Hr-hunden Chilly ska få ner sjuktalen

25 oktober 2021 Lästid: 6 min
Hr-hunden, hr-specialisten och en medarbetare ute i skogen
Hr-hunden Chilly kan lugna, trösta – och lätta upp stämningen under promenadmöten i skogen. Medarbetaren Dorota Lisowska och hr-specialisten Annica Otterman tycker att hon är till stor hjälp.

Foto: Anders Roos

I Sjöbo kommun testar man på något nytt för att sänka sjuktalen: en hr-hund. Terapihunden Chilly kan trösta, lugna, öppna upp samtalet och uppmuntra till rörelse, bland annat.

En tröstande nos i knät på den som är ledsen. En varm kropp som lutar sig mot benet på den som är nervös. Eller ett yrväder som skuttar runt bland löven och lättar upp stämningen när allt känns tungt. En hund kan vara mycket – och hjälpa till på många sätt.

I Sjöbo kommun har man tagit fasta på detta, och anlitat labradoodeln Chilly som hr-hund.

– Hon är fantastisk på att bryta isen, och hon vill alla väl. Hon dömer ingen, och många medarbetare känner det som att hon står på deras sida.

Det berättar Annica Otterman, hr-specialist och Chillys ägare. En del av hennes jobb är att hålla samtal med medarbetare om sådant som gör det svårt att jobba. Det kan vara allt från ohälsa till konflikter, och samtalen kan ofta vara känsliga. Då kan det underlätta att ha en terapihund i rummet.

Uppdraget var att sänka sjuktalen

Historien började med att Annica Otterman fick i uppdrag av kommunen att sänka sjuktalen, men sifforna gick åt fel håll. Hon kände att det var dags att prova på något nytt. Hon tog med sig tidigare erfarenhet från bland annat hästunderstödd terapi, och lutade sig på forskning om djur och deras terapeutiska krafter. Och så skaffade hon Chilly för att träna upp henne till terapihund.

– Jag började miljöträna henne när hon bara var tio veckor gammal.

Idag är Chilly ett och ett halvt år, färdigutbildad och examinerad. Hon jobbar mellan tio och tolv timmar i veckan. Just nu ligger hon och sover lugnt, utspilld på en grå matta under skrivbordet.

Annica Otterman tycker att det har fungerat väldigt bra att ha med henne i verksamheten.

Hon är med där hon gör nytta

– Hon är med där hon gör nytta. Jag frågar alltid medarbetare om de vill att hon ska vara med, och det brukar de vilja. De dagar som jag inte har Chilly med mig är det nästan ingen som vill träffa mig, utan alla vill boka in de dagar som hon är med.

Lättar upp stämningen

Chilly är med lite överallt.

– Ibland tar jag och medarbetaren en långpromenad i skogen, och där är hon hund helt enkelt. Hon far iväg och jagar löv eller letar pinnar.

Förutom att lätta upp stämningen och ge något att börja prata om, kan hon dessutom fungera som metafor.

– Häromdagen tog hon upp en stor pinne och skulle släpa med sig, men hon kunde inte komma fram mellan två träd. Då började vi prata om att ”ibland behöver man be om hjälp. Och ibland behöver man kanske inse att det är dags att släppa den här pinnen och hämta en mindre istället”.

Bryter isen

Annica Otterman har också ett kontor, utanför kommunhuset, där hon kan hålla samtal med medarbetare. Där brukar Chilly också vara med.

– Ibland har jag kartläggningssamtal med medarbetare, då jag ska kartlägga deras liv och varför de mår dåligt. Då kan det behövas något som bryter isen, och där funkar Chilly jättebra. Hon är mitt verktyg för att öppna upp relationsdörren till medarbetarna.

Dessutom kan hon följa med ut på besök ute i verksamheter, om det till exempel behöver medlas mellan chef och medarbetare.

– När man klappar på en hund så flödar oxytocinet i kroppen och man blir lugn.

Känner av när hon behövs

Och Chilly känner själv när hon behöver agera.

– Nyligen satt jag i samtal med en medarbetare och Chilly låg på golvet. Men så fort det blev dags att ringa Försäkringskassan kom hon fram och började puffa på medarbetaren. Hon kände av att medarbetarens puls gick upp och att hon behövde lugnas. Samma sak en stund senare när vi skulle ringa chefen.

Dessutom är hon en bra tröstare.

– Det är svårt för mig att lägga handen på axeln på en medarbetare – sådant kan vara känsligt. Men Chilly kan komma fram och lägga hakan i knät, eller luta sig mot någons ben. Den trösten har jag svårt att ge, men då kan jag använda henne som tröstare.

Mysigt att ses med Chilly

En som har upplevt Chillys lugnande inverkan är Dorota Lisowska, kommunvägledare på kommunens kontaktcenter. Hon har varit sjukskriven en tid, men börjar nu komma tillbaka till arbetet.

– Jag hade mest varit hemma under min sjukskrivning, och så föreslog Annica att vi skulle träffas. Men jag ville inte till kommunhuset, eftersom det gav mig ångest. Då föreslog hon en skogspromenad med Chilly istället. Det lät mysigt, så jag tackade ja. Och sedan började vi träffas med jämna mellanrum.

I början pratade de mest om vad som helst; om hundar och om småsaker. Men allt eftersom kunde samtalet glida in på allvarligare ämnen.

Det var skönt att ses ute i naturen

– Jag hade svårt att träffa andra människor, så det var skönt att ses ute i naturen. Och det var mysigt att träffa och klappa på Chilly. Det blir som ett möte på en helt annan nivå, där man kan ta en stund med henne innan man börjar prata om annat.

Rehab-processen gick snabbare

Dorota Lisowska säger att hon känner sig tryggare och mindre ensam, när Chilly är med i samtalet.

– Jag tror att processen gick mycket snabbare tack vare henne – annars kanske jag fortfarande hade suttit hemma.

Både hon och Annica Otterman rekommenderar andra att skaffa hr-hund om de har möjlighet.

– Man behöver göra en riskanalys och hitta en lokal där man inte utsätter medarbetare för allergi. Men om man kan göra det har man en fantastisk möjlighet här. Även om man tar en stund i början av varje möte för att umgås med Chilly så blir resten av mötet mycket mer effektivt efteråt, avslutar Annica Otterman.

Hr-hund i Sjöbo

I Sjöbo kommun jobbar hr-hunden Chilly.

Det är hr-specialisten Annica Ottermans egen hund, som hon har tränat upp till terapihund.

De sitter i ett separat kontor, utanför kommunhuset.

Alla som ska träffa Annica Otterman får välja om Chilly ska vara med.

Ta hjälp av Prehabguiden

Människans arbetsförmåga varierar naturligt av olika skäl. Att arbetsanpassa är ett bra verktyg för att förebygga sjukfrånvaro, för att hjälpa någon tillbaka i arbete och för att vi ska hålla hela arbetslivet. Arbetsanpassning är en förebyggande åtgärd för att motverka ohälsa, och är också en del av arbetslivsinriktad rehabilitering.

Suntarbetslivs verktyg Prehabguiden riktar sig till chefer, skyddsombud och medarbetare, och ger stöd i tre olika faser:

  • Att förebygga sjukfrånvaro
  • Att vara mitt i sjukskrivning
  • Att planera för en hållbar återgång

Klicka här för att börja utforska verktyget!

Text: Anna Wettergård