Dick Sandberg står på en balkong i Luleå

Dick Sandberg i Luleå har jobbat länge som skyddsombud, och blev utsedd till årets skyddsombud i Norrbotten för Kommunal för några år sedan. Han brinner för arbetsmiljö och att må bra på jobbet.

Foto: Anna Wettergård

Prisade skyddsombudets bästa tips till andra

Allt från en extra kaffemaskin till stängda bussdörrar under pandemin. Skyddsombudet Dick Sandberg i Luleå jobbar både i det stora och det lilla, och han älskar att klura fram lösningar på utmaningar.

– Det här är frågor som finns här!

Dick SandbergDick Sandberg, busschaufför och skyddsombud på Luleå Lokaltrafik, klappar sig på bröstet när han pratar om sina hjärtefrågor: arbetsmiljö och att må bra på jobbet.

Det roligaste med uppdraget som skyddsombud är chansen att vara med och förändra till det bättre, säger han.

– Och ju mer man gör, desto större förtroende får man av både chefer och kollegor. Jag blir en länk mellan arbetsledningen och medarbetarna. Dessutom får man insyn i vad som händer i bolaget.

Att lösa uppgifter ser han som en kul utmaning.

– Det är kul att tänka utanför boxen, att komma på nya idéer. Mycket går att förändra utan att slå näven i bordet – bara genom att klura. Min hjärna går på högvarv hela tiden för att hitta bra lösningar, som fungerar både för medarbetare och arbetsgivare.

Både skyddsombud och fackligt ombud

Han har varit skyddsombud i fyra år, och tycker om att lära sig nya saker som rör uppdraget.

– Ju mer information jag får, desto starkare blir jag.

Förutom att vara skyddsombud är han även fackligt ombud för Kommunal. Det innebär att hans uppdrag innefattar allt från löner till trivsel.

Det kan vara enkla saker som förbättrar vardagen:

– Vi är 150 – 160 kollegor som delar fikarum. Förut hade vi en kaffemaskin, och du kan ju tänka dig hur köerna till den blev. Nu har vi fått en till kaffemaskin, och nu funkar det bra!

Eller stora saker som räddar kollegornas hälsa.

– Under pandemin var vi snabba med att se till att bussdörrarna fram stängdes, för att minimera smittrisken för förarna.

Säkrade arbetsmiljön under pandemin

Dick Sandberg har nämligen figurerat i Suntarbetslivs nyhetsbrev tidigare, när han pratade om hur han och arbetsgivaren samverkade för att säkra arbetsmiljön för Luleås bussförare under coronapandemins första våg.

Förutom att stänga de främre bussdörrarna så stoppade man all ombordförsäljning av biljetter, och personliga flaskor med rengöringsmedel delades ut, bland annat.

Vi kunde lösa en massa frågor direkt

Under pandemin blev Dick Sandberg frigjord från jobbet som busschaufför för att kunna ägna sig åt de uppdragen på hela sin arbetstid.

– Det innebar att vi kunde lösa en massa frågor direkt.

Årets skyddsombud i Norrbotten

Arbetet under pandemin är en av anledningarna till att Dick Sandberg år 2020 blev utsedd till årets skyddsombud för Kommunal i Norrbotten.

Så här löd motiveringen från kollegorna:

”Hans enorma agerande i att chaufförerna skall ha en trygg arbetsplats. Tex att när Covid 19 kom till Norrbotten så var fram dörrarna var stängda. Första fallet i Sverige var den 12 mars och dörrarna blev stängda 15 mars. En bra dialog med företagsledningen gör att dom kommer överens i det mesta. Han är en glad och trevlig person som sprider glädje och alla hjälper alla”.

– Det var jättekul att bli uppmärksammad. Det blev som en extra sporre i arbetet.

Samverkar bra med arbetsgivaren

I den förra artikeln lyfte både han och chefen Ulf Nordin hur bra samverkan dem emellan fungerade. Och så är det än idag, säger Dick Sandberg.

– Jag har en jättebra och avslappnad dialog med min chef; jag kan gå in och prata med honom när som helst. Det är inte så att vi behöver boka en tid och skriva protokoll varje gång vi pratar. Det är faktiskt samma sak med både hr och vår VD – det funkar jättebra.

Han rekommenderar andra som är intresserade av arbetsmiljö att våga hoppa på uppdraget som skyddsombud. Och hans bästa tips till andra skyddsombud är enkelt:

– Var lyhörd. Lyssna först och fråga sedan.

Text: Anna Wettergård, 25 oktober 2022