Tid att göra rätt: det tar de med sig från Gilla Jobbet

27 april 2022 Lästid: 7 min
Två besökare på Gilla Jobbet tittar in i kameran
Besökarna på Gilla Jobbet är här för att få inspiration i arbetsmiljöarbetet. Per Markus Risman och Angelica Neville från Vårdförbundet berättar att för deras medlemmar är stress den största utmaningen just nu.

Foto: Anna Wettergård

Inspiration, ny kunskap – och att bli påmind om sådant som man faktiskt redan kan. Det är sådant som besökarna till årets Gilla Jobbet är ute efter. För att leverera det finns ett pärlband av talare som berättar om allt från barmhärtiga samariter till fiskbullar.

Människor strömmar uppför trapporna på City Conference Center i Stockholm, när 2022 års upplaga av Gilla Jobbet är på väg att börja. Mellan kaffetermosar och skinkmackor är förväntan hög inför dagen. Besökare hoppas få inspiration och verktyg för att komma vidare i arbetsmiljöarbetet – och Gilla Jobbet levererar.

Ensam är inte stark

Psykologen Oskar Henrikson inleder dagen, genom att förkunna att ensam inte är stark. Vi måste välja: antingen är vi ensamma eller så är vi starka. Och för att kunna samarbeta med sina kollegor är det bra att ha med sig en sak i bakhuvudet:

– Det som ser ut att vara ett problem med en person är oftast ett problem med en situation.

För att illustrera detta berättar han om en grupp med präststudenter, som var med i ett experiment. Först fick de höra en berättelse om en barmhärtig samarit – som de sedan skulle återberätta i andra änden av skolan. På vägen dit fanns en skadad person utplacerad. Men inte alla stannade för att hjälpa till. De som stannade var de som hade mest tid på sig – medan de mest stressade bara gick förbi.

– Konflikter på jobbet handlar sällan om problem med personkemin, utan snarare om situationer.

Måste vara som en fiskbulle

En annan som är med på inledningen av Gilla Jobbet är arbetsmiljöforskaren Cecilia Österman. Hon tar till en annorlunda liknelse för att beskriva hur man skapar en god arbetsmiljö, genom att ha luft i schemat.

– Det måste finnas luft – som i en fiskbulle. Om det inte finns luft har vi inte tid att göra rätt, och då får vi fullt upp med att göra fel och sedan göra om allt igen.

När hon säger detta är det många i publiken som hummar och nickar igenkännande. Det här är också en liknelse som återkommer i snacket i korridorerna.

Inspiration, kunskap – och att bli påmind

Suntarbetslivs redaktion tar nämligen ett varv bland besökarna, för att kolla vad de har för arbetsmiljöutmaningar på sina arbetsplatser, och vad de hoppas få ut av dagen.

Vår största arbetsmiljöutmaning är stress, på grund av brist på personal.

Det säger Angelica Neville, sjuksköterska och regionalt skyddsombud för Vårdförbundet. Hon pratar om arbetsmiljöproblem hos Vårdförbundets medlemmar: problem som har eskalerat i och med pandemin och den vårdskuld som nu återstår.

– När man är stressad blir det svårt att hinna göra rätt. Det kan göra så att man missar faror som hot och våld, att man gör misstag, eller att man prioriterar bort arbetsmiljöarbetet.

Hon får medhåll av Per Markus Risman, också han regionalt skyddsombud för Vårdförbundet.

– Och har man kanske inte haft tid att äta lunch så kan man inte koncentrera sig, eftersom man är vrålhungrig. Då blir det fel – som tar tid att rätta till. Det blir en ond spiral.

Lite inspiration, lite kunskap – och att bli påmind om sådant som man redan vet

De båda är på plats på Gilla Jobbet för att få påfyllnad i arbetsmiljötänket.

– Gilla Jobbet är alltid bra, jag har varit här många gånger. Lite inspiration, lite kunskap – och att bli påmind om sådant som man redan vet, säger Angelica Neville.

– Jag är framför allt ute efter inspiration kring OSA-frågor. Inom vården har man länge fokuserat på det fysiska – men det finns mycket att hämta hem kring det organisatoriska och sociala. Det är så viktigt.

Vägar till teambuilding

En annan besökare som fokuserar på det organisatoriska idag är Patrik Schütt, projektledare på verkstadskonsernen Sandvik. Han väntar på att få komma in på en föreläsning om kognitiv arbetsbelastning. Men han har också lyssnat på ett fördjupningspass om samarbete.

– Jag är intresserad av att hitta vägar till teambuilding. Vårt största arbetsmiljöproblem är att alla inte känner sig som ett team, utan att man jobbar utifrån sin egen idé istället. Det kan skapa slitningar.

Men det har inte varit helt lätt att välja bland alla föreläsningar, tycker han.

– Jag har varit med på Gilla Jobbet förr, och tycker att det är en superdag. Jag brukar få en massa inspiration. Det har varit svårt att välja bland seminarierna, men det är ett stort plus att man kan titta på många av dem i efterhand. Då kan man få med sig ännu mer härifrån.

Lära sig av andra sektorer

En som har mer fokus på den fysiska arbetsmiljön är Ola Dahlberg, skyddsombud på Innovitaskolan i Norrtälje. Han ska precis in på en föreläsning om ljusarbetsmiljö och synergonomi.

– Lysrören i klassrummen och korridorerna på skolan är inte alltid optimala, säger han med ett leende.

Den största arbetsmiljöutmaningen som han ser på sin arbetsplats är annars trånga lokaler med brist på plats. Det finns till exempel inte plats att stuva undan överblivna möbler.

Han är på Gilla Jobbet för andra gången.

– Jag tycker att Gilla Jobbet är väldigt givande. Man kan lära sig mycket även av föreläsningar som handlar om helt andra sektorer än ens egen.

Bra omvärldsbevakning

Dagen går. Besökarna rör sig upp och ner för stentrapporna i de två konferensbyggnaderna. Kaffet byts mot lunchkyckling, som byts mot hallonmuffins och limedricka. Föreläsningarna går som ett pärlband.

Mot slutet av dagen återstår bara en avslutningsshow med Jan Bylund. Utanför lokalen väntar Helena Franzon, arbetsmiljöstrateg på vårdföretaget Praktikertjänst.

– En av våra utmaningar är stress, inte minst från pandemin. Vi har fått ta hand om väldigt mycket vaccineringar, vilket har inneburit förändringar i allt från lokaler till arbetssätt. Nu har vi kommit vidare från det, och håller istället på att beta av vårdskulden på vårdcentralerna.

Helena Franzon har varit på Gilla Jobbet många gånger.

– Det är bra omvärldsbevakning, för att hålla koll på vad som händer på arbetsmiljöområdet. Både för mig och för våra fackliga parter som också är här idag. Det är viktigt att vara här tillsammans. Jag har fått mycket ny inspiration under dagen – men också bekräftelse på att vi redan gör mycket rätt.

Kort om Gilla Jobbet:

Gilla Jobbet är en satsning från arbetsmarknadens parter.

Den är till för att inspirera till ett förebyggande och hälsofrämjande arbetsmiljöarbete på landets arbetsplatser.

Konferensen har arrangerats sedan 2012. Under pandemin har den varit digital, men årets upplaga hade både en digital och en fysisk del.

Årets upplaga hade runt 1300 fysiska och 2700 digitala besökare.

Se inledningsseminariet med Oskar Henrikson och Cecilia Österman

Text: Anna Wettergård