7 sätt att bli lyckligare på jobbet

9 november 2020 Lästid: 5 min
Sammanfattning av artikeln

Det finns olika saker som gör oss lyckligare på jobbet.

Det är viktigt med tacksamhet och att fira även i det lilla, menar ekonomiprofessor Micael Dahlén.

En bra grund för lycka är att ha psykologisk trygghet på jobbet, säger psykologen Katarina Blom.

En kvinna sitter vid en dator och ser överlycklig ut samtidigt som hon sträcker upp händerna i luften.
Se till att fira på jobbet. Och inte bara de stora projekten, utan även de små segrarna. Det gör dig lyckligare, säger ekonomiprofessor Micael Dahlén.

Foto: Robert Daly / TT

Sammanfattning av artikeln

Det finns olika saker som gör oss lyckligare på jobbet.

Det är viktigt med tacksamhet och att fira även i det lilla, menar ekonomiprofessor Micael Dahlén.

En bra grund för lycka är att ha psykologisk trygghet på jobbet, säger psykologen Katarina Blom.

Lycka på jobbet ger lycka även i vardagen – och vice versa. Men hur blir vi då lyckligare på jobbet? Med tacksamhet, byxor och psykologisk trygghet kan vi knuffa upp lyckan en bra bit.

– Är du lycklig på jobbet så blir du mer social, mer benägen att umgås med andra och friskare.

Porträtt av Micael DahlénDet sade ekonomiprofessor Micael Dahlén, under 2020 års upplaga av HR-dagarna, arrangerade av Sveriges HR-förening.

Han förklarade att lyckan sprider sig både till och från jobbet.

– Och är du lycklig generellt tar du också med dig den lyckan till jobbet. Du blir mer kreativ, mer benägen att samarbeta och mer optimistisk.

Hur gör vi då för att bli lyckligare? Det gäller att undvika att bli det som Micael Dahlén kallar för en ”happykondriker”.

– En happykondriker går runt och tänker att ”jag borde vara lyckligare; annars måste något vara fel”. Men man kan inte alltid sväva på små rosa moln.

Tacksamhet och delad tillvaro

Istället för att vänta oss rosa moln bör vi jobba på att ”knuffa upp” det vardagliga, jämna – inte minst på jobbet. En sak som gör oss lyckligare är tacksamhet.

– Påminn dig själv att det är fantastiskt att du har ett jobb att gå till. Det kan knuffa upp lyckan en bra bit. Och säg till dina kollegor hur mycket du uppskattar dem. Du blir lyckligare av att påminna dig om det, och de blir lyckligare av att höra det.

Säg till dina kollegor hur mycket du uppskattar dem. Du blir lyckligare av att påminna dig om det, och de blir lyckligare av att höra det

Och när vi pratar med våra kollegor, är det bra idé att hålla ögonkontakt. För den som jobbar hemifrån, går det lika bra via webbkameran.

– Ögonkontakt är det mest fundamentala sättet att dela tillvaro med varandra – och att dela tillvaro gör oss också lyckligare. Det räcker med två till fyra sekunders ögonkontakt.

Förväntan, firande, rutiner och motion

Något annat som skänker lycka är förväntan, som enligt Micael Dahlén är lika härlig som en upplevelse i sig.

– Helgen skänker lycka, och därför är fredag veckans lyckligaste dag. Då njuter vi av alla våra planer. Men det är dålig ekonomi att fokusera all vår lycka på helgen. Gör små planer för arbetsveckan istället. Planera in något härligt varje måndag, som du kan se fram emot under helgen.

Dessutom är det viktigt att fira.

– Du behöver inte bara fira ”det stora projektet”. Ta en dag i taget, och fira lite varje dag.

Micael Dahlén har också ett annat, konkret, råd att komma med: ha på dig jobbyxor, även om du arbetar hemifrån.

– I början kan det kännas lite härligt att jobba hemifrån och vara utan byxor, men efter ett tag hamnar vi i limbo. Vi vet inte riktigt var vi befinner oss. Vi behöver rutiner för att få struktur på tillvaron, och med byxor kommer rutiner. Med byxor kommer också möjligheten att ge oss ut på lunchen och motionera. Och det ger också lycka.

Psykologisk trygghet

Porträtt av Katarina BlomEtt annat sätt att bli mer välmående på jobbet är att se till att det finns psykologisk trygghet på arbetsplatsen. Det menar psykologen Katarina Blom, som talade på arbetsmiljökonferensen Gilla Jobbet.

– Psykologisk trygghet innebär att jag vågar ta upp saker som känns svårt och göra små risktagningar.

På en arbetsplats med psykologisk trygghet arbetar man för att lära sig, man är nyfiken och man erkänner sina egna misstag och begränsningar.

Hur skapar man då en sådan arbetsplats? Ett konkret sätt är att använda korta möten – Katarina Blom kallar dem för ”team debriefs” – med fyra punkter:

 • Hur ligger vi till?
 • Vilka goda ansträngningar kan vi fira?
 • Vilka misstag ka vi dela?
 • Vad kan vi lära oss?

För att mötena ska bli konstruktiva gäller det att inte fastna i det negativa, utan tänka på vad som ska börja göras annorlunda för att arbetsplatsen ska bli ännu bättre.

Dessutom gäller det att våga bjuda på sig själv. Chefen får gärna börja, genom att dela med sig av sina misstag. Men det är också viktigt att medarbetarna gör det.

Bär inte din osäkerhet själv utan dela det i gruppen

– Bär inte din osäkerhet själv utan dela det i gruppen. Och ta dina känslor på allvar. Om du upplever något som besvärligt eller utmanande så kommer nog fler att känna samma sak. Ta det i små steg. Och om någon annan gör det, se då till att vara där och trygga upp direkt.

7 saker som gör oss lyckligare på jobbet

 1. Tacksamhet
 2. Delad tillvaro
 3. Förväntan
 4. Firande
 5. Rutiner
 6. Motion
 7. Psykologisk trygghet

Om personerna i texten

Micael Dahlen är professor vid Handelshögskolan i Stockholm och forskar bland annat om konsumentbeteende, kreativitet och kommunikation. Han har skrivit en bok om lycka.

Katarina Blom är psykolog och föreläsare. Även hon har skrivit en bok om lycka.

Text: Anna Wettergård