En skyddsrond är ett viktigt verktyg i det systematiska arbetsmiljöarbetet. Det är en undersökning av arbetsplatsen för att göra den säkrare och hälsosammare. Men hur gör man?
Din arbetsmiljö består av olika delar. Det handlar om den fysiska miljön, som lokalerna och din utrustning. Det handlar om de digitala system vi arbetar med, och det handlar om hur arbetet är organiserat och hur vi är mot varandra.
Arbetsgivaren är enligt lag skyldig att systematiskt undersöka, riskbedöma, åtgärda och följa upp alla de här delarna av arbetsmiljön. Att genomföra en skyddsrond är ett klassiskt sätt att undersöka och riskbedöma för att förebygga olyckor och ohälsa. Den ska genomföras i dialog med medarbetarna om hur de upplever sin arbetsmiljö. Skyddsronden ger också en möjlighet att lära sig mer om arbetsmiljön och hur man kan förbättra den.
1. Skyddsrond för fysisk arbetsmiljö
Chef och skyddsombud går tillsammans runt på arbetsplatsen och undersöker den fysiska miljön. Vid behov kan fler personer delta. Vid fysisk skyddsrond handlar det om att bedöma exempelvis
- Arbetsplatsens utformning – lyfthjälpmedel, anpassningsbara bord/stolar/skärmar, tillgänglighet, mm
- Belysning – ljusstyrka, avskärmning, flimmer, mm
- Buller – ljudnivåer, ljudabsorbenter, mm
- Inomhusklimat – ventilation, temperatur, solskydd, mm
- Hygien – rutiner för handhygien, livsmedelshantering och smittförebyggande, mm
- Skyddsutrustning – andningsskydd, skyddskläder, användning av skyddsutrustning, mm
- Säkerhet – nödutgångar, brandsläckare, ensamarbete, larm, halkskydd, mm
Här finns en checklista för fysisk skyddsrond som går att anpassa till förhållanden på den egna arbetsplatsen. Det går också att göra riktade skyddsronder, med särskilt fokus på exempelvis ergonomi. Ta gärna hjälp av Företagshälsovården eller annan expertis för sakkunskap.
2. Digital skyddsrond
Många yrken innebär arbete i digitala system och med digitala verktyg. Den digitala arbetsmiljön är lika viktig att undersöka som den fysiska. Här handlar det om att undersöka tre olika aspekter av digital arbetsmiljö:
- Fungerande teknik – Det ska finnas allt som behövs och tekniken ska fungera.
- Stöd för verksamheten – Systemen ska effektivisera arbetet och inte innebära en extra börda.
- Anpassning till människan – Är systemen lätta att förstå, hantera och implementera?
Hos Suntarbetsliv finns skyddsronder för alla tre områdena.
3. Skyddsrond för OSA
Med hjälp av skyddsrond kan ni även kartlägga olika delar av den organisatoriska och sociala arbetsmiljön, OSA. Det finns OSA-föreskrifter inom områdena
- arbetsbelastning
- arbetstidens förläggning
- kränkande särbehandling
Här handlar det inte om att gå runt på arbetsplatsen och undersöka utan om att samla in information. Ett sätt är regelbundna OSA-enkäter och att prata om frågorna på medarbetarsamtal och arbetsplatsträffar. Annat underlag kan vara handlingsplaner, tillbudsrapportering, sjukskrivningar och vad som framkommit i samverkansgrupp.
I verktyget OSA-kollen finns checklistor för skyddsrond om OSA, dels en generell om OSA, dels för de olika områdena arbetsbelastning, arbetstidens förläggning och kränkande särbehandling.
Skyddsrond vid distansarbete
Oavsett var du arbetar har arbetsgivaren ansvar för arbetsmiljön. Men om du arbetar hemifrån har chefen inte samma insyn i din arbetssituation. Bra samarbete och regelbunden avstämning mellan chef och medarbetare är då extra viktigt, liksom skyddsrond. Förutom genomgång av utrustning och teknik kan det handla om att gå igenom exempelvis arbetsdagsrutiner, gränsdragning mellan arbete och fritid, förutsättningar för koncentration, kontakt med kollegor, variation och pauser.
Hos Prevent hittar du övergripande checklista för distansarbete och individuell checklista för distansarbete som ni kan använda vid skyddsrond.
Glöm inte...
…att i samband med skyddsrond se över rapporterade tillbud och arbetsskador. Komplettera med statistik kring sjukfrånvaro.