Eksem på händerna kan ge stora besvär, både i arbetet och på fritiden. Här får du veta vad handeksem är, varför man får det och hur du kan skydda dig. Det finns också mycket man kan göra i arbetsmiljöarbetet för att förebygga eksem.
Nästan tio procent av vuxna i arbetsför ålder har handeksem. För många av dem har bekymret med eksem börjat tidigt i livet – en av tre vuxna med eksem på händerna hade eksem redan före 20-årsåldern.
Alla har sin historia men gemensamt är att det finns sätt att förebygga och behandla handeksem. Både arbetsgivaren och den enskilda medarbetaren kan göra stor skillnad för att slippa besvär som påverkar livet både privat och på arbetet.
Eksem på händerna är den absolut vanligaste arbetsrelaterade hudsjukdomen.
Caroline Svanström, specialistläkare
Exempel på yrken med ökad risk för handeksem är kökspersonal, städare, sjukvårdsyrken, maskinmontör, verkstadsmekaniker och frisör.
– Eksem på händerna är den absolut vanligaste arbetsrelaterade hudsjukdomen, säger Caroline Svanström, specialistläkare vid Centrum för arbets- och miljömedicin, Region Stockholm.
Sjukdomen är vanligare bland kvinnor än män, och det är på grund av högre exponering för risk. Till exempel arbetar fler kvinnor i yrken med mycket våtarbete.
Vanliga symtom på eksem
Men vad är egentligen eksem? I grunden är det en inflammation i huden och försvagad hudbarriär. När det yttersta skyddet på händerna blir skadat fungerar det inte längre som det ska.
Eksem på händerna yttrar sig på flera sätt. Det här är exempel på symtom på eksem: Det kliar, huden rodnar, är torr och fjällar. Ibland kan det bli värre än så, med smärtsamma sprickor eller blåsor.
Symtomen kan påverka livskvaliteten mycket och till och med leda till sjukskrivning, arbetsbyte, nedsatt livskvalitet och stora kostnader.
Därför är det viktigt att förebygga eksem och ta hand om eksemet på rätt sätt genom egenvård och läkarkontakt. Men arbetsgivaren har också ett stort ansvar att förebygga arbetsrelaterade sjukdomar och risker.
Arbetsgivarens roll för att förebygga och lindra eksem
Arbetsgivaren har ansvar för att förebygga skador på jobbet. Nummer ett för arbetsgivaren är att följa de lagar och föreskrifter som gäller för verksamheten: Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd (AFS 2023:10) om risker i arbetsmiljön .
I den föreskriften finns en åtgärdstrappa med ett antal steg, en prioriteringsordning, som beskriver hur arbetsgivaren ska arbeta systematiskt för att riskbedöma och förebygga risker med till exempel kemikalier. Åtgärdstrappan finns i Arbetsmiljöverkets föreskrift AFS 2023:10 Avdelning V: Kemiska riskkällor.
Åtgärdstrappan
Man börjar uppifrån i åtgärdstrappan och jobbar sig nedåt. I föreskriften har åtgärdstrappan sju detaljerade steg, de här fyra punkterna är en förenklad variant:
1. Substitution: att till exempel byta ut farliga ämnen i produkter till mindre farliga.
2. Tekniska åtgärder: till exempel slutna system så att man inte kommer i kontakt med farliga ämnen.
3. Organisation: arbeta smartare genom att till exempel variera arbetsuppgifterna.
4. Personlig skyddsutrustning: hit räknas till exempel skyddshandskar.
Åtgärdstrappan kan man arbeta med i det systematiska arbetsmiljöarbetet.
Gör riskbedömningar
– Använd åtgärdstrappan, ha med hudaspekten i riskbedömningar, vidta åtgärder och tänk på att skyddsutrustning inte är det första man ska ta till, säger Marie-Louise Lind, kemist och yrkeshygieniker.
Det är lätt hänt att handskar ses som första steget i en åtgärdstrappa. Men det är de inte alls.
Handskar är sista steget för att skydda mot eksem.
– Handskar är faktiskt sista steget för att skydda mot eksem. Först ska man försöka byta ut alla ämnen som kan skada huden, eller ändra hur man utför arbetet.
Handskarna – tänk på detta:
Man är med andra ord inte säker mot att få eksem bara för att man har handskar på sig. Tvärt om – att använda handskar är en risk för eksem. Det beror på att handskar skyddar huden utifrån, medan det på insidan kan bli tätt, fuktigt eller till och med blött – och det kan i sig irritera huden.
Förutom fukt och väta i handskarna kan materialet som handskarna är tillverkade också orsaka eksem, förvärra ett eksem eller framkalla kontaktallergier. Därför rekommenderar experter korta användningstider för handskar. En tunn bomullsvante under kan vara bra att ha – bomullsvanten suger upp fukt och skapar lite luft mellan huden och handsken.
Det gäller också att använda rätt sorts handskar för arbetsuppgiften. Olika arbetsuppgifter ställer olika krav på handskarna. Grovt sett finns det tre kategorier av handskar:
- Engångshandskar som används i vården. Finns olika typer för olika ändamål.
- Kemskyddshandskar. De är avsedda för arbete med kemikalier. Dessa är tjockare än engångshandskar och erbjuder bättre skydd. Vid inköp bör man begära information från tillverkaren eller leverantören om genombrottstider för de ämnen/kemikalier som används. De är tjockare än engångshandskar
- Skyddshandskar som skyddar mot mekaniska risker som nötning, vibration med mera.
Tänk också på att även om handsprit är bra istället för att tvätta händerna med tvål och vatten, så är det helt fel att använda handsprit på skyddshandskar.
– Handsprit förstör materialet och då tappar handsken sin skyddseffekt. Använd istället sterila handskar ifall det behövs.
Så skyddar du dina händer
Det finns sätt att skydda sig mot att få eksem, och att dämpa hudinflammationen när den redan finns. Ett rent och torrt arbete, som inte nöter på huden, är mest skonsamt för händerna.
– Det absolut viktigaste är att minska kontakten med det som irriterar huden, säger Caroline Svanström.
Den som har mycket våtarbete på jobbet kan även väcka frågan hemma om att fördela hemarbetet så att eksem inte triggas i onödan. Andra i hushållet kan till exempel ta hand om det våta köksarbetet och blöt tvätt.
Det absolut viktigaste är att minska kontakten med det som irriterar huden.
Ett annat kanske lite oväntat råd från läkaren är att mer sällan tvätta händerna med tvål och vatten.
– Tvål och vatten torkar ut och skadar hudbarriären mer än man tror. Använd handsprit istället när det är möjligt. Handsprit kan svida lite i sprickor, men är skonsammare på sikt.
Smörja – smörja – smörja händerna
Att smörja händerna med mjukgörande kräm är grunden för att behandla och förebygga eksem. Det hjälper till att reparera och stärka hudbarriären. Ett tips är att använda olika krämer, gärna en fetare på natten och en lättare på dagen.
Läkaren på vårdcentralen kan skriva ut olika krämer att använda. Vårdcentralen kan även skriva remiss till hudläkare och remittera till hudallergimottagning när det behövs.
Fler sätt att lindra symtom
Undvik att klia och riva på eksemen, det förvärrar symtomen. Testa istället att klappa på eksemet, nypa försiktigt eller kyla ned det utan att blöta ned det.
– Förvara gärna krämen i kylen. En riktigt kall kräm lindrar klåda, säger sjuksköterskan Emma Wadman Hallgren, enhetschef på enheten för arbets- och miljödermatologi.
Svida kan det också göra, speciellt i hudsprickor. Då finns det speciella plåster som skyddar sprickorna. Skavsårsplåster i form av plattor kan man också testa.
Följ behandlingen och håll ut
Eksem på händerna tar tid att läka. Därför behövs tålamod. Ibland kan eksemet se ut att ha läkt bra, men det kan vara en luring. Fortsätt följa behandlingsschemat ändå.
– Även om huden ser bra ut så tar det månader för barriären att bli helt återställd. Slutar man för tidigt kommer eksemet lätt tillbaka.
Den här artikeln bygger på webbinariet Istället för handeksem – rätt handskar och andra sätt att förebygga och behandla som gavs i maj 2025 av Centrum för arbets- och miljömedicin, Region Stockholm.
Orsaker till att man får eksem
En del arbetsmoment kan öka risken att få eksem i vuxen ålder. Det här är några orsaker:
- Våtarbete. Man har mycket kontakt med vatten, tvål och rengöringsmedel.
- Handskarna på jobbet. Att ha täta handskar på sig en längre stund är inte bra för huden.
- Allergiframkallande ämnen. Bland annat gummikemikalier i handskar av till exempel naturgummilatex eller nitrilgummi.
- Kyla och torr luft. Vintrarna i Sverige gör att händerna blir torra, och det ökar risken att få eksem.