Risker finns i alla branscher – inte minst i den offentliga sektorn. Men det går att minska riskerna genom att ha en bra säkerhetskultur. Här är 7 tips för hur ni kan jobba med säkerhetskulturen på er arbetsplats!
”Säkerhetskultur är de gemensamma attityder, värderingar och uppfattningar som chefer och anställda har om förhållandet till säkerhet och arbetsmiljö”.
Så skriver Arbetsmiljöverket på sin hemsida. De fortsätter:
”En god säkerhetskultur innebär bland annat att säkerhet genomsyrar organisationens kultur och att alla känner till, förstår och gör det som krävs för att skapa möjligheter att förebygga ohälsa och olycksfall.”
Kort sagt: en kultur där alla uppfattar säkerhet som viktig, och gör det de kan för att jobba så säkert som möjligt.
Säkerhetskultur: inte bara fysisk arbetsmiljö
Inom vissa branscher pratas det mycket om säkerhetskulturen: bygg- och teknikbranscher till exempel. Där handlar mycket om den fysiska arbetsmiljön: fallskydd, elsäkerhet och så vidare.
Men även inom kommuner och regioner finns det risker som behöver hanteras och förebyggas med hjälp av en god säkerhetskultur. Hot och våld, halkolyckor och tunga lyft inom vård och omsorg är några av dem.
Säkerhetskulturen måste komma uppifrån
Monica Kaltenbrunner, processledande analytiker vid Myndigheten för arbetsmiljökunskap, håller på att ta fram en kunskapssammanställning om säkerhetskultur inom socialtjänsten. Den kommer att till stor del handla om hur socialtjänsten kan jobba för att förebygga hot, våld, personangrepp och förtal.
Hon säger att säkerhetskulturen måste komma uppifrån och sippra hela vägen ner i en organisation.
– Det behöver börja högst uppe i organisationen. I styrelsen eller i politiken.
Det behöver börja högst uppe i organisationen. I styrelsen eller i politiken
Monica Kaltenbrunner, processledande analytiker
Måste jobba på flera nivåer
På den högsta nivån handlar det om att se till att det finns resurser och system för till exempel avvikelsehantering. Det handlar också om att skapa policyer och att ständigt förmedla en känsla av att ”det här är viktigt”.
Arbetsgivaren måste också göra det lätt att göra rätt. Många inom offentlig verksamhet jobbar under tidspress och då räcker det inte att jobba med kulturen.
– Ett exempel där arbetsgivare har blivit bättre är inom vården, när det gäller tunga lyft. Nuförtiden sitter ofta en taklyft inne på varje rum, precis ovanför den äldres säng. Medarbetare behöver inte längre gå till andra rum för att hämta en lyft. Då är sannolikheten att man gör rätt mycket större.
Andra exempel på hur arbetsgivaren kan göra det lätt att göra rätt finns inom socialtjänsten. Många har till exempel skapat rutiner för att ta emot besökare i anslutning till receptionen där närheten till hjälp finns samt möjligheten att snabbt lämna rummet om det blir nödvändigt. Andra har satt fönster i dörrarna så att alla kan se vad som händer inne i rummen.
Se till att lösningarna hamnar på rätt nivå
När arbetsgivaren jobbar med säkerhetsåtgärder gäller det också att se till att lösningarna hamnar på rätt nivå. Om säkerhetsrisker till exempel uppstår på grund av stress, så är lösningen oftast inte yoga. Man måste istället jobba med det som orsakar stressen.
– Var försiktig med att dela ut individåtgärder. Det är lätt att man tar det som att problemet är den enskildes oförmåga att hantera problemet. De flesta problem behöver hanteras på organisationsnivå.
De flesta problem behöver hanteras på organisationsnivå.
Medarbetarna har också ett ansvar
Medarbetarna har också ett ansvar för att skapa en bra säkerhetskultur och en trygg arbetsplats.
– De har också ett ansvar att säga till när de ser riskfyllda situationer, och att följa de rutiner som finns. Förhoppningsvis blir de sporrade till det när de inser att ledningen tycker att det här är viktigt.
Vill bidra med kunskap och verktyg
Under året kommer Monica Kaltenbrunner jobba tillsammans med forskarna Jason Martin och Mattias Elg för att ta fram kunskapssammanställningen om säkerhetskultur inom socialtjänsten.
– Vi hoppas kunna bidra med kunskap och verktyg om vad som fungerar bra, vilka goda exempel som finns, och vad behöver vi göra mer av för att skapa en god säkerhetskultur inom socialtjänsten.