Tänk att få träna på chefskap innan man blir chef. Det kan ledartalanger i Uppsala kommun göra. Här bäddar satsningen Ledarlabbet för framtida chefskap.
– Jag känner mig boostad, säger en av deltagarna.
Antalet chefer i välfärden behöver öka. Många verksamheter står inför stora pensionsavgångar. Men unga är inte alltid så sugna på chefskap.
– De är tveksamma på grund av arbetsmiljön, tycker det verkar så tungt och undrar hur man får ihop det med livspusslet. Det är viktigt att kunna erbjuda bra villkor men också att tidigt fånga upp medarbetare som är nyfikna på chefsrollen.
Det säger Anna Widhe, ledarutvecklare i Uppsala kommun. Sedan hösten 2024 ansvarar hon för kommunens satsning Ledarlabbet. Programmet startade 2020 för att få fler medarbetare att vilja axla chefskap.
Intresse för chefskap
– Det vänder sig till de som vill bli chefer och inte har varit det tidigare. De är inte förbundna att söka en chefstjänst men ska ha genuint intresse för det.
Hur funkar själva Ledarlabbet?
– Det handlar mycket om att testa, träna och lära sig mer om ledarskap. Det är åtta labbtillfällen med olika teman. Man ska även skugga en chef, träffa sin lärbuddy och göra olika uppgifter mellan gångerna. Vi försöker avlasta träffarna från alltför mycket teoretisk tyngd. Deltagarna har litteratur och vi vill ha diskussion och träning på träffarna – inte långa föreläsningar med korvstoppning, berättar Anna Widhe.
Nytt för i år är bland annat att deltagarna också får lära sig om hur en ledningsgrupp fungerar, och vad det innebär att vara medlem i en ledningsgrupp. Detta går man igenom på Chefslabbet, där chefer från olika förvaltningar också kommer och berättar om sin egen resa. Ett annat nytt inslag är Organisationslabbet, om vikten att förstå sin organisation och skapa en robust samarbetskultur.
Chefskap i förändring
När Suntarbetsliv är på besök en jämnmulen vårdag har det varit Förändringslabb. På Hotell Gillet i Uppsala centrum är konferensrummets grå väggar fulla av stora blädderblocksblad med färgglada budskap, modeller och insikter. Några är översållade av post-it-lappar.
Dagens labb har handlat om att leda i förändring i en snabbt föränderlig värld, om mänskliga behov och reaktioner i förändring och om att leda yngre generationer.
Två av de fullmatade deltagarna är Carolin Gille och Gülbahar Saritas. Med dagens pass har de just genomfört sitt femte labbtillfälle. Och utbildningen har redan gett många nya insikter.
– För mig kändes chefskap långt bort och svåråtkomligt, som om man behövde en treårig utbildning för att kunna bli chef. Tröskeln inför chefskap kändes mycket större än vad den gör nu, berättar Carolin Gille, som är dramapedagog och ämneslagledare på Uppsala kulturskola.
Boostar självkänslan
Hon tycker att programmet bäddar väl för chefskap och även är viktigt som skjuts för självförtroendet. Alla är fria att söka men chefen ska godkänna och urvalet sker via intervjuer, precis som vid en riktig rekrytering.
– Det innebär att andra också tror på mig – det gör jättestor skillnad!
Nätverkandet med andra förvaltningar tycker hon också är kul. Deltagarna kommer från vitt skilda verksamheter, som kulturskola, brandförsvaret och vård och omsorg.
Olika slags chefskap i kommunen
Gülbahar Saritas, som är utbildad lärare och jobbar på centrala elevhälsan, har tidigare gått en ledarskapsutbildning, för biträdande rektorer.
– Men jag ville vidga mina vyer – chef kan man ju vara på andra förvaltningar, säger hon.
Hon ser stora paralleller mellan att leda vuxna och att stå inför en grupp elever i klassrummet.
– Båda handlar om att ha tålamod och att leda individer i en grupp.
Den svåra konsten att ge feedback
För egen del har hon fått syn på en av sina utmaningar som blivande chef: att kunna ge feedback.
– Det är lätt att ha åsikter när man är åskådare men svårare som chef att verkligen ta i saker när det finns skav.
Labbdeltagarna har fått träna på det här i övningar mellan utbildningstillfällena.
– Vi skulle testa att ge positiv feedback till en kollega och se vad som hände då. En annan gång skulle vi ta upp och prata om ett skav och se vilka känslor kring det som uppstod, berättar Carolin Gille.
Brinn lagom mycket – och delegera
Vad verkar svårast med att vara chef?
– Att hålla alla bollar i rullning utan att ta slut själv. Att våga delegera och släppa, menar Carolin Gille.
Hur kan kommuner göra chefskap attraktivt, även för yngre?
– Genom att peppa och uppmuntra de medarbetare som har egenskaper som lämpar sig för ledande roll. Det är annars lätt att ha en bild av att man måste vara 40 plus och ha en massa erfarenhet för att bli en bra chef, säger Gülbahar Saritas.
– Det är nog lätt att gå in i en chefsroll och tro att man måste kunna allt. Då är det bra att få ta av masken ibland med andra i samma roll och veta att man inte är ensam i sitt chefskap, menar Carolin Gille, som påpekar att Uppsala kommun erbjuder stöd för nyblivna chefer.
Är ni chefer om några år?
– Ja, det hoppas jag verkligen! Jag känner mig redo att ta mig an det här och vill nästan att min chef ska ta semester så att jag kan hålla i möten, säger Gülbahar Saritas med glimten i ögat.
– Det finns rädslor men jag känner mig boostad. Sedan är kultursidan en smal verksamhet så det kanske dröjer tio år innan en chefstjänst blir ledig. Då känns det viktigt att vara förberedd att ansöka när tjänsterna kommer ut. Men den här kursen öppnar ju upp för att söka chefstjänster även inom andra fält, menar Carolin Gille.
”Det är otroligt roligt att vara chef”
En som vågat hoppa på chefskap är Aline Eidenert. År 2020 gick hon premiäromgången av Ledarlabbet.
– Innan jag sökte hade jag en lite mer traditionell bild av ledarskap. Är chef verkligen något som passar mig? Går jag in och pekar med hela handen? Men min chef sa att ledarskap handlar om att vara sig själv och kan se ut på så olika sätt. Min bild ändrades i Ledarlabbet, säger Aline Eidenert.
Hon är utbildad grundskolelärare och har jobbat i förskola och förskoleklass, även som arbetslagsledare.
Ledarlabbet beskriver hon som ett stort smörgåsbord med kunniga personer, duktiga på sin sak.
– Det gav enormt mycket – i kunskaper, användbara verktyg och tid att reflektera. Vi pratade mycket om välfungerande team och tillitsbaserad styrning. Om vikten av att skapa en bra kultur och få vara med och påverka. De delarna har satt sig i mig.
Breddade synen på chefskap
Att hon fick träffa personer från hela förvaltningen och fick inblick i olika verksamheter banade väg för ett lite oväntat chefskap.
– Det öppnade upp mitt sätt att tänka – det finns ju faktiskt fler sätt att bli chef. Det bidrog till att jag bytte förvaltning.
Två år efter Ledarlabbet sökte Aline Eidenert en tjänst som verksamhetschef inom daglig verksamhet – och fick den. Hon är kvar i rollen och chefar över 22 medarbetare. Entusiasmen över uppdraget går inte att ta miste på när hon berättar om jobbet.
– Det är så otroligt roligt att vara chef för det är utveckling hela tiden. Man vill bara komma ännu längre fram och få ännu mer fungerande verksamheter. Men det tar tid och måste få ta tid, säger hon.
Som optimistisk doer med fixarkepsen på har hon fått lära sig att leda och fördela och att allt inte går att skynda på.
Synen på chefskap som något ensamt har också förändrats.
– I vår chefsgrupp försöker vi verkligen att samarbeta. Jag ser mina kollegor som den viktigaste tillgången för att fylla på och kunna bolla med.
Ung och chef?
Förbättra för unga chefer och ta tillvara deras potential!
I guiden Ung och chef ger forskare mängder av tips på hur ni kan göra. Exempel: utöka introduktionen, erbjud mentorskap och agera mot åldersdiskriminering.
Läs om guiden och forskningen bakom i artikeln Så får ni unga chefer att må bra.