Var rädd om era äldre på jobbet. Ta vara på deras erfarenhet och ge dem utrymme att jobba mer flexibelt, så vill de stanna längre. Det var några råd från forskare och experter under ett seminarium om äldre i arbetslivet på Gilla Jobbet den 26 oktober.
Vilka förutsättningar behöver man för att bli en jobbonär? Med den frågan inledde moderatorn Karin Hagman, till vardags VD för Suntarbetsliv, ett seminarium om äldre i arbetslivet på arbetsmiljöeventet Gilla Jobbet den 26 oktober. Till hjälp för att besvara den hade hon en panel med forskare och sakkunniga på området.
Vi blir allt äldre i befolkningen. Samtidigt fattas det arbetskraft på bland annat äldreboenden, skolor och sjukhus. Då behöver man veta vad som får folk att vilja stanna kvar på en arbetsplats, trots att de skulle kunna gå i pension.
Vad är det då som får folk att stanna? Forskaren Isabel Hansson har undersökt så kallade jobbonärer inom ramen för ett stort forskningsprojekt om äldre i arbetslivet. En jobbonär är en person som fortsätter jobba efter 65 år, fast på deltid, och som dessutom tar ut en del pension.
Känna mening viktigast
I studien kan Isabel Hansson se att jobbonärerna framför allt fortsätter jobba på grund av tre skäl:
- Att känna mening med arbetet. Det är den enskilt viktigaste orsaken.
- Att vara behövd på arbetsplatsen. Men det är inte det som avgör, om jobbet inte samtidigt känns meningsfullt.
- Den egna ekonomin. Det skälet är vanligare bland kvinnliga än manliga jobbonärer. Och de kvinnor som uppger det som skäl för att jobba längre, jobbar ofta mer än männen.
Arbetsmiljön påverkar också
Arbetsmiljön på jobbet kan också påverka valet mellan att fortsätta jobba eller gå i pension. Det handlar framför allt om krav och inflytande på arbetet, berättade Kristina Alexanderson, professor i socialförsäkringar.
Känslan av inflytande påverkar valet att stanna.
Kristina Alexanderson, professor i socialförsäkringar, Karolinska Institutet
Hon har följt tre årskullar av personer som fortsatt jobba efter 65 års ålder.
– Vi har bland annat sett att känslan av inflytande på arbetet har påverkat det valet.
Den egna hälsan påverkar också. Den som tidigare i sitt yrkesliv har varit sjukskriven för någon psykisk diagnos, till exempel stress, yrkesarbetar i lägre utsträckning efter 65 års ålder.
Anpassa – men inte för mycket
Vill man ha kvar sina äldre anställda kan man behöva anpassa arbetsplatsen, konstaterade forskaren Ann-Beth Antonsson från Kungliga Tekniska Högskolan.
– Det kan handla om att få andra arbetstider, kompetensutveckling för att hänga med i till exempel nya it-program, och avlastning från fysiskt tunga arbetsuppgifter.
Hon varnade samtidigt för anpassningar som lastar över för mycket på de yngre. En förskola kan kanske inte ändra arbetstiderna alltför mycket för en person: barnen kommer när de kommer på morgonen. Och på ett äldreboende där undersköterskorna behöver göra en del lyft – där ska inte de yngre behöva göra fler lyft för att en äldre arbetskamrat inte orkar.
Bra med blandade arbetsplatser
Det finns många fördelar för en organisation med att behålla sina äldre, menade Anders Ferbe, som ledde den parlamentariskt tillsatta Delegationen för senior arbetskraft. Delegationen blev klar med sitt uppdrag år 2020. Då presenterade de utredningen Äldre har aldrig varit yngre – allt fler kan och vill arbeta.
I den listar de flera fördelar med fler äldre på jobbet. Blandade arbetsplatser är bra, vad gäller både ålder och andra saker. Äldre sitter också på mycket kunskap som kan vara viktig att föra över till de yngre.
Fler äldre som jobbar framöver
Kommer vi att få fler äldre i arbetslivet framöver? Det trodde alla i panelen.
Normen om att sluta jobba vid 65 år håller på att luckras upp.
Isabel Hansson, forskare vid Göteborgs universitet
– Många arbetsgivare inser att vi står inför stora utmaningar, när stora grupper går i pension. Normen om att sluta jobba vid 65 års ålder håller på att luckras upp. Fler äldre inser att det går att fortsätta arbeta, och många har hälsan i behåll, sa Isabel Hansson.
Men det kommer också att bli en större bredd på vilken ålder olika personer slutar jobba, ansåg Anders Ferbe. Alla orkar inte arbeta länge. Många i arbetaryrken har slitit hårt på sina kroppar och behöver få möjlighet att gå tidigare. Och de behöver få en rimlig pension när de gör det, menade han.
– Vi måste ha en diskussion om att skapa bra förutsättningar för de som kan jobba längre att få göra det. Men också ge stöd och en rimlig pension till dem som inte orkar, sa han.
Tips! Ta en titt på dialogstödet Hållbart arbete genom livet.
Visste du att...
…många över 65 år arbetar deltid. Allt fler av dem tar samtidigt ut pension.