Konkret stöd i det systematiska arbetsmiljöarbetet
Verktyget kan användas som en del i ert systematiska arbetsmiljöarbete. De sex övningarna ger stöd i att undersöka arbetsmiljön, göra riskbedömningar och skapa handlingsplaner att arbeta vidare med. Använd gärna materialet tillsammans med de rutiner ni har i er egen verksamhet.
Det kompletterande materialet (fördjupningsmaterialet) består av övningar för att arbeta vidare med det ni vill stärka eller förbättra. Här finns också underlag för att arbeta med riskbedömningar och introduktion av nyanställda.
Börja gärna med den första övningen som handlar om dialogen i arbetsgruppen. Därefter väljer ni själva att göra alla övningar eller bara de ni önskar, i den ordning som passar er. Varje deltagare har sin egen arbetsbok att skriva ner slutsatser och lärdomar i. I materialet ingår även en handbok som hjälper samtalsledaren att leda och tydliggöra syftet med övningarna och berätta hur resultaten ska användas.
Ladda ner eller beställ materialet
Allt material till samtalsledaren och till varje övning kan antingen laddas ned direkt och skrivas ut eller beställas som tryckt material.
Tidsåtgång
Varje övning tar cirka en till två timmar att genomföra och kan genomföras på en arbetsplatsträff. Anpassa övningarna efter era behov och förutsättningar.
Tips till samtalsledaren
I arbetet med verktyget utses någon till samtalsledare. Det kan vara chefen, en medarbetare eller någon från övriga organisationen.
Samtalsledaren ska:
- förklara syftet med verktyget
- leda gruppen genom övningarna
- berätta hur resultaten ska användas
- uppmuntra till dialog och aktiv medverkan
Stöd i varje övning
Som samtalsledare är det bra att bekanta sig med övningarna och dess syften inför arbetet med materialet. Då blir det lättare att anpassa övningarna efter behov och förutsättningar.
Till hjälp finns handboken för samtalsledare. Den innehåller konkret vägledning inför varje övning och ytterligare tips före, under och efter genomförandet!