Ystad satsar på friskfaktorer – så gick det på Café Zäta

21 januari 2025 Lästid: 5 min
Sammanfattning av artikeln

Hela social- och omsorgsförvaltningen i Ystads kommun jobbar med friskfaktorer.

Personalen på den dagliga verksamheten Café Zäta har under 2024 gjort Suntarbetslivs verktyg Friskfaktorlabbet.

De hade det redan bra på jobbet, men upptäckte saker att förbättra inom friskfaktorn kommunikation.

Nu har de tagit tag i det och resultaten blev till exempel:

  • De fick bättre förståelse för varandras roller och förväntningar.
  • Rutinerna för ledighet ses över.
Deltagare och personal på daglig verksamhet i Ystad packar grejer och pratar.
Bra stämning är guld värt. Tomas Olsson är en av deltagarna på dagliga verksamheten Café Zäta i Ystad. Här tillsammans med stödassistenterna Åsa Ivarsson och Johanna Karlsson som jobbat med friskfaktorn kommunikation.

Foto: Johan Nilsson / TT

Sammanfattning av artikeln

Hela social- och omsorgsförvaltningen i Ystads kommun jobbar med friskfaktorer.

Personalen på den dagliga verksamheten Café Zäta har under 2024 gjort Suntarbetslivs verktyg Friskfaktorlabbet.

De hade det redan bra på jobbet, men upptäckte saker att förbättra inom friskfaktorn kommunikation.

Nu har de tagit tag i det och resultaten blev till exempel:

  • De fick bättre förståelse för varandras roller och förväntningar.
  • Rutinerna för ledighet ses över.

Det är många som har rosiga kinder i köket på dagliga verksamheten Café Zäta den här förmiddagen. Doften av varm saffran slingrar sig ut i hallen och inne i det moderna tillagningsköket är humöret på topp. Den goda stämningen stöttas av att de jobbar medvetet med friskfaktorer.

Vi är i ett enplanshus i området Berghusa i utkanten av Ystad. I andra änden av huset finns en förskola. Kanske skulle man se havet om man stod på taket.

Café Zäta är en cateringverksamhet, och trots sitt namn alltså inget vanligt café. Det finns till för att ge meningsfull sysselsättning till de tolv deltagarna, allt enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS.

Uppdraget för Café Zäta är att serva kommunala verksamheter med smörgåsar och annan fika. Att göra ett hundratal smörgåsar varje morgon hör till kärnverksamheten. När mackorna är klara åker de ut med leveransen och då följer några av deltagarna med. På fredagarna dukar de även upp en frukostbuffé på social- och omsorgsförvaltningen.

Men nu är det torsdagen före Lucia och de sista plåtarna med lussekatter har just lämnat ugnsvärmen. Vid en spis övervakar en av deltagarna en kastrull med kokande ägg. Hon har stenkoll på minuterna. En bit ifrån sitter en annan deltagare och skär upp brieost i fina jämna skivor som han lägger i en låda inför kommande smörgåstillverkning. Från diskavdelningen skramlar det hemtrevligt – varje skål och redskap torkas noggrant.

 

Inte behöver vi arbeta med friskfaktorer, vi har det ju så bra här?

 

Johanna Karlsson, stödassistent och skyddsombud på Café ZätaJohanna Karlsson.

Här trivs stödassistenterna bra och de är en sammansvetsad grupp som har arbetat ihop sedan 2019. Men under 2024 föreslog ett skyddsombud i äldreomsorgen att social- och omsorgsförvaltningen skulle börja jobba med friskfaktorer som metod för att förbättra arbetsmiljön.

Förvaltningen nappade, aktiviteten att använda verktyget Friskfaktorlabbet startade i äldreomsorgen och spred sig till enheterna inom funktionsnedsättning och socialpsykiatri, dit Café Zäta hör.

Det gick till så att enhetschefen Sandra Elmvik och de tre skyddsombud inom daglig verksamhet förberedde aktiviteten och presenterade det för alla dagliga verksamheter när de hade en heldag tillsammans. Därefter gjorde alla enheter sin egen skattning av friskfaktorerna.

Upptäckte en oklarhet

På Café Zäta arbetar Johanna Karlsson som även är skyddsombud och arbetsplatsombud för Kommunal.

– Inte behöver vi arbeta med friskfaktorer, vi har det ju så bra här? Det var vår första reaktion, berättar Johanna Karlsson.

Stödassistenten Åsa Ivarsson nickar igenkännande. Men de gjorde Friskfaktorlabbet på arbetsplatsträffen, som det var bestämt.

– Vi fick ett bra resultat på skattningen av våra friskfaktorer, fast det visste vi ju redan. Men vi såg också att friskfaktorn kommunikation inte låg riktigt lika högt som de andra, säger Johanna Karlsson.

Då borrade de i vad detta kunde handla om och började sätta ord på att det fanns oklarheter kring hur de fick semestrar och andra ledigheter. De skulle kunna prata om det med samordnaren, som är den som sköter vikarietillsättning och schema, och som inte sitter på samma arbetsplats.

– Vi hade inte tidigare identifierat att vi skulle kunna förbättra kommunikationen med samordnaren. Men nu upptäckte vi det, säger Åsa Ivarsson.

Åsa Ivarsson.Åsa Ivarsson, stödassistent på Café Zäta.

Som ett resultat av skattningen och dialogen om kommunikation tog de tag i frågan. De bjöd in samordnaren till en arbetsplatsträff, apt. Det var ingen som skulle ställas till svars för något, målet var enbart att förbättra för alla inblandade. Tillsammans gick de igenom hur arbetsgången såg ut och vilka förutsättningar de hade i sina olika roller.

Fick mer förståelse för varandras roller

– Vi fick mer förståelse för varandras roller. Det var ingen dålig relation innan, men vi hade pratat olika språk och haft andra förväntningar på samordnaren, säger Johanna Karlsson.

Det fanns också en lärdom för stödassistenterna i att få syn på sin egen roll för att få en bra kommunikation, konstaterar Johanna Karlsson och Åsa Ivarsson.

Samordnaren Linda Sundvall håller med om att de fick mer förståelse.

– Det var givande att ha dialogen eftersom den skapade förståelse för varandras förväntningar, samt gav bra tankar kring hur det kan bli ännu bättre.

Dialogen skapade förståelse för varandras förväntningar och gav bra tankar om hur det kan bli ännu bättre.

En förbättring blev att rutinen för ledigheter ska ses över nu på nya året och vid behov göras tydligare, berättar hon.

Linda Sundvall.– Dialogen gav min roll lite nytt tänk i just kommunikation, som är en stor del i min roll som samordnare, både muntligt och skriftligt. Även om man delger semester till all personal på samma vis så är det också 36 helt olika mottagare, och kanske där finns några som vill ha sitt svar på ett ännu tydligare vis, säger Linda Sundvall.

Bra kommunikation gör jobbet tryggt för alla

Bra kommunikation lägger grunden för att den dagliga verksamheten ska fungera väl som helhet. I hallen utanför köket har de tydliga scheman med bilder som stöd. Varje deltagare kan gå dit och se vad han eller hon ska göra under dagen. Även stödassistenterna finns numera med i schemat, efter önskemål från deltagarna.

Johanna Karlsson ordnar schemat med bildstöd på väggen.

Johanna Karlsson ordnar med schemat som med hjälp av bilder visar vad alla ska göra under dagen. 

Det är ett exempel på vad som kan komma fram på de regelbundna möten som deltagarna har, ungefär som en arbetsplatsträff. Då kan de ta upp saker om sin arbetsmiljö och vad de vill ändra på.

– Det var ju givet att vi också skulle vara med på tavlan, vi hade bara inte tänkt på det. Nu blev det tydligare och mer jämlikt, säger Johanna Karlsson.

Chefen och skyddsombudet tar friskfaktorarbetet framåt

Nu tittar enhetschefen Sandra Elmvik in i köket. Som chef för alla elva dagliga verksamheter i Ystad är det inte varje dag hon kan vara på plats.Sandra Elmvik.

Hon berättar att förvaltningen började med friskfaktorer våren 2024. Under hösten har alla hennes enheter gjort Friskfaktorlabbet. Då har de också bestämt sig för en sak som de vill förbättra. Hur det gått ska de följa upp på arbetsplatsträffarna.

När en fråga är klar kan de gå vidare till nästa område att förbättra. Det var också hon och skyddsombudet Johanna Karlsson som tillsammans förberedde arbetet med Friskfaktorlabbet på Café Zäta.

– Starta friskfaktorarbetet som ett samarbete mellan skyddsombud och chef, säger Sandra Elmvik.

Alla ska få prata och säga sin mening när man jobbar med friskfaktorerna.

Sandra Elmvik, enhetschef för dagliga verksamheter i Ystads kommun

– När ni sedan jobbar med Friskfaktorlabbet är det viktigt att sätta ramarna tillsammans i arbetsgruppen. Alla ska få prata och säga sin mening när man jobbar med friskfaktorerna.

Vill du veta mer om hur Ystads kommun jobbar brett med friskfaktorer?

Se reportaget i första programmet av Studio Friskfaktor, säsong två! 

Vad är friskfaktorer?

Forskning visar att starka friskfaktorer gör att vi mår bra och presterar väl på jobbet. Det här är de åtta friskfaktorerna:

  • En rättvis och transparent organisation.
  • Ett närvarande, tillitsfullt och engagerat ledarskap.
  • Delaktighet och inflytande.
  • Kommunikation och återkoppling.
  • Prioritering av arbetsuppgifter.
  • Kompetensutveckling hela arbetslivet.
  • Systematiskt arbetsmiljöarbete (SAM) i vardagen.
  • Tidiga insatser och arbetsanpassning.

Läs om forskningen bakom friskfaktorerna: Jobba med friskfaktorer – 8 säkra sätt

Det här är Café Zäta

Café Zäta är en cateringverksamhet inom daglig verksamhet i Ystads kommun.

Härifrån kan verksamheter i Ystads kommun beställa till exempel smörgåsar, fikabröd och kaffe.

På Café Zäta arbetar tre stödassistenter med 12 deltagare.

De bakar, gör smörgåsar, kokar kaffe och te. Det finns också många andra arbetsuppgifter, till exempel att diska, tvätta och plocka undan. Beställningarna packar de i backar och levererar till verksamheterna

Daglig verksamhet är en insats enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS). Målet med daglig verksamhet är att erbjuda deltagarna en meningsfull sysselsättning, bidra till personlig utveckling och främja delaktighet i samhället.

Anmäl dig till säsong två av Studio Friskfaktor!

Studio Friskfaktor riktar sig till dig som är till exempel chef, skyddsombud, fackligt förtroendevald eller HR i en kommun, region eller på ett kommunalt företag.

  • Innehållet passar både dig som är mindre bekant med friskfaktorer och dig som har förkunskap.
  • Titta gärna tillsammans i  samverkansgrupper eller skyddskommittéer.
  • Programmen är kostnadsfria och kan ses i efterhand.
  • Inför varje tillfälle kommer du att få mer information och länk till sändningen.

Läs mer och anmäl dig till Studio Friskfaktor här.

Anna Norrby
Text: Anna Norrby
Kontakt: [email protected]