Trans – här är dina rättigheter på jobbet

24 juli 2024 Lästid: 5 min
Sammanfattning av artikeln

Många unga transpersoner är arbetslösa. Bland de som har jobb är det är vanligt att känna sig diskriminerad på arbetsplatsen.

En vanlig form av diskriminering är att använda ett annat pronomen på personen, än vad personen själv vill.

Arbetsgivare kan underlätta för transpersoner på jobbet.

De kan till exempel se till att det finns könsneutrala toaletter och egna omklädningsrum för den som önskar det.

Arbetsgivaren kan också tillsammans med en arbetsgrupp ta fram en policy mot diskriminering på arbetsplatsen.

fyra personer vid ett mötesbord, med en ung kvinna i förgrunden.
Många transpersoner har erfarenheter av diskriminering i arbetslivet. Men det har samtidigt blivit vanligare med stöd från både kollegor och chef. (Personen på bilden har inget samband med texten)

Foto: Johnér bildbyrå

Sammanfattning av artikeln

Många unga transpersoner är arbetslösa. Bland de som har jobb är det är vanligt att känna sig diskriminerad på arbetsplatsen.

En vanlig form av diskriminering är att använda ett annat pronomen på personen, än vad personen själv vill.

Arbetsgivare kan underlätta för transpersoner på jobbet.

De kan till exempel se till att det finns könsneutrala toaletter och egna omklädningsrum för den som önskar det.

Arbetsgivaren kan också tillsammans med en arbetsgrupp ta fram en policy mot diskriminering på arbetsplatsen.

Många unga transpersoner är arbetslösa. De har svårare att göra karriär och tjänar ofta sämre än andra. De är oroliga för att diskrimineras och trakasseras på jobbet. Bäst mår de på en inkluderande arbetsplats. Det visar en ny kunskapsöversikt om transpersoners arbetslivsvillkor i Norden.

– Jag är själv orolig för diskriminering och trakasserier. Diskriminering handlar sällan om stora saker som att bli nedslagen på gatan. Det handlar oftast om små vardagliga stressfaktorer som tär på en mer och mer.

Det säger en ung transperson som Suntarbetsliv talat med. Han har fått könsbekräftande behandling och uppfattas nu som man även av omgivningen. Han har precis gjort sin första dag på ett nytt jobb.

Transpersoner är personer vars könsidentitet eller sätt att uttrycka kön skiljer sig från det kön som registrerades för dem när de föddes.

NIKK, Nordisk information om kunskap om kön, ett samarbetsorgan under Nordiska ministerrådet, har nyligen kommit ut med en rapport om nordiska transpersoners livs- och arbetsvillkor. Rapportförfattaren har gått igenom ett stort antal studier. Hon har också intervjuat och samtalat med diskrimineringsombud och företrädare för organisationer.

Arbetslösa och sjukskrivna

Enligt rapporten är transpersoner oftare arbetslösa och sjukskrivna än resten av befolkningen. Många av dem har nedsatt arbetsförmåga och psykisk ohälsa.

Bilden bekräftas av en ny svensk avhandling som visar att fyra av fem transpersoner saknar jobb.

Många av dem är unga. Enligt Socialstyrelsen är de flesta som får diagnosen könsdysfori – den diagnos som ligger bakom så kallad könsbekräftande behandling – under 30 år.

Unga människor är särskilt utsatta.

Susanna young Håkansson, ansvarig för kunskapsöversikten Transpersoners arbetslivsvillkor i Norden.

Susanna Young Håkansson, ansvarig utredare till rapporten Transpersoners arbetslivsvillkor i Norden

– Unga människor är särskilt utsatta i arbetslivet. Att vara ung och trans innebär en dubbel utsatthet, konstaterar Susanna Young Håkansson, ansvarig utredare bakom den nya rapporten.

Enligt rapporten är unga transpersoner mer pessimistiska inför möjligheten att hitta ett bra jobb än homo- och bisexuella. De är också mindre öppna med sin könsidentitet än homo- och bisexuella är med sin sexuella läggning.

– Vi har kommit längre i arbetet mot diskriminering av homo- och bisexuella men inte lika långt när det gäller transpersoner. Att bryta mot normer kring kön bestraffas hårdare av samhället än att bryta mot normer kring sexualitet, säger Susanna Young Håkansson.

Få anmälningar till DO

Många av transpersonerna i studierna bakom rapporten har känt sig trakasserade eller diskriminerade på jobbet. Vanligast är att bli trakasserad av brukare, klienter, kunder och patienter. Rapporten visar också att det är vanligt med misstänkt diskriminering från arbetsgivare i form av inte få ett jobb eller en befordran som man anser att man bör få.

– Här finns ett stort mörkertal. Det kommer in få anmälningar om diskriminering i arbetslivet från transpersoner, säger Susanna Young Håkansson.

2020 fick Diskrimineringsombudsmannen in drygt 2 800 anmälningar om diskriminering. 49 av dem handlade om könsidentitet eller uttryck för kön.

– Man kanske inte alltid orkar ta den kampen, säger den unge transperson Suntarbetsliv talat med.

Enligt rapporten är det vanligare att transpersoner blir trakasserade av kollegor än av arbetsgivare. Det kan till exempel handla om att de systematiskt blir tilltalade med ett annat pronomen (han, hon, det) än de föredrar. Eller att de får alltför intima frågor om sin kropp.

Viktigt med stöd från arbetskamrater och chefer

Riskfaktorerna för transpersoner i arbetslivet är enligt rapporten diskriminering, trakasserier och att uteslutas ur gemenskapen på arbetsplatsen. Friskfaktorer för transpersoner är det som gör arbetsplatsen inkluderande: könsneutrala toaletter och omklädningsrum, att rätt pronomen används, att man får stöd från chefer och kollegor, att arbetsplatsen arbetar för att förebygga diskriminering och att det finns kunskap om vad det innebär att vara trans.

Det värsta är att vara ensam. Stöd gör att man blir starkare.

Ung transperson.

Rapporten visar också på ljusglimtar. Tre av fyra transpersoner har upplevt att någon på jobbet stöttat, försvarat eller skyddat dem när det gäller deras könsidentitet. Det handlar ofta om att kollegor står upp för en och säger ifrån om det behövs.  Till exempel när det förekommer transfoba skämt.

– Det värsta är att känna sig ensam. Stöd gör att man känner sig starkare, säger den unge transperson vi talat med.

Runt hälften av transpersonerna ansåg 2020, i en studie som ingår i rapporten, att arbetsgivaren gett dem stöd och uppmuntran angående deras könsidentitet. 2016 upplevde endast var tredje transperson ett sådant stöd.

Det här är trans

Transpersoner är ett samlingsbegrepp för olika individer som upplever att det juridiska kön de tilldelades vid födseln inte stämmer överens med deras könsidentitet och/eller könsuttryck.

Läs mer i kunskapsöversiktens ordlista för olika begrepp

Till dig som är trans – det här har du rätt till på jobbet

Ansvaret för förbättringsåtgärder ligger inte hos dig utan hos arbetsgivaren. Alla arbetsgivare ska enligt Diskrimineringslagen arbeta för att förebygga diskriminering på arbetsplatsen.

Du ska inte behöva utbilda chefer eller kollegor om vad det innebär att vara transperson. Det ligger i chefers och fackliga företrädares uppdrag att sätta sig in i det.

Det som är en bra och inkluderande arbetsmiljö för transpersoner är en bra och inkluderande arbetsmiljö för alla.

Källa: Susanna Young Håkansson, utredare på Nationella sekretariatet för genusforskning vid Göteborgs universitet.

Ur kunskapsöversikten

Negativt bemötande

Många transpersoner har erfarenhet av negativt bemötande på jobbet, som negativa kommentarer och att bli felkönade.

Att fel pronomen används om transpersoner var den vanligaste formen av negativt bemötande.

Kultur och kunskapsnivå

Arbetsplatskulturen uppfattas som en viktig risk- som friskfaktor. Många transpersoner har upplevt gott stöd på arbetsplatsen.

Många uppger att ledarskapet spelar stor roll för arbetet med inkludering. Men chefers kunskap är ofta för låg för att de ska kunna vara professionella i sitt bemötande.

Fysisk arbetsmiljö

Fysiska lokaler påverkade alla intervjuades arbetsmiljö på något sätt. Könsneutrala toaletter är viktigt.

Könsneutrala omklädningsrum upplevdes som positivt. Flera pekade också på behovet av enskildhet för både ombyte och dusch.

Läs hela kunskapsöversikten Transpersoners arbetslivsvillkor i Norden

 

Mynak, myndigheten för arbetsmiljökunskap, har nyligen kommit ut med en vägledning för arbetsgivare när en medarbetare ska genomgå en transition. Här hittar du Mynaks Vägledning vid transition

Aktiva åtgärder - det här är arbetsgivarens ansvar

Enligt Diskrimineringslagen ska arbetsgivare arbeta förebyggande och med aktiva åtgärder för att motverka diskriminering. De ska löpande undersöka risker, analysera, planera åtgärder och följa upp.

Arbetet omfattar fem områden:

  1. arbetsförhållanden
  2. löner och anställningsvillkor
  3. rekrytering och befordran
  4. kompetensutveckling och utbildning
  5. möjlighet att förena arbete och föräldraskap

Det ska också finnas riktlinjer och rutiner för att förhindra trakasserier, sexuella trakasserier och repressalier, främja en jämn könsfördelning och göra en kartläggning av kvinnors och mäns löner.

 

Du som chef – tänk också på det här: 

hbtq-flagga i regnbågsfärgerTa inte för givet att någon har en viss läggning eller könsidentitet.

Låt varje person själv bestämma hur öppen man vill vara.

Se till att det är öppet att driva hbtq-frågor, utan att någon ska tvingas bli representant för dem.

Se till att chefer och medarbetare får utbildning och kunskapshöjande insatser.

 

Text: Michael Nyhaga
Kontakt: [email protected]