Handeksem – tio råd för att förebygga det

13 september 2022 Lästid: 3 min
Laboratorieassisitentkontrollerar prov
Eksem kan man bland annat få av de skyddshandskar man använder i vården för att skydda sig mot smitta. Se till att händerna är torra när du tar på dig skyddshandskarna, och använd inte samma par alltför länge.

Foto: Johnér Bildbyrå

Handeksem kan ställa till problem och är vanligt i vård och omsorg. Det visar ny statistik. Det viktigaste är att förebygga hudproblemen. Och det handlar mycket om att ha rutiner för hur man hanterar skyddshandskar och handtvätt.

Cirka fem procent av befolkningen har eksem. Det leder till kostnader för läkemedel, sjukskrivningar och minskad produktivitet. Handeksem kan också infekteras och innebära en smittrisk.

En del personer har en ärftlig risk att få eksem. Men det är vanligare att få eksem på grund av yttre omständigheter, som arbetsmiljö.

Vanligt i vården

Att få eksem på grund av arbetet är lika vanligt bland män som bland kvinnor. Det visar en ny statistikrapport från Afa Försäkring, som presenterades på ett seminarium nyligen.

– Att antalet är så jämnt fördelat över könen beror på att det är en arbetssjukdom som visar sig i både mansdominerade och kvinnodominerade verksamheter, säger Emil Askestad, analytiker på Afa Försäkring som varit med och tagit fram rapporten.

Arbetssjukdom på grund av eksem är vanligast i industrin. Men bland dem som fått eksem godkänd som arbetssjukdom finns också en stor andel undersköterskor, sjuksköterskor, barnmorskor och personliga assistenter, visar Afa Försäkrings statistik.

Skyddshandskar största boven

Analytikerna på AFA Försäkring har även tittat på vad som orsakar eksem i vården. Oftast är det skyddshandskarna. Det kan handla om materialet, att de är parfymerade eller att man har puder i dem.

Men eksem på händerna bland vårdanställda kan också bero på att man går för länge med blöta händer i skyddshandskar eller att man helt enkelt tvättar sig ofta. I vissa fall är handsprit bättre. Se råden här nedanför om hur du i vården kan undvika eksem på jobbet.

Det är också viktigt att söka hjälp tidigt om man får problem med eksem på händerna.

– Vanligtvis ignorerar man eksem. Man fortsätter ofta som vanligt och riskerar att det blir kroniskt, säger Tove Agner, professor vid Institutet för klinisk medicin och överläkare på Bispebjerg Hospital i Köpenhamn.

Hon är en av forskarna bakom en ny kunskapsöversikt om eksem i arbetslivet, som också presenterades på seminariet.

Förebygg handeksem med utbildning

Kunskapsöversikten ingår i skriftserien Arbete och hälsa och innehåller inte bara en genomgång av forskningen på området. Den har även forskningsbaserade råd om hur man kan förebygga eksem på arbetsplatser.

Utbildning på arbetsplatsen i form av exempelvis föreläsningar, tryckt information och praktiska övningar har en viss effekt när det gäller att förebygga eksem. Det gäller även arbetsanpassningar.

Byta yrke tveksamt råd

Däremot kan arbetsbyte för dem som drabbats vara en tveksam åtgärd.

Att byta yrke är förknippat med mindre handeksem. Men det kan också leda till lägre livskvalitet, konstaterar Nils Erik Ebbehøj, docent och överläkare vid Bispebjerg Hospital och Köpenhamns universitet. I övrigt gäller ungefär samma råd om skyddshandskar, vattenkontakt med mera, för dem som fått eksem som för att förebygga sådana hudproblem.

Det är bättre att lära ut hur man tar hand om sina händer.

Det är också tveksamt, menar Niels Erik Ebbehøj, att avråda unga människor från att ta vissa jobb. Även om de haft eksem som barn och därmed löper större risk att få det igen.

– Hur mycket hjälper man unga människor genom att avråda dem från högriskjobb? Det är oklart, för de kan mycket väl få eksem ändå. Det är bättre att lära ut hur man tar hand om händerna, säger han.

Om kunskapsöversikten

Namn
Vad är det som ger utslag? Arbetssjukdomar orsakade av eksem. Statistikrapport från Afa Försäkring

Årtal
2022

Här kan du ladda ner statistikrapporten

Här hittar du inom kort också en kunskapsöversikt om eksem, beställd av Afa Försäkring.

En kunskapsöversikt är en sammanställning av forskning inom ett visst område. I den här kunskapsöversikten har en grupp forskare gått igenom vilka yrkesgrupper som oftare än andra drabbas av eksem på grund av sitt arbete, och hur man kan förebygga risken att få eksem på arbetet.

Tio råd för att förebygga handeksem i vård och omsorg

  • Använd skyddshandskar när du arbetar med vatten
  • Använd skyddshandskar så kort tid som möjligt
  • Handskarna ska vara hela, torra och rena på insidan
  • Använd bomullshandskar under om du måste bära skyddshandskarna mer än tio minuter
  • Tvätta händerna i ljummet vatten och skölj dem noga
  • Om händerna inte är synligt smutsiga kan du använda handsprit istället
  • Använd inga ringar eller andra smycken på händerna
  • Använd mjukgörande handkräm utan parfym både efter och under arbetet
  • Använd krämen på hela händerna
  • Använd handskar utomhus på vintern

Källa: Niels Erik Ebbehøj, docent och överläkare, Bispebjerg Hospital, Köpenhamns universitet.

Text: Michael Nyhaga