Det här fick honom att stanna efter 65

17 maj 2022 Lästid: 4 min
Tandläkaren Niklas Öberg pratar med en patient som sitter i tandläkarstol
Jobbar ett tag till. Tandläkaren Niklas Öberg, 66 år, trivs med att träffa folk och känner dessutom att han har viktig erfarenhet att dela med sig av till yngre kollegor.

Foto: Claudio Bresciani / TT

Tandläkaren Niklas Öberg jobbar kvar på Folktandvården i Stockholm, trots att han skulle kunna gå i pension. Ett bra pensionsavtal och mötet med både patienter och kollegor är några skäl till att han stannat. Att ha en erfaren medarbetare i arbetsgruppen uppskattas också mycket av hans chef.

Tandvården har haft stora pensionsavgångar de senaste åren. Samtidigt kommer många yngre och nyutbildade in i yrket. Ett sätt att värna om kompetensen i organisationen är därför att försöka motivera de äldre att jobba kvar fast de kan pensionera sig. Ytterligare ett skäl är att det är svårt att få tag på personal. Det utbildas för få tandläkare och tandhygienister.

Sedan sju år tillbaka erbjuder Folktandvården i Stockholm medarbetare över 65 som vill jobba kvar ett lönetillskott och full pensionsinbetalning när de fortsätter jobba deltid.

Tandläkaren Niklas Öberg

– Jag behöver inte ta ut pension överhuvudtaget. Och att skjuta upp pensionen i två år som jag gör ger en hel del mer i slutändan, berättar Niklas Öberg, 66-årig tandläkare som arbetat heltid i fyrtio år men nu kunnat trappa ned till deltid tack vare lönetillskottet från arbetsgivaren.

Viktigt med det sociala

Han tycker att den nedtrappningen är perfekt. Han har inga problem att orka med jobbet. Niklas Öbergs fru är tandsköterska och tar del av samma erbjudande så de får också mer ledig tid ihop och höjer bägge sin pension genom att skjuta på den i några år.

Ett annat skäl till att Niklas gärna jobbar kvar är det sociala.

Det är kul att träffa folk.

– Det är kul att träffa folk. Både patienter och kollegorna som jag träffar på möten, fikar och lunchar med, säger han.

Erfarenhet tas tillvara

Tandläkare arbetar i svåra arbetsställningar och kan därför lätt få problem med nacke, rygg och axlar. Problem som kan tillta med åldern. Niklas har dock inte behövt några särskilda hjälpmedel eller arbetsanpassningar.

– Jag opererar inte lika mycket längre. Men det har jag själv valt bort och det fungerar alldeles utmärkt att göra det. Jag har också valt bort att göra rotfyllningar, broar och kronor. Nu sysslar jag mest med undersökningar och vanliga lagningar, säger han.

Han upplever att hans långa erfarenhet och gedigna kunskaper tas väl tillvara på arbetsplatsen. Inte minst under så kallade terapimöten där kollegorna diskuterar behandlingsalternativ och behandlingsmöjligheter. Där står han ofta för viktig och kunnig input.

Viktigt behålla äldre medarbetare

Niklas chef är mycket nöjd med att ha honom kvar.

Det blir ett lugn i verksamheten med äldre medarbetare.

Maria Rosin, klinikchef på Folktandvården i Stockholm

– Det är jättebra att ha äldre i verksamheten eftersom de har så stora kunskaper. De kan också coacha och lära ut till andra. Det blir ett lugn i verksamheten när det finns seniora och rutinerade medarbetare på plats, säger Maria Rosin, klinikchef på Folktandvården Fridhemsplan i Stockholm.

Hon menar att de äldre medarbetarna ofta kan fungera som ett slags konsulter på arbetsplatsen. De har en erfarenhetsbank som kollegorna kan använda sig av.

Ann-Sofie LagerqvistAtt de äldre medarbetarna bidrar med kunnande och tyngd i verksamheten är också ett avgörande skäl bakom företagets erbjudande om lönetillskott för 65-plussarna.

Det menar Ann-Sofie Lagerqvist, hr-chef vid Folktandvården Stockholm.

– Det är otroligt viktiga medarbetare som vi vill ha kvar. De betyder mycket för arbetsmiljön och för de andra som jobbar vid kliniken, säger hon.

Folktandvården i Stockholm - så får de äldre att stanna

Folktandvården i Region Stockholm erbjuder vissa medarbetare från 65 år att arbeta deltid med full pensionsinbetalning.

Man kan arbeta 60 procent, få betalt för 70 procent och full pensionsinbetalning.  Eller arbeta 80 procent, få betalt för 90 procent och full pensionsinbetalning.

Man måste ha arbetat inom företaget i tio år, och heltid det senaste året, för att få del av erbjudandet.

Det gäller tandläkare, tandhygienister och tandsköterskor.

För närvarande gäller det tre år för de som fyllt 65 år, och två år för dem som fyllt 67 år.

Lite fakta om äldre arbetskraft

  • Regeringen vill i sin arbetsmiljöstrategi för åren 2021-2025 att fler äldre ska kunna och vilja arbeta längre.
  • Pensionsåldrarna i Sverige höjs successivt.
  • Allt fler är äldre av dem som arbetar.
  • Det är fler män bland de äldre som arbetar.
  • I Sverige och andra OECD-länder (främst höginkomstländer) är det oftast personer med kort utbildning som går i pension tidigt.

Källa: Senior arbetskraft – en systematisk kunskapssammanställning med fokus på mental arbetsmiljö och arbetssocial miljö i Sverige. Mynak 2022.

Här hittar du en artikel hos oss om kunskapssammanställningen.

Text: Michael Nyhaga