Ögonblicksbild av en blond kvinna, en mörkhyad kvinna och en sydamerikansk man.

Om diskrimineringen sker på grund av kön, etniskt ursprung, sexuell läggning, trosuppfattning, ålder eller funktionshinder är den olaglig.

Foto: Cecilia Elander

Vad är diskriminering?

Diskriminering kan enklast definieras som ”olika behandling av lika fall”. Om en person blir sämre behandlad än någon annan i en liknande situation, exempelvis när han eller hon söker arbete eller bostad, är det diskriminering.

Om diskrimineringen sker på grund av kön, etniskt ursprung, sexuell läggning, trosuppfattning, ålder eller funktionshinder är den olaglig. Exempel på olaglig diskriminering är att:

  • Inte ge en kvinna samma löneförhöjning som en man med samma meriter och samma arbetsuppgifter har fått, eftersom man räknar med att hon i framtiden kommer bli gravid och vara mammaledig.
  • Kritisera en homosexuell man för att han kysst sin pojkvän i fikarummet trots att man accepterar att heterosexuella kvinnliga anställda gör samma sak.
  • Inte anställa en rullstolsbunden person med motiveringen att tjänsten kräver körkort, trots att jobbet i själva verket kräver väldigt lite bilkörning.
  • Säga ”svartskalle” bakom ryggen på en mörkhyad person, berätta rasistiska skämt eller spela musik med rasistiska inslag.

Om diskriminering kan bevisas kan arbetsgivaren dömas till att betala skadestånd till den diskriminerade.

 

Källa: DO.

Inlägg taggat med:

Text: Jens Liljestrand/Mette Lagergren, 01 juni 2012

Senaste artiklar

Satsning ska ge chefer bättre förutsättningar

Stadsdelen Centrum i Göteborg satsar sedan några år tillbaka på bättre förutsättningar första linjens chefer. Det administrativa stödet har ökat och cheferna kan få central hjälp med rekrytering och lokalfrågor.…

Delaktighet och lärande ger högre produktivitet

Delaktighet, möjlighet till kompetensutveckling och ett inbyggt lärande i organisationen – det är de tre viktigaste faktorerna för produktivitet i en organisation. Det visar en ny rapport från Arbetsmiljöverket, som…

Stå upp på jobbet!

Barbro Tönvik Askmark trampar metodiskt på sin skrivbordscykel medan hon pratar i telefon. I rummet intill balanserar Tabita Ruthström på en nyköpt ståplatta. På Anhörigcentrum i Uppsala växlar medarbetarna mellan…

Områden

Tillsammans skapar vi en arbetsplats som får oss att må bra.

Var vill du börja?

Läs mer om SAM

SAM

Video

Verktyg

Vill du skapa en frisk arbetsplats? Våra verktyg är baserade på forskning och testade av kollegor till dig.

Här hittar du riktigt bra stöd på vägen!

Så gör andra

Hur jobbar andra med sin arbetsmiljö? Hämta tips och inspiration till din arbetsplats!

Video

Vad säger forskningen?

Allt fler forskare uppmärksammar arbetsmiljö som en framgångsfaktor för friska arbetsplatser. Här får du veta vad de kommit fram till.

Vilken ny kunskap kan ni använda?