i vardagen.
Suntarbetslivs verktyg Säkerhetsdialogen
På arbetsplatsträffarna har de använt mycket material från Suntarbetslivs verktyg Säkerhetsdialogen.
– Filmerna och reflektionsfrågorna från Säkerhetsdialogen är guld värda att använda på arbetsplatsträffarna.
I säkerhetsdialogen har Frida Johansson också hittat kunskap om hur man kan skapa en trygg arbetsplats, och hur man kan agera när någonting väl händer.
Samarbete mellan hr och säkerhetsenhet
Ett annat viktigt samarbete är det mellan hr och säkerhetsenheten. Frida Johansson tycker att det är bra att de numera, efter en omorganisation, sitter på samma avdelning:
– Vi på hr är ju inte experter på säkerhet. Vi kan andra saker, som kompletterar säkerhetsområdet väldigt väl. På så sätt ökar våra möjligheter att stödja och skydda både i det preventiva arbetet, men också i det reaktiva arbetet.
Har gett resultat
Marcus Backsten, säkerhetschef, tycker att arbetet har gett resultat:
– Vi upplever att vi får en höjd säkerhetskultur bland medarbetarna. Vi har verkligen tryckt in budskapet att det som mest påverkar vår säkerhet i vardagen, det är vårt egna beteende. Att se till att dörrar stängs bakom oss, att vi inte släpper in personer innanför skalskyddet som vi inte känner till och så vidare. Där märker jag en skillnad, en utveckling jämfört med för några år sedan.
Vi upplever att vi får en höjd säkerhetskultur bland medarbetarna.
Frida Johansson håller med.
– Vi har också sett en ökning i antalet tillbudsanmälningar. Det tror jag är ett resultat av att man har blivit mer medveten om de här frågorna.