“En utbildning i arbetsmiljö som pågår i tre dagar – det har vi varken tid eller råd med”. Känns resonemanget igen? Men kolla då in vad det gett Nordmaling, den lilla kommunen som skrotade sin gamla föreläsning och satsade på en gedigen arbetsmiljöutbildning för chefer och skyddsombud tillsammans.
Nordmaling är en liten kommun som ligger mellan Umeå och Örnsköldsvik. I öster öppnar sig kusten mot Bottenhavets horisont och inne i vikarna är fisket populärt. Här finns också de stora skogarna och skogsindustrin, och många företag i olika storlekar. Men den största arbetsgivaren är ändå kommunen, med cirka 600 fasta medarbetare och ett antal med tidsbegränsade anställningar.
Vi ville göra arbetsmiljöutbildningen till vår egen och sköta den själva.
En av Nordmalings stora utmaningar är att bli valda som arbetsgivare när även de kringliggande kommunerna med större städer ropar efter medarbetare.
– Vi slåss om arbetskraften här uppe, säger Sylvia Orädd, hr-strateg.
Under 2024 pendlade mer än 1 400 av Nordmalings cirka 7 000 invånare till jobb i andra kommuner, och de flesta åkte norrut till Umeå.
I centralorten Nordmaling ligger det vita kommunhuset, och i det arbetar hr-strategen Sylvia Orädd. Hon har varit drivande i att bygga en strategisk plan för arbetsmiljöarbetet, bland annat som ett sätt att möta kompetensutmaningen. Kommunen har flera utmaningar, till exempel chefernas organisatoriska förutsättningar och en allmänt slimmad organisation.
– Vi behöver jobba med att få lagom antal medarbetare per chef, och bygga in stödfunktioner för cheferna eftersom de får göra mycket annat också i små kommuner som vår.
Anpassade utbildningen efter kommunens behov
En sak som Nordmaling nu har gjort – med kommunens samverkansgrupp i spetsen – är att skrota den gamla föreläsningen om arbetsmiljö, som köptes in av företagshälsan. Det var en åttatimmars föreläsning av typen korvstoppning med powerpointbilder, som inte förändrats nämnvärt de senaste 15 åren, för att citera Kommunals huvudskyddsombud Sofia Ahlfeldt. Vi återkommer till henne.
Istället valde de en modern utbildning i arbetsmiljö: Suntarbetslivs arbetsmiljöutbildning, som är partsgemensamt framtagen. Den innehåller sex moduler som man kan genomföra efter behov och i den ordning som passar verksamheten bäst.
Man kan också göra som Nordmaling gjort: anpassa lite grann men framför allt köra hela utbildningen i tre dagar på raken. De formligen marinerade och peppade chefer och skyddsombud i en lag av föreläsningar, dialoger och grupparbeten.
– Vi ville göra arbetsmiljöutbildningen till vår egen och sköta den själva. När man är en liten kommun blir det trovärdigt när man genomför arbetsmiljöutbildningen tillsammans. Vi visar att vi har samma mål och samma bild av vad som behövs för att få en bra arbetsmiljö, säger Sylvia Orädd.
Hr och huvudskyddsombud höll i den tillsammans
Planeringen och genomförandet gjorde Sylvia Orädd och hr-strategen Alexandra Häggkvist tillsammans med tre huvudskyddsombud: Sofia Ahlfeldt från Kommunal, Samuel Sondell från Sveriges Lärare och Elin Stigenlöv från Akademikerförbundet SSR.
Huvudskyddsombuden var utbildningsledare för varsin del av arbetsmiljöutbildningen. De fick välja vilken del de ville hålla i och läste in sig på den, och sedan höll hr-strategerna ihop helheten.
Dialogerna är viktiga.
– Allt byggde på frivillighet, man ska känna att man vill stå där framme. Det blev väldigt bra och uppskattat, säger Sylvia Orädd.
Men visst fanns det några lärdomar också, som det där med att hålla tiderna, flikar Alexandra Häggkvist in.
– Man kan behöva känna av hur man disponerar sin tid. Men det beror också på vad det uppstår för dialoger utifrån ämnet i utbildningen, och dialogerna är viktiga.
De tycker att det till exempel blev bra diskussioner om risk- och konsekvensanalyser. Kommunen har enligt dem tidigare haft utmaningar med att förstå varför man ska göra dem och att få dem gjorda i rätt tid.
Blev en kick-off för arbetsmiljöarbetet
Kommunals huvudskyddsombud Sofia Ahlfeldt är boendehandledare på ett gruppboende, och ordförande för Kommunals sektion Syd i avdelning Västerbotten. Hon beskriver arbetsmiljön inom sektorn omsorg som mycket tung.
– Alla upplever en hög arbetsbelastning och i princip ingen återhämtning. Det skapar konflikter i arbetsgrupper, och det har vi i Kommunal flaggat för i många år.
Som skyddsombud har hon länge försökt få en arbetsmiljöutbildning som även rymde diskussioner.
– Jag är väldigt glad över att vi har fått den här arbetsmiljöutbildningen nu.
Hon berättar att tre dagar på raken var det enda möjliga upplägget. Det var lättare att få loss deltagarna på det viset. Bonus att utbildningen blev som en kick-off för arbetsmiljöarbetet i början av hösten, slår hon fast.
Jag är väldigt glad över att vi har fått den här arbetsmiljöutbildningen nu.
Som kommunalare och fackligt engagerad gillar hon folkbildning, och anser att tid och möjlighet att kunna utbyta erfarenheter är en grundbult i lärandet. Den där surrande dialogen i bikupor där man pratar i små grupper eller två och två, och där alla kommer till tals. Och att kunna röra sig runt i lokalen.
– Att få goda exempel från andra verksamheter, att få till sig nya synsätt och knep genom dialog är alltid utvecklande. Det får många att bli mycket mer engagerade än att bara lyssna på en föreläsning. Och bland oss skyddsombud för Kommunal finns det fler än en som har svårt att sitta still i åtta timmar, säger Sofia Alfeldt.
– Tre dagar kan låta mycket, men i efterhand vet vi att det var bra att chefer och skyddsombud fick tid att prata med varandra utifrån sina erfarenheter och sina verksamheter, säger Sylvia Orädd.
Chefen och skyddsombudet: ”Redan flera förbättringar”
Två av dem som gått utbildningen arbetar inom sektorn samhällsbyggnad. Det är administratören Jenny Pahlberg, skyddsombud för Vision och sektorchefen Camilla Gimbergsson. Det här är Jennys första utbildning i arbetsmiljö genom arbetsgivaren, medan Camilla hade gått kurser i Örnsköldsvik där hon jobbade förut.
De ser redan flera positiva effekter av utbildningen, och att ha gått den tillsammans.
– Vi har börjat prata mer om arbetsmiljön efter utbildningen. Så nu har det bubblat upp saker som varken jag eller andra chefer helt haft vetskap om, säger Camilla Gimbergsson.
Skyddsombudet håller med, och nämner att distansarbetet skapar en del problem i deras sektor.
– Nu vet vi att vi behöver förtydliga hur man ska vara tillgänglig för varandra vid arbete på distans. Vi behöver också följa upp och utvärdera hur distansarbetet fungerar, säger Jenny Pahlberg.
Sektor samhällsbyggnad ska gå igenom och teckna avtal med de medarbetare som kan arbeta på distans, och kommunen ska även se över riktlinjerna för avtalen, berättar Camilla Gimbergsson.
Nu vet de dessutom mer om vem som ansvarar för vad i arbetsmiljön.
På arbetsmiljöutbildningen deltog sektorns alla chefer, fyra skyddsombud och ett huvudskyddsombud. De höll till i en konferenslokal i kommunhuset.
– Det var väldigt nyttigt att sitta tillsammans och tänka, och få tid att stöta och blöta. Vi gjorde en plan för hur vi skulle fortsätta med arbetsmiljöarbetet till vardags, säger Jenny Pahlberg.
De är nöjda med utbildningen och hur hr och huvudskyddsombud genomförde den tillsammans.
– Jag blev sjukt imponerad av hur bra huvudskyddsombuden höll föreläsningar för oss andra. Hr-strategerna har jag lyssnat på tidigare och vet att det är proffsiga i sitt sätt att föreläsa och utbilda, säger Camilla Gimbergsson.
De kom till exempel fram till att sektorn skulle utveckla arbetet med friskfaktorer, och hade en kick-off för det med hela sektorns cirka 40 medarbetare, några månader efter arbetsmiljöutbildningen.
Vi gjorde en plan för hur vi ska fortsätta med arbetsmiljöarbetet till vardags.
Flera åtgärder efter utbildning i arbetsmiljö
Dessutom har de börjat planera arbetsplatsträffarna tillsammans. Tidigare var det chefen Camilla som höll i det på egen hand. På arbetsplatsträffarna har de inlett ett arbete med resultatet från medarbetarenkäten. Stress är ett område de behöver ta itu med och därför har de börjat använda Suntarbetslivs verktyg Stressdialogen.
De har även bett hr-avdelningen att göra om sektorns skyddsrond så att den bättre speglar verksamheten.
– Högst oklart om vi hade kommit på det utan att ha gått arbetsmiljöutbildningen, säger Camilla.
Nu ser de framåt mot en bättre arbetsmiljö:
– Jag hoppas att vi inte ska ducka för det som är obekvämt, utan istället ta tag i det, som vi gör nu med frågan om hur vi ska jobba tillsammans på distans, säger Jenny.
Och chefen Camilla tycker att det känns som att de har hittat ett enkelt arbetssätt nu, bland annat med stöd av friskfaktorer.
Sektorn har redan gjort Friskfaktorlabbet, även det ett verktyg från Suntarbetsliv. Varje verksamhet har valt två friskfaktorer som de ska jobba med, och sektorn som helhet har också valt två.
– Vi har valt att jobba med friskfaktorerna ”Delaktighet och inflytande” och ”Närvarande ledarskap”. Det råkade bli samma som sektorn i stort, men det är ju bara bra, säger Jenny.
Kommunchefen: ”Ett konkret sätt att visa att man menar allvar med arbetsmiljön”
Nordmalings kommunchef Thomas Berglund ser Suntarbetslivs arbetsmiljöutbildning som en investering.
– Det här är ett konkret sätt att visa att man menar allvar med arbetsmiljön, och man får ut otroligt mycket av de här dagarna.
Själv deltog han i hela arbetsmiljöutbildningen, och tyckte att det var mycket givande. Han gick runt och lyssnade på dialogerna, och svarade även på frågor.
– Att delta själv gav mig en värdefull inblick i hur verksamheterna fungerar och hur medarbetarna har det. Sen har vi fortfarande en lång resa kvar för att komma framåt med våra utmaningar.
Arbetsmiljöutbildningen ger en riktning framåt för det strategiska arbetsmiljöarbetet, menar han
– Jag blev också otroligt glad och särskilt stolt över engagemanget från skyddsombuden, och alla andra som deltog.
Använder Suntarbetslivs arbetsmiljöutbildning
Suntarbetslivs arbetsmiljöutbildning är en grundutbildning i systematiskt arbetsmiljöarbete för chefer och skyddsombud.
Nu ingår den i Nordmalings arbetsmiljöprocess.
Målsättningen är att genomföra den varje år för nya skyddsombud och chefer.