Arbetsgivaren ska förhindra sexuella trakasserier på arbetsplatsen. Men hur gör man, och vilka lagar styr? Nu finns vägledning i form av en digital plattform.
Det här är en äldre artikel och innehållet stämmer inte längre.
Idag finns två andra stöd för arbetsplatser att jobba med aktiva åtgärder mot sexuella trakasserier och annan form av diskriminering.
Här hittar du stöd hos
Arbetsmiljöverket och Diskrimineringsombudsmannen har skapat en gemensam plattform som stöd för arbetsgivares arbete mot sexuella trakasserier. Den har lite olika utseende på de två webbplatserna men tar upp exakt samma saker och länkar vidare till samma sidor.
Här finns bland annat fakta om
- vad sexuella trakasserier är
- arbetsgivarens ansvar
- vilka lagar som styr arbetet mot sexuella trakasserier på arbetsplatsen
- hur arbetsgivare kan och ska gå tillväga rent konkret
Två lagar
Arbetsgivares ansvar att förebygga och hantera sexuella trakasserier regleras i två olika lagar, arbetsmiljölagen och diskrimineringslagen. Båda lagarna betonar arbetsgivarens ansvar att arbeta förebyggande och systematiskt.
Arbetsmiljölagen syftar till att förebygga ohälsa och olycksfall i arbetet, och till att skapa en bra arbetsmiljö. Arbetet mot sexuella trakasserier ska göras inom ramen för det systematiska arbetsmiljöarbetet (SAM 2023:1) och arbetet med den organisatoriska och sociala arbetsmiljön (OSA 2015:4).
Diskrimineringslagen syftar till att motverka diskriminering och främja lika rättigheter och möjligheter. Arbetet mot sexuella trakasserier regleras framför allt i kapitel 3 om aktiva åtgärder.
Regeringsuppdrag efter metoo
– Det kan vara svårt för en vanlig arbetsgivare att veta hur man ska göra för att uppfylla kraven i de båda lagarna. Därför har vi försökt beskriva det så enkelt som möjligt, säger Shrikant Ward, utredare på DO.
Han har ansvarat för att ta fram plattformen tillsammans med Anna Johansson Milovanovic, jämställdhetsstrateg på Arbetsmiljöverket, och en grupp jurister och sakkunniga från båda myndigheterna.
De båda myndigheterna fick ett gemensamt regeringsuppdrag i mars 2018. Bakgrunden är de många metoo-uppropen hösten 2017, som vittnade om sexuella trakasserier på olika arbetsplatser.
– Vi hoppas att plattformen kan bli ett stöd för arbetsgivare att jobba med de här frågorna. Vi vill att de ska känna sig trygga att prata om sexuella trakasserier som vilken arbetsmiljöfråga som helst, säger Anna Johansson Milovanovic.
– På sikt hoppas vi så klart att arbetet får effekt så att sexuella trakasserier upphör – för det är ju helt oacceptabelt att det förekommer.