Ögonblicksbild av en blond kvinna, en mörkhyad kvinna och en sydamerikansk man.

Om diskrimineringen sker på grund av kön, etniskt ursprung, sexuell läggning, trosuppfattning, ålder eller funktionshinder är den olaglig.

Foto: Cecilia Elander

Vad är diskriminering?

Diskriminering kan enklast definieras som ”olika behandling av lika fall”. Om en person blir sämre behandlad än någon annan i en liknande situation, exempelvis när han eller hon söker arbete eller bostad, är det diskriminering.

Om diskrimineringen sker på grund av kön, etniskt ursprung, sexuell läggning, trosuppfattning, ålder eller funktionshinder är den olaglig. Exempel på olaglig diskriminering är att:

  • Inte ge en kvinna samma löneförhöjning som en man med samma meriter och samma arbetsuppgifter har fått, eftersom man räknar med att hon i framtiden kommer bli gravid och vara mammaledig.
  • Kritisera en homosexuell man för att han kysst sin pojkvän i fikarummet trots att man accepterar att heterosexuella kvinnliga anställda gör samma sak.
  • Inte anställa en rullstolsbunden person med motiveringen att tjänsten kräver körkort, trots att jobbet i själva verket kräver väldigt lite bilkörning.
  • Säga ”svartskalle” bakom ryggen på en mörkhyad person, berätta rasistiska skämt eller spela musik med rasistiska inslag.

Om diskriminering kan bevisas kan arbetsgivaren dömas till att betala skadestånd till den diskriminerade.

 

Källa: DO.

Inlägg taggat med:

Text: Jens Liljestrand/Mette Lagergren, 01 juni 2012

Senaste artiklar

Demensutbildning gav tryggare personal

Många äldre blir förvirrade när de läggs in på sjukhus. På Danderyds sjukhus lärde sig personal på en medicinavdelning att bemöta förvirrade patienter på ett bättre sätt. De gjorde också…

IT-ronder ger vårdpersonal mer tid

På Blekingesjukhuset pågår just nu en total genomgång av den digitala arbetsmiljön med hjälp av IT-ronder. En satsning som kostar pengar – men som redan har sparat tid och gett…

Digital egenvård ger lugnare hjärtkoll

‒ Jobbet ger mer tillfredsställelse när patienten mår bättre och känner sig mer trygg, säger Eva Öhman, hjärtsjuksköterska i Norrtälje. Hon ser fördelar både för patientsäkerhet och arbetsmiljö med en…

Områden

Tillsammans skapar vi en arbetsplats som får oss att må bra.

Var vill du börja?

Läs mer om SAM

SAM

Video

Verktyg

Vill du skapa en frisk arbetsplats? Våra verktyg är baserade på forskning och testade av kollegor till dig.

Här hittar du riktigt bra stöd på vägen!

  • OSA-kompassen

    Vägar till god organisatorisk och social arbetsmiljö

Så gör andra

Hur jobbar andra med sin arbetsmiljö? Hämta tips och inspiration till din arbetsplats!

Video

Vad säger forskningen?

Allt fler forskare uppmärksammar arbetsmiljö som en framgångsfaktor för friska arbetsplatser. Här får du veta vad de kommit fram till.

Vilken ny kunskap kan ni använda?