På Frökindsgårdens äldreboende bidrar katten Busan till lugn och glädje, både bland boende och medarbetare. Ordning och reda och tydliga ansvarsområden gör att det fungerar bra att ha katt på boendet.
– Det är så mysigt att se henne komma och spatsera i korridoren. Det är en trivselfaktor. Hon bidrar till lugn också, eftersom hon själv är så lugn.
Det säger Catarina Mellåker, enhetschef på Frökindsgården utanför Falköping. Här bor det 30 äldre på tre olika avdelningar, i en lantligt belägen tegelbyggnad.
Katt på äldreboendet: ”Man blir ju lugn”
När Suntarbetsliv är på besök ligger den svarta bondkatten Busan och sover i en soffa i personalrummet. Hon bryr sig inte nämnvärt om vare sig intervju eller fotografering, utan låter sig flyttas omkring och poserar välvilligt för kameran. Ett tag i alla fall, sedan går hon sin väg med en tydlig viftning på svansen.
– När man har det stressigt, att då bara få sätta sig ner och klappa på katten ett tag… man blir ju lugn. Eller om man inte mår så bra en dag, och så sätter man sig med henne i knät och andas in hennes doft, då mår man ju bättre.
Det säger Camilla Jälmeneng, som jobbar som undersköterska här sedan 30 år tillbaka. Det är hon som ansvarar för katten här på äldreboendet.
När man har det stressigt, att då bara få sätta sig ner och klappa på katten ett tag… man blir ju lugn
Camilla Jälmeneng, undersköterska
Uppskattas av de boende
Hon säger att de äldre också uppskattar att ha en katt här.
– När de blir erbjudna en plats här, och så ser de skylten på dörren där det står att ”här bor katten Busan”, då blir de ofta jätteglada. Hon är ett glädjeämne även bland de äldre, vår lilla drottning.
Busan är en utekatt, och de äldre hjälper gärna till att släppa in och ut henne. Många bjuder in henne på sina rum också.
– Det var en dam som alltid satte en sko i dörren, för att Busan skulle kunna komma in på hennes rum, berättar Camilla Jälmeneng.
Katten lär sig vilka av de äldre som brukar vara vakna på nätterna, och hon går dit och krafsar på dörren om hon vill ha sällskap i vargtimmarna. Är det någon som inte vill ha in katten på rummet så lär hon sig det också, och håller sig borta.
Önskemålet om katt kom från en boende
Katten Busan har bott här i sex år, och ägs av boendet. Önskemålet om katt kom ursprungligen från en av de äldre som haft katt tidigare och som gärna ville ha en även här. När enhetschefen fick erbjudande från en anställd om att adoptera en nyfödd kattunge var beslutet lätt.
– Det fanns ett politiskt beslut på att vi fick ha katt, och det fanns önskemål både från de boende och från medarbetarna, så vi tvekade inte, säger Catarina Mellåker.
Det fanns ett politiskt beslut på att vi fick ha katt, och det fanns önskemål både från de boende och från medarbetarna, så vi tvekade inte
Catarina Mellåker, enhetschef
Ordning och reda i papper och rutiner
Hon tycker att det är problemfritt att ha katten boende här. Hemligheten är ordning och reda bland papper och rutiner.
- Det finns ett tydligt politiskt beslut som säger att det får finnas katt på boendet, och att det då är äldreboendet som står som ägare till katten. Där står det vad det finns för krav på katten och att det är enhetschefens beslut om katten inte ska vara kvar på boendet längre.
- Om någon ny medarbetare rekryteras står det redan i annonsen att det finns katt på boendet. Samma sak om någon äldre ska flytta in i en av lägenheterna.
- En person i personalen är ansvarig för katten. Om hon blir sjuk eller har semester så flyttas ansvaret över till någon annan. Den ansvariga tömmer kattlådan, klipper klor, köper mat och tar katten till veterinären. Allt sker på arbetstid.
- Det står också inskrivet i det dagliga arbetsschemat, ”färgschemat”, vem som ger katten mat varje dag.
Bara ett djur i taget
Vad händer om någon boende vill ta med sig sin egen katt hit?
– Då säger vi att vi redan har en katt här, som vi i personalen tar hand om. Det blir för mycket om det ska finnas fler katter här, fortsätter Catarina Mellåker.
I samma politiska beslut där det står skrivet om katter, står det också inskrivet att medarbetare får ha med sina hundar hit, om de uppfyller ett antal krav. Om någon besökande vill ta med sin hund för att hälsa på en anhörig är det heller inga problem. Busan kan hålla till i personalrummet.
Rekommenderar andra äldreboenden att skaffa katt
Catarina Mellåker rekommenderar andra äldreboenden att skaffa katt, för trivselns skull. Men att då se till att ha ordning och reda i förväg.
– Det är väldigt hjälpsamt för oss att det finns färdiga riktlinjer från politiken. Det blir inga diskussioner då.
Hon rekommenderar också att skriva in kattens skötsel i riktlinjer och scheman, så att det inte blir bortglömt eller gjort flera gånger. Det är också viktigt att vara tydlig med vem som bestämmer över katten.
– Om det måste fattas ett tråkigt beslut, se till att det är tydligt vem som fattar beslutet.
Det är också viktigt att bestämma vem i personalen som har huvudansvar för att ta hand om katten. Såsom Camilla Jälmeneng gör på Frökindsgården.
– Jag tycker inte att det är betungande alls; det är bara en trevlig arbetsuppgift, avslutar Camilla Jälmeneng med ett leende.
Camilla Jälmeneng uppskattar att få pausa med katten ibland när det blir stressigt.