Efter succén 2023 med över 30 000 tittare är Studio Friskfaktor tillbaka med en ny säsong. Här förklarar tre tungviktare i arbetsmiljösverige varför du ska följa programserien.
Friskfaktorer börjar bli ett välkänt sätt att arbeta främjande med arbetsmiljön. Men hur gör man rent konkret? Och hur kommer det sig att arbetsgivare och fackliga organisationer inom kommuner, regioner och kommunala företag är så överens om att jobba med friskfaktorer?
Svaren kommer i andra säsongen av Studio Friskfaktor, med fyra nya avsnitt. Det första avsnittet släpptes den 15 januari 2025.
Klicka här för att anmäla dig till säsong två av Studio Friskfaktor
En god arbetsmiljö är något som både arbetsgivare och fack strävar efter. De är också överens om att arbetsmiljöarbete med hjälp av friskfaktorer kan bidra till att klara kompetensförsörjningen i den stora demografiska utmaningen som Sverige står inför.
Landet får allt fler äldre samtidigt som det redan inom ett par år kommer att saknas personal till äldreomsorgen. Att satsa på att behålla den befintliga personalen är särskilt viktigt.
Är överens om att använda friskfaktorer
Arbetsgivarna och facken står även tillsammans bakom en avsiktsförklaring där de bland annat säger att kommuner och regioner ska arbeta med friskfaktorer.
I avsiktsförklaringen, som kom våren 2024, listar de Studio Friskfaktor som en av flera aktiviteter som de ska göra tillsammans de närmaste åren.
Friskfaktorer ger positiva effekter
– Nu måste vi göra allt vi kan för att säkra bemanningen och samtidigt ha en bra arbetsmiljö, säger Caroline Olsson. Hon är chef för avdelningen för arbetsgivarpolitik på Sveriges kommuner och regioner, SKR.
Nu måste vi göra allt vi kan för att säkra bemanningen och samtidigt ha en bra arbetsmiljö.
Kommunals avtalssekreterare Johan Ingelskog säger att arbetsmiljön nu är slimmad och pressad i många av de verksamheter där Kommunals medlemmar jobbar. Det ger bland annat sämre möjligheter till återhämtning men påverkar också scheman och sjukskrivningarna negativt, anser han.
– Att jobba med friskfaktorer löser inte alla problem här och nu, men kommer man igång med friskfaktorer nu så kommer det att ge positiva effekter på sikt, säger Johan Ingelskog.
– Börja jobba med friskfaktorer och väv in det i det ordinarie arbetet. De centrala parterna är överens om att det är bra grejer så det behöver man inte diskutera.
Han påminner om att chef och skyddsombud gärna ska se Studio Friskfaktor tillsammans.
– Det finns en poäng med att tillsammans se Studio Friskfaktor när avsnitten sänds. Då har man fått samma bild och kan direkt börja resonera om hur man ska komma igång med friskfaktorer i den egna verksamheten.
Studio Friskfaktor ger konkreta tips och stöd
Att facken och arbetsgivarna centralt är överens ger tyngd åt friskfaktorarbetet. Men det är i kommuner och regioner, från den högsta politiska ledningen till arbetsplatsträffarna i de olika verksamheterna, som mycket av det praktiska arbetet sker. I Studio Friskfaktor får alla konkret stöd och inspiration.
Arbetet med friskfaktorer är redan igång i många verksamheter. Det gör att det nu finns en hel rad goda exempel att ta efter. I Studio Friskfaktor berättar till exempel Ystad, Lycksele, Region Jönköpings län och Region Västra Götaland om hur de går till väga och vad det har gett hittills.
Personal som trivs och stannar
Även representanter för de centrala parterna medverkar i Studio Friskfaktor. I ett av avsnitten samtalar till exempel Elisabet Mossberg, biträdande förhandlingschef på Sveriges Lärare, med en lokalpolitiker från Beredningen för kompetensförsörjning på SKR, om hur man kan jobba med utmaningen att få personal så det räcker och som trivs och stannar.
Friskfaktorer kan vara ett sätt att tillsammans förbättra vardagen på jobbet.
För många medlemmar i Sveriges Lärare är arbetsbelastningen i nuläget en stor utmaning, berättar Elisabet Mossberg.
– Att känna att man inte räcker till skapar samvetsstress, säger Elisabet Mossberg.
I det läget är det hjälpsamt att stärka friskfaktorerna, fortsätter hon.
– Att arbeta med friskfaktorer kan vara ett sätt att tillsammans förbättra vardagen på jobbet.
En av friskfaktorerna är att ha ett väl fungerande systematiskt arbetsmiljöarbete, så det kan man också behöva stärka. Sveriges Lärare ser Studio Friskfaktor som en viktig pusselbit för att friskfaktorarbetet verkligen ska bli av på arbetsplatserna.
Caroline Olsson på SKR tipsar om att såväl Studio Friskfaktor som Suntarbetslivs webb ger väldigt mycket som går att använda rakt av.
– I ett läge där det är tufft ekonomiskt, resursmässigt och mycket att göra är det här en hjälp och avlastning. Man behöver inte tillsätta egna resurser eller uppfinna hjulet på nytt, använd de här stöden som redan finns.
Suntarbetslivs vd Karin Hagman är glad över att säsong två nu drar igång med ännu fler konkreta arbetssätt och svar på hur man lyckas med friskfaktorerna på sin arbetsplats.
– I den kompetensutmaning som välfärden står inför vill vi på Suntarbetsliv göra allt vi kan för att stötta till friskare arbetsplatser med medarbetare som trivs, säger Karin Hagman.
Det här innehåller Studio Friskfaktor
15 januari – Friskfaktorer för en hållbar arbetsmiljö
Hur kan välfärden säkra kompetensförsörjningen och möta demografiska utmaningar? Ta del av praktiska exempel från SKR, Kommunal och flera kommuner.
29 januari – Friskfaktorer och chefers förutsättningar
Goda förutsättningar för chefer är nyckeln till en hållbar arbetsmiljö. Få insikter från forskare och verksamheter om kopplingen mellan chefers villkor och organisationens arbetsmiljö.
12 februari – Friskfaktorer och SAM
Hur kan friskfaktorer integreras i det systematiska arbetsmiljöarbetet? Lyssna till framgångsrika exempel från välfärden.
26 februari – Friskfaktorer bidrar till kompetensförsörjning
Hur kan en bra arbetsmiljö bli en konkurrensfördel? Inspireras av verksamheter som använder friskfaktorer för att bli attraktiva arbetsgivare.
Här kan du se sändningarna efter att de har sänts på de respektive datumen