Så skyddar ni er mot solen på förskolans gård

4 juni 2024 Lästid: 4 min
Sammanfattning av artikeln

Klimatet har förändrats och vi har fått varmare och soligare somrar i Norden.

Därför har det blivit viktigare att skydda sig mot solen.

Många förskolegårdar har för lite solskydd. Det visar en undersökning från 2023.

På en förskola i Stockholm använder man solsegel på gården, för att skydda både barn och vuxna.

förskolechefen Marisa Andreasson och skyddsombudet Mika Tirén sitter på kanten av en sandlåda på en tom förskolegård med ett grönt solskydd upphängt i träden bakom sig.
Solskydd är viktigt tycker både rektor Maria Andreasson och förskollärare och skyddsombud Mika Tirén, på Gula Villans förskola i Stockholm. På deras gård sitter ett stort solsegel över sandlådan.

Foto: Jeanette Neij

Sammanfattning av artikeln

Klimatet har förändrats och vi har fått varmare och soligare somrar i Norden.

Därför har det blivit viktigare att skydda sig mot solen.

Många förskolegårdar har för lite solskydd. Det visar en undersökning från 2023.

På en förskola i Stockholm använder man solsegel på gården, för att skydda både barn och vuxna.

Personal och barn på förskolor tillbringar mycket tid utomhus. Men i en färsk undersökning hade endast en av tio förskolor tillräckligt solskydd. Gårdarna behöver framför allt träd och buskar. På förskolan Gula Villan tar man frågan på allvar.

Kungsholmens västra förskola, i dagligt tal kallad Gula Villan, satte upp ett stort solsegel för fem år sedan efter att ett par stora björkar tagits ned. Det som tidigare var en lummig skolgård blev en yta som var utsatt för sol.

– Vi har ett varmt och soligt läge. Det skulle inte funka att vara ute under sommarhalvåret utan solskydd, säger Mika Tirén, skyddsombud och förskolelärare på Gula Villan.

Det skulle inte funka att vara ute under sommarhalvåret utan skolskydd.

Mika Tirén förskollärare och skyddsombud på Gulla Villans förskola i Stockholm

Mika Tirén, förskollärare och skyddsombud, Gula Villans förskola.

Förskolan bedriver en stor del av sin verksamhet utomhus. Barnen leker på gården varje dag och de har bland annat odlingar av tomater, kryddor och blommor.

Senare har förskolan satt upp ytterligare två solsegel så att alla sandlådor och ett par picknickbord på gården får skugga. Det är de mest populära platserna och där vistas vuxna och barn mest.

Solskydd numera en del av skyddsronden

– Det som är bra för barnen är bra för de vuxna. Vi behöver hela tiden titta på UV-skyddet. Hitta skuggplatserna och se vilka ytor som barn och personal rör sig på och hur vi kan skydda dem mot solen, säger Maria Andreasson, rektor för Gula Villan.

Det som är bra för barnen är bra för vuxna.

Maria Andreasson förskolerektor på Gula Villans förskola i Stockholm

Maria Andreasson, förskolerektor

Solskydd är en fråga som tillkommit i enhetens skyddsronder. Därmed är det något de numera årligen följer upp i sitt arbetsmiljöarbete. Tanken är också att byta ut solseglen mot bättre skydd.

– Det fungerar ju bättre med växtlighet. Det har pratats om att köpa in färdiguppvuxna träd men inget har hänt där än. Solskydden gör sitt jobb, men räcker inte riktigt till, säger Mika Tirén.

Nio av tio saknade tillräckligt skydd

Maria Klasson är yrkes- och miljöhygieniker på Arbets- och miljömedicin, AMM, i Örebro. Hon har undersökt solskyddet på Örebro kommuns förskolegårdar i ett forskningsprojekt. Forskarna fotograferade himlen från marken på skolgårdarna med hjälp av ett vidvinkelobjektiv, en så kallad fiskögeoptik. Det är en metod för att mäta hur stor del av himmelsvyn som täcks av byggnader, träd och annat som skuggar. Allmänna rekommendationer säger att minst 50 procent av himlen ska vara täckt.

Forskarna undersökte 37 förskolor med mellan en och tre lekgårdar på varje förskola. Närmare nio av tio saknade tillräckligt solskydd.

– Vi tittade på en tredjedel av de kommunala förskolorna. Det skulle kunna se likadant ut på de övriga men det vet vi inte, säger Maria Klasson.

Bäst att undvika solen

Enligt henne är skugga det viktigaste solskyddet. Täckande kläder och huvudbonad kan dock skydda den som måste vara i solen. Solglasögon kan skydda ögonen. Däremot är det oklart om solskyddskräm förebygger hudcancer. Svensk forskning visar att den kan invagga i falsk säkerhet eftersom krämen förhindrar att man bränner sig.

Att under sommarhalvåret undvika solen när den står som högst mellan klockan elva och tre på dagen är ett annat solitt råd.

– Det är viktigt med rutiner för att undvika solexponering, konstaterar Maria Klasson.

Grönska har flera funktioner

Träd, buskar, byggnader och skydd i form av exempelvis solparasoll eller solsegel kan ge skugga. Bäst är uppväxta träd och buskar.

– De hjälper även mot värme. Träd och annan vegetation ger en svalare utemiljö, säger Maria Klasson.

Träd och buskar hjälper mot både sol och värme.

Maria Klasson, yrkes och miljöhygieniker, centrum för arbets- och miljömedicin i Örebro.

Maria Klasson, yrkes och miljöhygieniker, Arbets- och miljömedicin i Örebro.

De senaste åren har vi drabbats av värmeböljor med värmerekord på somrarna. Klimatet blir allt varmare och höga temperaturer kan vara hälsovådliga. Växtlighet sänker omgivningens temperatur på flera sätt. Inte bara genom att skugga utan även genom att reflektera bort värme och öka luftfuktigheten.

Planera för växtlighet

Men träd tar lång tid att växa upp och det kan ta år även för buskar att nå en höjd där de skuggar. Maria Klasson tycker därför att man bör tänka mycket mer på växtlighet när man planerar förskolgårdar. Det tjänar alla på. Inte bara förskolebarnen.

– Personalen är ute lika mycket som barnen och kan vara det under ett helt yrkesliv, säger hon.

Enligt Boverkets rekommendationer ska skolgårdar ha goda sol- och skuggförhållanden. Det innebär bland annat att minst hälften av himlen ovanför barnens favoritställen ska vara täckt av grönska.

Om det saknas lövskugga över populära lekytor som exempelvis sandlådor bör man, enligt Boverket, sätta upp solsegel över dem. Helst åt sydväst och som en tillfällig lösning tills planterade träd och buskar vuxit upp.

Om studien om solskydd

Namn
Solskydd på förskolor i Örebro kommun – en miljömedicinsk bedömning

Forskare
Maria Klasson, miljöhygieniker och fil dr

Institution
Arbets- och miljömedicin, ett samarbete mellan regionerna i Södermanlands, Värmlands, Örebro och Västmanlands län.

Tidsperiod
Projektet startade i juni 2022 och avslutades i mars 2023

Därför är det viktigt med solskydd

tecknad gul solHudcancer är den cancertyp som ökar snabbast i Sverige. De senaste tjugo åren har antalet fall av hudcancer mer än fördubblats. Den allvarligaste formen, malignt melanom, ökar snabbast. Sjukdomen har en stark koppling till hur ofta man bränt sig i solen.

Drygt hälften av alla svenskar har bränt sig i solen det senaste året.

UV-strålningen från solen kan också skada ögonen och ökar bland annat risken för grå starr.

Det som skyddar mot solen skyddar även mot utomhusvärme. Värme har blivit ett allt större problem sommartid i takt med att klimatet blir varmare.

Källor:

5 tips för solskydd på förskolegårdar

  1. illustration av grönt trädSe till att det finns träd, buskar och annan vegetation vid och på skolgården.
  2. För nya skolgårdar är det viktigt med tillfälliga solskydd medan träd och buskar växer upp.
  3. Skuggande vegetation i sydväst ger bra solskydd mitt på dagen.
  4. Se till att de populära lekplatserna är i skugga mellan klockan 11.00 och 15.00 när solen lyser som starkast.
  5. Minst hälften av himlen behöver vara täckt för ett tillräckligt solskydd

Källa: Folkhälsomyndighetens broschyr Lagom sol och mer grönska – utemiljöer i förskola och grundskola

Text: Michael Nyhaga
Kontakt: [email protected]