De tar första steget mot friskare arbetsplatser

21 maj 2024 Lästid: 6 min
Sammanfattning av artikeln

Suntarbetsliv erbjuder en utbildning för organisationer som vill stärka sina friskfaktorer.

Den heter Friskfaktorsteget.

Våren 2024 går de första grupperna utbildningen.

Två deltagare tycker att Friskfaktorsteget är givande och inspirerande.

De ser fram emot att börja leda arbetet i sina organisationer.

En av dem tror att det blir roligare att vara skyddsombud om man får jobba mer främjande med arbetsmiljön.

Hur gör man en plan för att arbeta vidare med friskfaktorer? Och vem ska egentligen genomföra arbetet? Det är något av allt man lär sig i Friskfaktorsteget.

Foto: Johner bildbyrå /Plattform

Sammanfattning av artikeln

Suntarbetsliv erbjuder en utbildning för organisationer som vill stärka sina friskfaktorer.

Den heter Friskfaktorsteget.

Våren 2024 går de första grupperna utbildningen.

Två deltagare tycker att Friskfaktorsteget är givande och inspirerande.

De ser fram emot att börja leda arbetet i sina organisationer.

En av dem tror att det blir roligare att vara skyddsombud om man får jobba mer främjande med arbetsmiljön.

Friskfaktorsteget är en nystartad utbildning för de som ska leda arbetet med att stärka friskfaktorer i kommuner, regioner och kommunala företag.
– Jag har blivit så inspirerad och energifylld av Friskfaktorsteget. Nu ser jag fram emot att börja jobba främjande, säger hr-konsulten Jessica Björklund.

Under våren 2024 har de första grupperna gått Suntarbetslivs utbildning Friskfaktorsteget. Här berättar två av deltagarna om vad utbildningen, som är unik i sitt slag, gett dem och hur den kommer att bidra till arbetsmiljöarbetet på hemmaplan.

– Jag har blivit så inspirerad och energifylld av Friskfaktorsteget. Nu ser jag fram emot att börja jobba främjande med stöd av friskfaktorer.

Det säger Jessica Björklund som är hr-konsult i Farsta stadsdelsförvaltning inom Stockholms stad. Hon går Friskfaktorsteget tillsammans med Maria Hagman som är fackligt förtroendevald för Kommunal och med i stadens centrala samverkansgrupp.

Förvaltningsledningen i Farsta står bakom satsningen

Förvaltningsledningen i Farsta har i år beslutat att börja jobba med friskfaktorer som metod i arbetsmiljöarbetet. Därför är det ytterligare en hr-medarbetare och även en fackligt förtroendevald för Sveriges Lärare från dem som går Friskfaktorsteget i år.

Jessica Björklund.

– Att gå utbildningen tillsammans är första steget, sen får vi ser hur vi ska jobba vidare. Vi slutar inte med riskbedömningar och fortsätter givetvis med det systematiska arbetsmiljöarbetet. Men vi kommer också att behöva flytta vårt fokus från risk till frisk, och börja tänka mer främjande.

Forskning visar att om man har de åtta friskfaktorerna på plats i en organisation, så mår människor bra, tycker om att gå till jobbet och vill vara med och nå målen.

Om vi har medarbetare som trivs och presterar så ger det bättre kvalitet till stockholmarna.

Jessica Björklund, hr-konsult i Farsta

– Det är klart att om vi har medarbetare som trivs och presterar så ger det bättre kvalitet till stockholmarna och ett mer hållbart arbetsliv.

Utbildningsledarna får beröm av Jessica Björklund. Hon uppskattar att de som deltar även får lära sig metoder för digitala workshops och hur man i praktiken skattar friskfaktorer i verksamheterna.

– Jag är positivt överraskad av Friskfaktorsteget. Den är intensiv, lätt att ta till sig och på en bra nivå för oss som har följt Studio Friskfaktor.

Gör en gemensam plan framåt

Förutom att få kunskap, perspektiv och metoder i själva utbildningen, så ger det henne mycket att få gå den tillsammans med deltagare från hela landet. Blandningen av hr-representanter, skyddsombud och fackliga representanter berikar.

– Det är roligt att se våra likheter fast vi jobbar på helt olika platser. Vi ger tips och råd till varandra, och det är bra att få veta hur andra tänker och gör.

Det är viktigt att de är flera från hennes egen förvaltning som går utbildningen, tycker hon.

– Det ska inte skapas små öar av kunskap om hur man bedriver friskfaktorarbete. Det ska genomsyra hela organisationen. Då ger det mest utdelning.

När alla från Farsta stadsförvaltning har gått färdigt Friskfaktorsteget ska de göra en gemensam plan tillsammans med förvaltningsledningen och med de fackliga.

– Den här förändringen ska vi göra tillsammans.

Karlstad börjar med frukostmöten för chefer

Karlstad är en annan kommun som har deltagare i de första omgångarna av Friskfaktorsteget. Socionomen Briannah Mulego är huvudskyddsombud och ordförande för Akademikerförbundet SSR i Karlstads kommun. Hon deltar tillsammans med ett annat huvudskyddsombud från Vision, en hr-specialist och kommunens hr-chef.

Vi får metoder för att undersöka hur det står till med friskfaktorerna.

Briannah Mulego, huvudskyddsombud för Akademikerförbundet SSR i Karlstad

I Karlstad har de redan börjat med frukostmöten för cheferna där de får lära sig om friskfaktorer. Men det är också ett sätt för hr och skyddsombud att förstå mer om chefernas dilemman.

I Friskfaktorsteget har de precis fått en hemläxa där de ska börja lägga upp friskfaktorsatsningen på hemmaplan. Och fler frukostmöten är redan spikade i Karlstads kalender.

Briannah Mulego

– Vi vill att cheferna ska vara väl insatta och bekväma i sina kunskaper om friskfaktorer. Vi kommer även att lyfta de goda exempel på hur man kan jobba med friskfaktorer som vi får i utbildningen. Såna är bra att ha när man ska börja med något nytt och lite okänt, säger Briannah Mulego.

Blir roligare att vara skyddsombud

Hon rekommenderar Friskfaktorsteget till alla som vill arbeta främjande med arbetsmiljön.

– Definitivt! Jag såg Studio Friskfaktor och det gav grundläggande kunskap, men nu får vi så mycket mer. Friskfaktorsteget stannar inte vid vad friskfaktorer är, utan vi får metoder för att undersöka hur det står till med friskfaktorerna i vår egen verksamhet, och vad vi kan göra med resultaten.

Hon tror att det blir roligare att vara skyddsombud när man får jobba på det här sättet med arbetsmiljön.

– Det är bra att kartlägga risker. Men det är minst lika viktigt att kartlägga vad som fungerar, och dra nytta av det.

Många kanske tänker att man inte har tid eller råd att skicka folk på utbildningar som Friskfaktorsteget, säger hon.

Friskfaktorsteget boostar arbetsmiljöarbetet.

– Att satsa på en god arbetsmiljö är en bra investering om man tänker på hur mycket en dålig arbetsmiljö kostar. Det här är ett sätt att boosta arbetsmiljöarbetet, och när vi får koll på de åtta friskfaktorerna får vi också gemensamma begrepp att prata utifrån.

– Att få gå Friskfaktorsteget är viktig kompetensutveckling för fackliga representanter och skyddsombud. Vi ska inte bara kallas in för att brainstorma vid problem. Vi i Karlstad vet att vi får goda resultat när vi gör saker som detta tillsammans.

Anmäl er till Friskfaktorsteget

Lär er leda friskfaktorarbetet i er organisation.

Friskfaktorsteget är en utbildning för er som processleder förändringsarbete.

Flera kursstarter i höst!

Läs mer och anmäl er.

Vad är Friskfaktorsteget?

Friskfaktorsteget är en digital lärarledd utbildning från Suntarbetsliv.

  • En utbildning i hur kommuner, regioner och kommunala företag kan lägga upp och genomföra ett friskfaktorarbete.
  • Vänder sig till den som ska processleda arbetet tillsammans med ett skyddsombud.
  • Utbildningen är kostnadsfri, digital, lärarledd och uppdelad på fyra halvdagar
  • Tar bland annat upp hur man förankrar, får med hela organisationen och undviker vanliga fallgropar.
  • I alla block ingår samtal, reflektioner och övningar.
  • Flera kursstarter hösten 2024.

Läs mer och anmäl dig här!

Suntarbetsliv rekommenderar starkt att 2-3 personer från organisationen går kursen tillsammans, till exempel en arbetsmiljöstrateg från hr och ett huvudskyddsombud eller annan facklig förtroendevald på central nivå.

Fler stöd om friskfaktorer – välj det som passar er!

Hos Suntarbetsliv finns en rad olika stöd för dig som vill komma igång eller komma vidare med friskfaktorer. Välj vad som passar dig och din arbetsplats just idag!

Friskfaktorlabbet – Chefens och skyddsombudets verktyg för att jobba med friskfaktorerna på arbetsplatsen.

Friskfaktorlinjen –  En tjänst där du kan boka tid för vägledning eller ett bollplank för att starta upp eller komma vidare i arbetet med friskfaktorer.

Studio Friskfaktor –  En digital programserie för alla som vill veta mer om friskfaktorer!

Och så utbildningen som just den här artikeln handlar om –  Friskfaktorsteget

Se en film om friskfaktorer!

Filmen är 6 minuter lång och en del av Studio Friskfaktor.

Anna Norrby
Text: Anna Norrby
Kontakt: [email protected]