Ta hjälp av Omställningsfonden – komplett guide

2 september 2024 Lästid: 7 min
Sammanfattning av artikeln

Arbetsmarknaden förändras snabbt. Det kan kräva omställning av kompetens. Arbetsplatser i välfärden kan söka stöd för det via Omställningsfonden.

Det finns sju kriterier för att få stöd beviljat. Bland annat måste fack och arbetsgivare samverka lokalt innan de skickar in ansökan.

Artikeln ger tips för att lyckas med ansökan. Den beskriver också vilket annat slags stöd som Omställningsfonden ger.

Porträtt på kvinnlig kock som ler mot kameran, kockkollegor i bakgrunden,.
Arbetsplatser kan söka stöd för kompetensutveckling via Omställningsfonden. Ett exempel kan vara utbildningsinsatser för måltidspersonal för att möta behovet av fler kockar i storkök.

Foto: Johnér Bildbyrå

Sammanfattning av artikeln

Arbetsmarknaden förändras snabbt. Det kan kräva omställning av kompetens. Arbetsplatser i välfärden kan söka stöd för det via Omställningsfonden.

Det finns sju kriterier för att få stöd beviljat. Bland annat måste fack och arbetsgivare samverka lokalt innan de skickar in ansökan.

Artikeln ger tips för att lyckas med ansökan. Den beskriver också vilket annat slags stöd som Omställningsfonden ger.

Färre uppsägningar, ökad anställningstrygghet och anpassning till nya kompetensbehov. Se där tre vinster med Omställningsfonden. Men det finns mer. Läs vår guide om att söka stöd – och rusta er bättre för samtida och framtida arbetsmarknad.

Omställningsfonden hjälper arbetstagare och arbetsgivare att ställa om – på en snabbt föränderlig arbetsmarknad. Och det är mycket mer än omställning vid arbetsbrist. Avtalet som styr fonden är ett brett Kompetens- och omställningsavtal.

Åren 2024–2026 finns 750 miljoner kronor att söka för förebyggande insatser som ska hjälpa arbetsplatser i välfärdssektorn att möta förändrade kompetensbehov.

Utbildning via Omställningsfonden

Det kan exempelvis handla om att

  • måltidspersonal får kockutbildning
  • vårdbiträden valideras till undersköterskor
  • barnskötare kompetenshöjs till förskolelärare
  • medarbetare byter roll för att bli chef och får chefsutbildning
  • lokalvårdare språkutbildas och lär sig digitala verktyg
  • hemtjänstanställda får körkortsutbildning

Exempelvis validerade vårdbolaget Tiohundra i Norrtälje 250 medarbetare till undersköterskor med hjälp av medel från Omställningsfonden. Och akutkliniken i Sundsvall utbildar erfarna undersköterskor till gipstekniker.

Ha koll på framtida behov

– De som lyckas bra är de som har koll på sina verksamheter, var det finns behov och var det kommer att finnas övertalighet. Det gäller att veta behovet om tre månader, ett år och om fem år, säger Lars Gustavsson, verksamhetsutvecklare på Omställningsfonden.

Perioden 2021–2023 godkändes 3 268 förebyggande insatser för 686 miljoner kronor i kommuner, regioner och kommunala bolag. Fler än 100 olika yrken i välfärden omfattas.

– Det är vi väldigt glada för. Ändå upplevde våra arbetsgivare att det varit svårare och krångligare att söka än tidigare.

Varför då?

– Nytt för den treårsperioden var att det fanns sju kriterier för att bli beviljad förebyggande insatser. Några kriterier var tydliga men några var lite krångliga.

Det gäller att veta behovet om tre månader, ett år och om fem år.

Porträttbild Lars Gustavsson, Omställningsfonden.

Lars Gustavsson, verksamhetsutvecklare

Nytt kriterium: samverkan om insatser

Lars Gustavsson berättar att det var väldigt få avslag under den första perioden 2017–2019. Det arbetsgivare ansökte om gick oftast igenom. Tanken från parterna var att testa brett och se var stödet gav mest verkan.

Parterna har sedan jobbat med att ta fram relevanta kriterier. Ett nytt kriterium är att arbetsgivare och fack nu måste samverka lokalt om ansökan innan man skickar in den.

– Det är bra tycker jag eftersom det är en garant för att fackförbunden är med i processen. Tidigare kunde det samverkas i efterhand.


7 kriterier för förebyggande insatser

      1. Anställningsstatus. Arbetstagaren ska vara anställd hos arbetsgivaren under hela insatsen, oavsett anställningstyp eller kollektivavtal.
      2. Kompetensförsörjningsbehov. Insatsen ska tillgodose arbetsgivarens kompetensbehov på kort och/eller lång sikt, utöver ordinarie kompetensutveckling.
      3. Anställningstrygghet. Insatsen ska öka arbetstagarens anställningstrygghet, även om det inte finns risk för uppsägning.
      4. Samverkan. Arbetsgivare och lokala parter måste ha samverkat eller MBL-förhandlat ansökan samt protokollfört innan den skickas in.
      5. Utöver normal kompetensutveckling. Insatserna ska vara utöver det som normalt anses vara löpande kompetensutveckling inom ramen för befintlig anställning.
      6. Ersättning. Medlen kan ersätta arbetsgivaren för kostnader i samband med t ex utbildning, handledning och andra kompetenshöjande insatser.
      7. Utförande. Omställningsfonden, arbetsgivaren själv eller annan aktör utför insatserna.

Läs mer om Kriterier för beviljande av förebyggande insatser


Vad är ”normal kompetensutveckling”?

Men det svåraste kriteriet är att insatserna ska vara ”utöver det som normalt anses vara löpande kompetensutveckling inom ramen för befintlig tjänst”. Det är oftast där som avslagen kommer.

Hur ska man tänka då, så att det blir rätt?

– Man kan hålla sig till att personen ska få nya arbetsuppgifter, alltså att något tillkommer som man inte har kompetens för. Till exempel en undersköterska inom hemtjänst som inte har b-körkort och därför bara kan jobba på cykelavstånd. Då kan körkortsutbildning komma i fråga. Eller kunskap i annat yrke, som kostbiträde som får kockutbildning. Men också nya legitimationer eller behörigheter att göra något man inte gör i vanliga fall.

Ny blankett ska underlätta

Kan något annat bespara onödig ansökningstid?

– Lönekostnader och vikariekostnader får alltid avslag, liksom utbildningskostnad för något arbetsgivaren själv beslutat, som ett nytt lönehanteringssystem. Vi rekommenderar att arbetsgivare och fack tar stöd av sin rådgivare för att minska risken för eventuellt avslag på sin ansökan. Det kommer dessutom en ny ansökningsblankett med tydligare kriteriebeskrivning. Vi vill ju att så mycket som möjligt ska gå igenom.

Ni erbjuder även hjälp med strategisk kompetensförsörjning. Vad innebär det?

– Vi har tagit fram verktyg som arbetsgivaren kan använda i det arbetet, berättar Lars Gustavsson.

På Omställningsfondens webbplats finns fyra moduler med olika verktyg som hjälper arbetsgivaren att

  1. analysera sin kompetens, både nu och på sikt samt var det finns ett gap
  2. göra en kompetensstrategi, alltså en plan för att överbrygga gapet
  3. genomföra olika kompetensinsatser
  4. följa upp och utvärdera resultatet

Tanken är att integrera arbetet i organisationens vanliga processer för verksamhetsplanering och budget.

Omställningsfonden – var god sök

Borde fler arbetsplatser ta stöd av Omställningsfonden?

– Ja! Kännedomen har visserligen ökat rejält men många arbetsgivare är så enormt stora. Vi har kontakt med hr men det är inte säkert att man längre ut i verksamheten vet att vi finns.

– Vi jobbar även mycket med fackförbunden och arbetsgivarna för att de ska sprida kunskap om karriärstöd. Det är viktigt att det kommer ut till alla. Man kan behålla sin anställningsbarhet och behöver inte alltid byta arbetsgivare.

Omställningsfondens vd Eva Wikström bredvid en powerpointbild med tre exempel på stöd från Omställningsfonden.

Hur möter din arbetsplats det framtida kompetensbehovet? Omställningsfonden har flera utbildningsfilmer om sitt stöd. Se fondens vd Eva Wikström berätta om förebyggande insatser i film nummer fem.

Visste du att...

…Omställningsfonden fördelar 750 miljoner kronor åren 2024–2026 för förebyggande insatser. Medlen går till kommuner, regioner och kommunala bolag i Sobona.

Arbetsgivaren kan få ersättning för

  • utbildningskostnader
  • merkostnader vid utbildning, t ex litteratur, resor, logi
  • kostnader för handledning/coachning
  • kostnader för annan kompetenshöjande insats
  • kostnader för samordning av förebyggande insatser

Omställningsfonden vägleder även vid strategisk kompetensförsörjning och stöttar med workshops och processledning.

Läs mer om förebyggande insatser hos Omställningsfonden

Det här är Omställningsfonden
  • Kollektivavtalad stiftelse som bildades 2012.
  • Ägs av arbetsgivarorganisationerna Sveriges kommuner och regioner (SKR) och Sobona, fackförbundet Kommunal och förhandlingsorganisationerna Offentliganställdas Förhandlingsråd (OFR) och AkademikerAlliansen.
  • Finansieras av arbetsgivare anslutna till SKR eller Sobona.
  • Ger stöd till förebyggande insatser, strategisk kompetensförsörjning, kompetens- och omställningsstöd, studiestöd och ekonomiska förmåner.
  • Omfattar 1,3 miljoner anställda inom kommuner, regioner och kommunala bolag.
  • Nuvarande avtal, KOM-KR (Kompetens- och omställningsavtal) trädde i kraft den 1 oktober 2022.
  • Finns i hela Sverige och har över 100 anställda.

Källa: Omställningsfonden

Individuellt stöd från Omställningsfonden

Förutom förebyggande insatser i samverkan och strategisk kompetensförsörjning stöttar Omställningsfonden dig individuellt:

  • Få karriär- och studierådgivning. Kartläggning, rådgivning, vägledning och validering. Söks av dig själv och utformas individuellt i dialog med Omställningsfonden. Arbetsgivaren ska informera om stödet.
  • Studera mitt i livet. Förutom kollektivavtalade studiestöd finns det statliga omställningsstudiestödet som hanteras av CSN (Centrala studiestödsnämnden). Det ska stärka din framtida ställning på arbetsmarknaden och hjälpa dig möta arbetsmarknadens behov. Du ansöker själv om studiestöd.
  • Komma vidare. Nytt jobb, studier, starta eget? Om anställningen upphör av arbetsbrist är det arbetsgivaren som anmäler dig till Omställningsfonden, undantaget vid anställning kortare än ett år – då ansöker du själv. Även tidsbegränsat anställda ansöker om omställningsstöd själva.

Läs mer om Omställningsfondens stöd till dig som privatperson.

Topp tio yrken för förebyggande insatser

Det här är tio i topp yrkesgrupper med flest medarbetare i kompetenshöjande insatser via Omställningsfonden åren 2021–2023:

  1. Undersköterska, 3 022
  2. Ledningsarbete, 2 495
  3. Vårdbiträde, 1 927
  4. Stödassistent, 1 279
  5. Handläggare, 1 137
  6. Barnskötare, 1 124
  7. Lokalvårdare, 921
  8. Socialsekreterare, 857
  9. Lärare, 674
  10. Behandlingsassistent/Socialpedagog, 556

74 procent av alla insatser omfattade kvinnor och 26 procent omfattade män.

Källa: Omställningsfonden

Filmtips

Hur möter vi framtidens kompetensbehov? Och vems är ansvaret?

Se seminariet Framtidssäkra din kompetens, från Almedalen 2024. Där panelsamtalar bl a Omställningsfonden, SKR och Vision.

Porträtt av medarbetare Jeanette Neij
Text: Jeanette Neij
Kontakt: [email protected]