Förebygg sexuella trakasserier
Checklista och medarbetarenkät
Checklista och medarbetarenkät
Sexuella trakasserier kan förekomma på alla arbetsplatser och det är arbetsgivarens ansvar att förbygga och förhindra att det sker. Här finns stöd för att arbeta systematiskt och förebyggande med frågan.
Verktyget består av:
Använd checklistan för att se till att rutiner och riktlinjer är på plats och för att öka kunskapen om arbetsmiljön, sexuella trakasserier och lagkrav. Checklistan utgår från diskrimineringslagens struktur, terminologi och regler, men hänvisar även till föreskrifterna om systematiskt arbetsmiljöarbete och organisatorisk och social arbetsmiljö.
Undersök medarbetarnas upplevelse av sexuella trakasserier i arbetet med hjälp av enkäten. Förekommer det sexuella trakasserier eller en jargong som kan underlätta sådana trakasserier? Vet de anställda vart de ska vända sig om de skulle bli utsatta? Med hjälp av resultatet från enkäten kan sedan chefer och skyddsombud se om arbetsplatsen behöver förbättra sitt arbete för att förhindra att sexuella trakasserier.
Verktyget används av chefer och skyddsombud som en del i det systematiska arbetsmiljöarbetet. Det kan användas på alla arbetsplatser, och gäller också situationer där den som trakasserar är någon annan än en arbetskamrat eller chef. Det kan vara brukare, patient, klient eller liknande. Verktyget är framtaget av den ideella organisationen Prevent som ägs av Svenskt Näringsliv, LO och PTK och är framtaget av fackförbund och arbetsgivare tillsammans.
Socialtjänsten i Upplands Väsby har mätt oron och annat som påverkar arbetsmiljön för medarbetarna under pandemin. Tillsammans fann sedan medarbetarna och deras chefer lösningarna på mycket av det som var…
När Sandviken energi satte säkerhetsarbetet högst upp på agendan, och införde ett nytt system för att rapportera risker, minskade arbetsolyckorna med 16 procent på ett år. ”Nu genomsyrar vårt säkerhetstänk…
Under pandemin har många med kontorsarbete arbetat hemifrån. Utan rutiner och social kontroll ökar risken för alkoholproblem. Men det finns bra hjälp att få för chefer och skyddsombud som vill…
Ta mig dit
Var vill du börja?
Här hittar du riktigt bra stöd på vägen!
Stöd för att hantera risker, oro och nya arbetssätt
Gemensam bas för chefer och skyddsombud
Gemensam bas för chefer och skyddsombud
Få ut mer av era möten
Utveckla chefers organisatoriska förutsättningar
För bättre digital arbetsmiljö
För ett hållbart arbetsliv
Jobba tillsammans med organisatorisk och social arbetsmiljö
Vägar till föreskrifterna om organisatorisk och social arbetsmiljö
Vägledning för arbetsanpassning och rehabilitering
Stöd för systematiskt arbetsmiljöarbete
Börja förebygga osund stress
Testa din stressnivå
Förebygg stick- och skärskador i vården
Få gemensam bild av nuläget
Stöd för en bättre arbetsmiljö
Ta reda på mer
Vilken ny kunskap kan ni använda?
När coronavaccinationerna nu är i gång gäller de att de sker på ett säkert sätt – så att vårdpersonalen undviker...
Att arbeta på en intensivvårdsavdelning under pandemin har likheter med att vara stationerad i en krigszon. Försvarsmakten har metoder för...
Hur påverkas arbetsmiljön av pandemin? AFA Försäkring har under året anslagit 100 miljoner kronor till forskning om coronavirusets effekter på...