Hot och våld ökar i skolans värld. Samtidigt finns det stora brister i hur skolor riskbedömer, minimerar risker och följer upp händelser. Det visar en inspektionsinsats från Arbetsmiljöverket. Här kommer inspektörernas bästa tips till skolor som vill förebygga och hantera hot och våld.
– Hot och våld har ökat de senaste 10 åren. Dessutom har karaktären blivit allvarligare. Det används fler tillhyggen som saxar, nålar, bord och stolar.
Det säger Kristian Hansson, sakkunnig på Arbetsmiljöverket, under ett webbinarium i april 2025. Han fortsätter:
– Det handlar oftast om pedagogiska tillfällen där man förlorar kontrollen över situationen. Påfallande ofta handlar det om dramatiska händelser med elever med kognitiva funktionsnedsättningar.
Faktaruta, utfälld:
Inspektion av 1500 skolor
Under webbinariet berättar Arbetsmiljöverket om den stora inspektionsinsats de har genomfört på 1500 skolor runt om i landet. Inspektionerna har fokuserat på hot och våld, och inspektörerna har tittat på hur bra skolorna har:
- upprättat rutiner för att undersöka och bedöma risker för hot och våld
- genomfört riskbedömningar av hot och våld
- upprättat lokalt anpassade säkerhetsrutiner
- tagit fram efterhjälpande stöd om en hot- eller våldshändelse inträffat
- hanterat tillbud kopplade till hot och våld
75 procent hade brister
Inspektionsinsatsen visar att 1 100 av de inspekterade skolorna – omkring 75 procent – hade brister i arbetet mot hot och våld. De skolorna fick så kallade inspektionsmeddelanden, med ett eller flera krav på att åtgärda bristerna. Totalt ställdes över 2500 krav.
– De vanligaste kraven handlade om brister i att bedöma risker vid tex förändringar. Där fanns också krav på kunskap i att arbeta på ett riskfritt sätt, och krav på uppföljningen av tillbud och olyckor. Det berättar Annika Schmidt, som har projektlett inspektionsinsatsen.
Steg mot en bättre arbetsmiljö
Hur ska då skolor arbeta för att förebygga och hantera hot och våld? Två av inspektörerna hade en rad tips och råd att komma med. De började med att visa upp en tabell, med ett antal steg mot en bättre arbetsmiljö.
– Alla de här delarna är förutsättningar för ett effektivt arbetsmiljöarbete. Om någon del saknas kan det hända att man inte upptäcker de risker som finns i arbetsmiljön, eller att man vidtar fel åtgärder. Alla delar är lika viktiga. Det säger Jessica Ek, en av inspektörerna.
Involvera medarbetare
Hennes kollega Leif Söderqvist fyller på med att det är viktigt att involvera medarbetare i arbetet, och gärna även elever.
– Arbetstagare och skyddsombud ska ges möjlighet att medverka i det systematiska arbetsmiljöarbetet. Till exempel vid riskbedömningar, framtagande av åtgärder och så vidare. Det är också jättevärdefullt att samverka med elevrepresentanter; elever ser jättemycket som vi vuxna inte ser.
Håll aktuellt, rapportera och följ upp hot och våld
Och det gäller att ständigt hålla arbetet aktuellt. Utred och åtgärda risker och händelser – och följ sedan upp åtgärderna.
Dessutom är det viktigt att rapportera alla händelser med hot och våld.
- Medarbetaren själv rapporterar in alla händelser i systemet för händelserapportering, till exempel IA.
- Vissa händelser behöver också polisanmälas. Det kan till exempel chefen hjälpa till med.
- Allvarliga skador och tillbud ska dessutom rapporteras till Arbetsmiljöverket. Det ligger på arbetsgivarens ansvar.
Leif Söderqvist ger ett exempel på hur en skola kan hantera en händelse, där en elev slår en lärare.
– När det händer ska händelsen rapporteras. Utifrån händelsen ser man också om det fanns med i riskbedömningen att det skulle kunna hända. Om det inte gjorde det så kompletterar man riskbedömningen. Sedan vidtar man åtgärder – till exempel ändrar i schemat för att det inte ska uppstå trängsel i korridoren. Kan man inte göra det på en gång upprättar man en handlingsplan.
Stort lärande vad gäller hot och våld i skolan
Det som är positivt med inspektionsinsatsen är att den har inneburit ett stort lärande för de skolor som blivit inspekterade – och även för andra skolor med samma huvudman.
– När vi kom tillbaka för återinspektion hade nästan alla vidtagit de åtgärder som vi sagt åt dem att göra. Det är positivt att man har prioriterat arbetsmiljöarbetet. Man har varit väldigt stolt över det arbetet man gjort, säger Jessica Ek.
Kollegan Leif Söderqvist håller med.
– En rektor sade att ”det här är den bästa arbetsmiljöutbildningen jag gått”. Det visar att det finns ett behov att utbilda rektorerna i de här frågorna.
Projektledaren Annika Schmidt avslutar webbinariet med ett medskick:
– Arbetsmiljöarbetet behöver prioriteras. Då kan man se risker i förväg. En god arbetsmiljö gör att skolpersonalen vill stanna. Ska man kunna ta hand om eleverna behöver personalen må bra.
Exempel på anmälda allvarliga hot och våldshändelser
- ”Elev ville ha min anpassade arbetsstol att leka med och slog mig över armar, ben och mage med knytnävar. Jag fick sedan blåmärken på mage, vänster överarm och vänster lår”.
- ”Elev kommer in i klassrummet med en stor sten. Hen håller den ovanför mitt huvud och hotar med att släppa den”.
- ”Under en månad har en elev vid flera tillfällen uttryckt verbala hot och kränkningar, till exempel: ’Jag ska hämta en kniv och döda dig’, ’Håll käften din jävla hora’, ’Jävla idiot’.”
- ”Elev publicerade en bild med vapenliknande föremål med hot mot lärare i sina sociala medier.”