Vad mår hjärnan egentligen bra av? Med kunskap om kognitiv ergonomi behöver vi inte belasta våra hjärnor för mycket. Här är 8 tips om vad man kan behöva tänka på. Och svaret på en viktig fråga om kontorslandskap.
Oavsett var du arbetar utför din hjärna tankeprocesser, ofta i kontakt med teknik. Du kanske tar emot information, lär dig nytt, löser problem, övervakar eller navigerar i digitala gränssnitt. Det kan ske på dator, mobil eller apparatur.
Kognitiv ergonomi handlar om hur vi kan lyckas med våra arbetsuppgifter, i situationer där våra sinnen får intryck och processar dem. Ju mer vi vet om hur hjärnan fungerar, desto lättare kan vi utforma en hjärnvänlig arbetsmiljö.
Om du har arbetsuppgifter du kan göra med dator på distans kanske du någon gång har frågat dig: Hur kan det komma sig att jag kan jobba bra på ett stimmigt café men inte i ett kontorslandskap? Svaret på den frågan vet Cecilia Berlin, docent på Chalmers tekniska högskola. Hon forskar om ergonomi, särskilt om hur den designade arbetsmiljön påverkar och belastar oss kognitivt.
Här är åtta slutsatser från en digital föreläsning om kognitiv ergonomi med henne hos ISM, Institutet för stressmedicin.
Se vad du har koll på – och vad ni behöver jobba med på just din arbetsplats.
1. Stimulera hjärnan lagom mycket
För hög kognitiv belastning kan göra oss överväldigade. Då upplever vi lätt tidspress och riskerar att göra misstag. För låg kognitiv belastning kan leda till att vi blir understimulerade. Då kan vi i stället söka efter distraktion och bli oengagerade.
– Man kan bli både över- och underbelastad. Vi vill inte vara i ytterlägena utan någonstans mitt emellan, säger Cecilia Berlin.
2. Gör en sak i taget
Att multitaska är ingen superkraft. Det belastar oss kognitivt att försöka göra flera saker samtidigt, exempelvis delta på ett möte och samtidigt sitta och mejla. Då måste hjärnan hela tiden växla, vilket tar mycket energi.
– Hjärnan kan inte ägna lika mycket uppmärksamhet åt två olika saker. När vi ser det hända handlar det ofta om djupinlärda färdigheter. Då kanske de två processerna är så invanda att personen har kapacitet över, säger Cecilia Berlin.
Även att växla sammanhang tar energi, till exempel om ditt barn ringer när du håller på att utföra en arbetsuppgift. Då växlar du plötsligt roll till att vara förälder. Att vara ständigt tillgänglig ökar risken för energikrävande skiften.
3. Varva olika arbetsuppgifter
Vi bör växla mellan olika koncentrationskrävande uppgifter för att hjärnan ska få återhämtning. Varva komplext med enkelt, krävande med avkopplande och högt tempo med lågt. Varva också vant och ovant.
4. Värna lugn miljö och arbetsro
Omgivningen påverkar våra sinnen, oavsett om vi vill eller inte. Det kan vara ljudet av en mobil, graden av belysning, byggnadsarbete i närheten, temperaturen. Allt inverkar på vår tankeförmåga.
– Jag brukar säga att ett av de största ergonomiska problemen vi har är våra ögon. Vi scannar hela tiden av vår omgivning efter något intressant. Händer något i periferin vrider vi oss oftast dit, säger Cecilia Berlin.
Prata om förutsättningarna på arbetsplatsen! Kan du säga att du inte är tillgänglig mellan tio och tolv för att du måste koncentrera dig?
5. Bryt mobilens makt
Den piper, vibrerar och visar aviseringar. Mobilen och appar är designade för att sno vår uppmärksamhet.
– Kasta in mobilen i ett annat rum! menar Cecilia Berlin.
Mindre drastiskt: ställ in signaler och aviseringar så att du och dina kollegor blir störda så lite som möjligt.
6. Avlasta hjärnan med teknik
Ta ändå hjälp av tekniken för att frigöra mentala resurser. Använd digital kalender, digitala att göra-listor, alarm och kom ihåg. Samla gärna på samma ställe så att du inte behöver lägga energi på att leta.
7. Prata om kognitiva behov – och acceptera olikheter
Vad behöver vi på arbetsplatsen för att kunna fokusera? Här gäller det att var och en tar reda på vad som värnar ens fokus. På samma arbetsplats kan någon vilja ha på musik hela tiden medan någon annan behöver ha helt tyst. Prata om era kognitiva behov och acceptera att det kan se väldigt olika ut mellan individer.
8. Anpassa för äldre
Ålder gör att vissa av våra sinneförmågor blir lite långsammare eller att vi inte kan ta in lika mycket.
– Kunskap om det är väldigt viktigt när vi ska stanna i arbetslivet längre, säger Cecilia Berlin.
Och så var det frågan om caféet och kontorslandskapet.
Eftersom pratet på caféet inte angår dig kan du oftast lättare ignorera det, särskilt om du vant dig vid att jobba i sådan miljö. Men i kontorslandskapet kan det vara något av pratet som ibland angår dig.
– Då är det alltid någon del av vår uppmärksamhet som går till det, säger Cecilia Berlin.
Du behöver alltså anstränga dig mer för att då kunna ignorera omgivningen, vilket påverkar koncentrationsförmågan och gör dig tröttare. Har ni dessutom obestämda platser så ökar den här faktorn.
– Det finns exempel på de som är nöjda med aktivitetsbaserade kontor. Det är jättesvårt att säga exakt vad forskningen förespråkar – vi är inte framme ännu med ett svar.
Läs också: Så skapar ni en hjärnvänlig arbetsplats