Att ragga skyddsombud och stärka samverkan med hjälp av reklam och nätverksträffar – funkar det? Strängnäs kommun satsade på sina arbetsmiljöombud och ser nu en stor kulturförflyttning. Lär av dem, och möt en arbetsplats med ett väloljat arbetsmiljöteam.
Sparkar, hot och slagsmål är inte längre vardag på Åkerskolan i Strängnäs kommun.
– Vi ska inte ha det så i skolans värld, säger Anders Petersson, rektor sedan sju år.
På skolan, som ligger i den gamla bruksorten Åkers Styckebruk i Södermanland, går 450 elever i årskurserna F-9. Rektorn berättar om hur skolan haft en tuff situation med hot och våld. Det gick till och med så långt att skyddsombuden och skolledningen tillsammans övervägde ett skyddsstopp under våren 2023.
Vi insåg vikten av att arbeta tillsammans regelbundet.
Jennie Larsson Tjernström, högstadielärare och arbetsmiljöombud
Arbetsmiljöombud = skyddsombud
– Vi insåg vikten av att arbeta tillsammans regelbundet, säger högstadielärare Jennie Larsson Tjernström, som även är skyddsombud. Eller arbetsmiljöombud som det heter i Strängnäs kommun.
God draghjälp för samverkan kom från kommunen centralt. Strängnäs har jobbat för att få ner en mycket hög sjukfrånvaro bland kommunanställda. En del i arbetet har varit att partsgemensamt stärka arbetsmiljöombuden och skapa intresse för uppdraget som arbetsmiljöombud.
Under 2023 bjöd därför hr och facken in kommunens knappt 100 arbetsmiljöombud till två gemensamma nätverksträffar.
Fördubblat antal arbetsmiljöombud
– Det var jättebra att träffa folk från olika verksamheter, bara det var spännande. Man höjer blicken på något sätt och börjar fundera kring hur man kan applicera saker hos oss som andra gjort, säger Renée Förenmark Huss, mellanstadielärare och arbetsmiljöombud. Liksom Jennie Larsson Tjernström är hon medlem i Sveriges Lärare.
På andra nätverksträffen deltog även cheferna.
– Jag hörde då om att det fanns arbetsmiljöteam på flera skolor och tänkte: Klart att vi ska ha det här med! säger Anders Petersson.
Sagt och gjort – numera finns ett väloljat team med rektor, biträdande rektor och inte mindre än fyra arbetsmiljöombud. Kommunens satsning gick så bra att Åkerskolan fördubblade antalet arbetsmiljöombud. Teamet träffas varannan vecka.
– Vi försökte ha möten var fjärde vecka men det blev för långt emellan, då hinner vi inte allt, säger Jennie Larsson Tjernström.
Rapporterar alla incidenter
– Mötena är som ett informellt samtal där vi kan lyfta saker och följa upp anmälningar i KIA-systemet. Det har gett oss att vi har koll. Alla händelser ska rapporteras och utredas, berättar Anders Petersson.
Suntarbetsliv träffar delar av teamet i skolans flygel för mellan- och högstadiet. Eleverna är fördelade på ett par byggnader med en stor skolgård i mitten. Lekytor, basketplan och hopprutor är tomma den här varma försommardagen. På lågstadiets gula tegelbyggnad skärmar ljusgröna markiser av en intensiv södersol.
Är hot och våld det största arbetsmiljöproblemet på skolan?
– Inte numera. Nu handlar det om hur vi ska hantera personalfrånvaron. Vi får inte tag på vikarier. Dessutom blir det konflikter direkt i klassrummen om det är vikarie, säger Anders Petersson.
Skolan har just haft fokusgrupper med elever för att prata om hur man tillsammans jobbar för att få en trygg och säker skolmiljö.
– Små killar tar till nävarna och bråkar ibland men det blir värre om det är killar som går i åttan. Men vi har inte haft någon extrem situation alls under våren, säger rektor Anders.
Ser vikten av samverkan
Han betonar också att ingen i personalen ska behöva riskera sin egen hälsa utan ringa 112 i sådana situationer. Det är inte en självklar inställning på alla skolor, menar de båda arbetsmiljöombuden. Inte heller är det självklart att rektorer jobbar så tätt tillsammans med sina arbetsmiljöombud.
– Här har vi förtroende för varandras roller, framhåller Jennie Larsson Tjernström.
I arbetsmiljöteam ingår ofta hälsoinspiratörer. Har ni det med?
– Nu får vi nya idéer! Det handlar om hur vi skulle kunna jobba ännu mer förebyggande, och även stimulera till ytterligare hälsoinsatser, säger Anders Pettersson.
– Vi har inte kommit till det förebyggande arbetet ännu, säger Renée Förenmark Huss, vars arbetslag dock startar sina möten med två minuters rörelsepaus.
Och musiklärare Jennie vill starta en kör på skolan ”när veckans timmar blir fler”.
”Det är inte vi och dom längre”
Från oattraktivt uppdrag till efterfrågad roll. Synen på arbetsmiljöombud och intresset för uppdraget har förändrats sedan Strängnäs kommun satsat på sina arbetsmiljöombud.
– Vi ser en stor kulturförflyttning. Förr var arbetsmiljöombud ett oattraktivt uppdrag. Också från chefshåll har man tidigare sett lite snett på rollen och inte upplevt att det underlättar. Det är den största förändringen – i dag är arbetsmiljöombud önskade, säger hr-specialist Ulrika Orrblad.
På Strängnäs kommuns hr-avdelning har även hälso- och rehabiliteringsutvecklare Helene Råström varit drivande i den partsgemensamma satsningen. Hon berättar hur nätverksträffarna ”tagit skruv” och bidragit till många nya arbetsmiljöombud samt att befintliga känner sig mer påklädda och stärkta i sitt uppdrag.
Chefer efterlyser arbetsmiljöombud
– Målet är såklart att alla arbetsplatser ska ha ett arbetsmiljöombud som kan samverka med chef kring arbetsmiljöfrågor. Arbetsmiljöarbete är ett tillsammans-arbete. Det är inte vi och dom längre, vi är varandras arbetsmiljö, säger hon.
– Nu vill man från chefshåll ha så många arbetsmiljöombud som det går, ”Det blir lättare för mig att göra vårt arbetsmiljöarbete.” Och märker man som enskild medarbetare: Aha, det är ett positivt uppdrag som chefen vill att jag har, så är det både lättare och roligare att gå in i uppdraget, menar Ulrika Orrblad.
Fotnot: På bilden är Ulrika Orrblad till vänster och Helene Råström till höger.
Satsning på arbetsmiljöombud gav resultat
I samband med att Strängnäs kommun satsat på sina arbetsmiljöombud har Åkerskolan:
- fördubblat antalet arbetsmiljöombud från två till fyra
- bildat arbetsmiljöteam med rektorer och arbetsmiljöombud
- infört regelbundna möten varannan vecka för arbetsmiljöteamet
- kopplat ihop teamets arbete med skolans månatliga arbetsplatsträffar
- fortsatt få ner antalet incidenter med hot och våld
- börjat nosa på mer förebyggande arbetsmiljöarbete